Beklenti Cümleleri Bir olayın gerçekleşmesini bekleme anlamı içeren cümlelerdir. Bu cümlelerde “ummak, sanmak” ey- lemlerine dikkat edilmelidir. Beklenti Cümleleri İkiye Ayrılır: Gerçekleşmiş Beklenti Gerçekleşmemiş Beklenti Gerçekleşmesi istenen duru- mun olumlu sonuçlanmasıdır.
Bir iş, olay ya da durumun beklenen yönde gerçekleşeceğini bildiren cümlelere beklenti cümlesi, gerçekleştiğini bildiren cümlelere gerçekleşmiş beklenti denir. Beklenti cümlesinde iş, olay ya da durum henüz gerçekleşmemiştir ancak gerçekleşmiş beklenti cümlesinde artık sonuçlanmış ve beklendiği yönde olmuştur.
Beklenti, herhangi bir konuda gerçekleşmesi istenilen veya umulan her türlü olguyu içeren duygudur. "Beklenti" ile "umut" her ne kadar birbirleri ile özdeşleştirilse de; beklenti, umut edilmesi şart olmayan durumlarda da var olabilir.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
İçerik cümlesi, bir sanat eserinin neyden bahsedildiğini bildirir. Eser hakkında kısa bilgilerle açıklama yapar. Genellikle eleştiri, ya da tanıtım metinlerinde görülen eleştiri cümleleri “ne anlatılıyor, neyden bahsedilmiş?” gibi sorulara cevap verir.
İlgili 15 soru bulundu
13) TASARI CÜMLESİ: *İleride yapılacak işlerin var olduğunu bildiren ve bunun planını içeren cümlelerdir.
Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
Bir cümle içerisinde yapılan işin neden yapıldığı geçiyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Yargı gerekçesi cümlelerinde neden sonuç ilişkisi bulunduğunun unutulmaması gerekmektedir. Yani cümlede bir iş yapılıyorsa akabinde o işin neden yapıldığından da bahsediliyor anlamına gelmektedir.
Diğer adı biçem olan üslup, yazarın dili kullanma biçimidir. Aslında cümleyi nasıl kurduğuyla ilgilidir. Üslup cümlesi yazar ya da şairin nasıl anlattığını bildiren yargılar içerir. Bu tür cümleler “Nasıl anlatmış, dili nasıl kullanmış?” gibi sorulara cevap verir.
Azımsamanın bir diğer anlamı, bir kişiyi davranışları ya da sözleri nedeniyle beğenmemek demektir. Sadece somut ve maddi şeyler için azımsamak kelimesi kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- Tekrar göz attığımda kitaplarının azımsadığımdan daha fazla olduğunu gördüm.
beklenti (duygu), beklenen bir olayın doğurduğu duygu. beklenti (epistemoloji), olabilirler arasındaki en muhtemel olanı. Beklenen değer, olasılık kuramında, rastgele bir değişkenin alabileceği tüm değerlerin ağırlıklı ortalaması.
Beklenti Cümleleri İkiye Ayrılır: Gerçekleşmiş Beklenti Gerçekleşmemiş Beklenti Gerçekleşmesi istenen duru- mun olumlu sonuçlanmasıdır. Gerçekleşmesi istenen durumun olumsuz sonuçlanmasıdır. Uzun zamandır istediğim elbiseyi aldım. Bu yıl sınavı kazanacağını umuyorduk. 13.
“Beklenti” genel anlamıyla hayatımızdaki olayların, ilişkilerin, kısacası gerçekliğimizin olduğundan farklı bir şekilde olmasını istemektir. Hatta istemenin ötesinde bunun farklı olması gerektiğine inanmaktır. Yani hayatı değiştirmek istemek, gerçeği kabul etmemek ve gerçeğe direnmektir.
Denence : Yaşantı geçirmeden önceki ilk geçici beklentilere denir. Denenceler yaşantılarla doğrulanır ya da doğrulanmaz. Doğrulandığında ise beklenti devam eder.
[1] Söylenen ifadede yer almayan ancak cümlenin anlamından diğer yargıların gizlenmiş olarak belirtilmesine örtülü anlam denir. Bu tip cümlelerde kıyaslamalara , aşamalı durumlara yer verilebilir. Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır knk.
Bir olayın ya da durumun olma ya da olmama, gerçekleşme ya da gerçekleşmeme durumunu anlatan cümlelerdir. Kesinlik yoktur. Bir olay ya da durum hakkında kesin bilgi sahibi olmadan fikir yürütmektir.
Üslûp ya da biçem; sanatçının özel yapış yolu, yazarın duyuş, düşünüş ayrılığı; cümlelerin uzunluğu, kısalığı; kelimeleri seçişi, yazısının âhengindeki ayrılıklardır. Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir.
Türkçede bir cümleye varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, … -dığını düşünelim,” gibi sözlerle veya eklerle kazandırılır. Örnek olarak; 'Diyelim ki bugün hava yağmurlu,' 'Varsayalım ki yarın işe gitmeyeceğim,' gibi ifadeler kullanılabilir.
Bir işi yaparken izlenen yola ve usule üslup denir. Hikaye, roman gibi olay yazılarında yazarın olayları anlatış biçimi üslup olarak nitelendirilir. Ozanların şiirlerinde kullandığı dil için de aynı kelime kullanılır. Yazarların üslup özelliklerini inceleyen bilim dalına ise stilistik adı verilir.
Koşul Sonuç Cümlesi Nasıl Bulunur? Koşul sonuç cümlelerinin en bilindik eki –se/-sa ekidir. Fakat cümlede koşul anlamı bulunması için –se/-sa eki şart değildir. Önemli olan, cümlede koşul şart anlamı bulunmasıdır.
Amaç - Sonuç Cümlesi Nasıl Bulunur? Amaç - sonuç cümlesini bulmak için cümleye 'hangi amaçla' sorusu sorulur. Eğer bu soruya cümle içinde cevap alınıyorsa bu cümle amaç - sonuç cümlesi demektir. Aynı zamanda amaç anlamı -mek üzere, -mek için, istemek, diye, hedeflemek gibi sözcükler yardımı ile de sağlanabilir.
Aşamalı durum terimi Türk Dili Ve Edebiyatında yani Türkçe de kullanılan bir terimdir. Hatta aşamalı durumu bildiren örnek cümleler de öğrencilere ders niteliğinde Türk Edebiyatında öğretilmektedir. Aşamalı kelimesinden de anlayacağımız gibi ortada kademe kademe artan ya da azalan bir durum anlatımı söz konusudur.
Deneme, makale ve fıkra gibi düşünce yazılarında, bir kavrama, olaya ya da kişiye dair yapılan tespitlere saptama denir.
Sözde soru cümleleri bir düşüncenin daha çarpıcı bir şekilde ifade edilmesi amacı ile kurulan cümlelerdir. Bu teklife hayır diyebilir miyim? " bu cümle aslında bu teklife hayır diyemem anlamı taşımaktadır." Senin ne kadar iyi olduğunu bilmez miyim?
21) ÖNERİ CÜMLESİ: *Bir eksikliğin giderilmesi için telkinde (tavsiyede, teklifte) bulunmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri