İngiliz anahtarı kullanarak sıkılıp gevşetilebilir. Özellikle altıgen başa sahip cıvatalarla kullanılırlar. Ayrıca her açıdan sıkmak kolaydır.
Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
Matkap ucu, somunu kavrayarak dışarı çıkarmaya yardımcı olur. Sertleştirilmiş bir sökme demiri veya levye, kafası bozulmuş somunu açmak için güçlü bir araçtır.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Somun Perçin Makinasına Kör Perçin adı da verilebilir. Somun Perçinler, arka tarafı kapalı olan yüzeylerde ya da arka yüzeye ulaşması zor olan eşya ya da maddelerde kesme işlemi yapmadan bağlantının yapılmasını sağlar. Eşyaların sağlam bir şekilde birleştirilmesini sağlamaktadır.
Yağlayıcı sprey kullanmak;
Özel formülü sayesinde vida, somun ve cıvata gibi paslanmış ve sıkışmış mekanizmaların gevşetilmesi için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kullanımdan önce teneke kutu iyice çalkalayın.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Somunlarda kendiliğinden gevşeme çoğunlukla şok veya titreşimden kaynaklanır. Bir süre sonra, bu hafif hareketler daha önce sıkılmış olan cıvatalarda daha fazla dönüşe neden olabilir.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Ağırlıklı olarak çelikten yapılırlar. Dayanımlarına göre, örneğin 4, 6 veya 8 gibi sayılarla sınıflandırılırlar.
Özellikle vida, bir yapıştırıcı malzeme ile yerleştirildiğinde kesin biçimde işe yarayacaktır. Isıtma esnasında vidaya ait dişlileri gevşemeye başlayacaktır. Üzerine su döküldüğünde az miktarda ses çıkaracak kadar ısıtın ve soğumasını bekleyin. Daha sonra tekrar tornavida ile sökmeyi deneyebilirsiniz.
Paslı civata sökerken ilk aşama pas sökücüdür. Pas sökücü civataya sıkılır ve bir süre beklenilir. Sonrasında sökülmeye çalışılır. Bu çoğu zaman işe yaramaz bir durumdur.
Tornavida, vida takma ve sökme, sıkma ve gevşetme işlemlerinde kullanılan, vida şekline göre ucu değiştirilebilen alet.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
Eksantrik Somun 5x10x6.35x2.5mm V slot tekerlerde oluşan boşlukları almak için kullanılır. Taşıyıcı arabalar ve tekerler arasına konumlandırılarak tekerleri birbirine yaklaştırır. Salınım ve sallanma sorunlarını engeller.
8.8 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 ya da CK35 malzemelerinden imal edilmektedir. 8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Somunlar da genel olarak cıvatalar gibi sade karbonlu sementasyon ve ıslah çeliklerinden yapılır. Ayrıca paslanmaz çeliklerden, kullanma yerlerinin özelliklerine göre seramik bakalit, plastik vb. birçok gereçten yapılır.
Fiberli somun ürününün kullanımı oldukça pratiktir. İki parçalı yapıya sahip olan bağlantı elemanına cıvata sıkılır ve cıvatanın yiv kısmına fiberli somun anahtar ile sıkılır. Sıkıldıktan sonra cıvatanın üzerine plastik kısmı geçeceği için fiberli somun işlevini görmeye başlayacaktır.
Mekanik-Elektrik ekipmanlarındaki cıvata bağlantılarında vibrasyon-darbe veya nedeni ne olursa olsun cıvata-somun gevşemelerini önlemek için kullanılır. İstenen her tip ekipman da rahatça kullanılır.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri