Esas olarak pratiğe ve sezgiye dayanan "duyu-devinim zekâsı'ndan sonra iki temel agama saptanır. Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
Soyut düşünme 12 yaştan sonra gelişen bir durumdur. Piaget, bilişsel gelişim kuramında gelişim dönemlerini 4 evreye ayırmıştır: Duyu-Motor Evresi (0-2 Yaş) İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır.
Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş. 3- Somut İşlemler Dönemi, 7-11 yaş.
11 yaş ve sonrası dönemi kapsar. Bu dönemde bireyin ayırt etme, değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hayal kurma, soyut kavramları algılayabilme gibi becerileri gelişir. Genelleme, tümdengelim, tümevarım gibi zihinsel işlemler yapılabilir.
Piaget tarafından yapılan sıralamaya göre somut işlemler dönemi, işlem öncesi dönemin ardından başlar. Somut işlemler dönemine geçmeden önce çocuklar; eşyaları kendinden ayrı görmeye başlar, korunum fikrine uzaktır ve benmerkezci düşünce sisteminden de çıkmaya başlamışlardır.
İlgili 38 soru bulundu
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Somut İşlemsel Dönem (7- 11 Yaş)
Somut işlemsel dönemdeki çocuğun en önemli kazanımlarından biri de korunumdur. Korunum, değişmezliğin anlaşılmasını ifade eder.
Soyut düşünme becerisini geliştirmek için okullarda daha fazla soyut içeriğe yer vermek, beyin fırtınası yapmak, felsefi tartışma ortamları yaratmak, bir olayı farklı açılardan ele aldırmak çocuklara yeni geliştirmeye başladıkları bu düşünce sistemini kullanma ve geliştirme fırsatı verecektir.
Soyut düşünme, simgesel ve kavramsal düşünebilme yeterliği olarak tanımlanır. Soyut düşünme, görüşler, simgeler ve elle tutulamaz, gözle görülemez öğelerle ilintili iken; somut düşünme, beş duyumuzla algılanabilen nesnelerle ilintilidir.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
Sezgisel Dönem (4-7 Yaş): Bu aşamada çocuk giderek daha karmaşık durumları deneyerek düşünmeye başlar. Çocukta hala tek boyutlu düşünce yapısı hakimdir.
2 yaşından itibaren çevresini fark etmeye başlayan çocuk; 3-4 yaşındaki hareketli ve çok soru sorar haliyle; zekâsının bu dönemdeki hızlı gelişimini ve öğrenmeye ne kadar hazır olduğunu sizlere gösterecektir.
Somut düşünen bireyler, olay- ların somut ayrıntılarına önem verirler, “nasıl” sorusuna odaklanarak bir eylemi gerçekleştirmek için gerekli somut adımları sorgularlar. Soyut düşünenler ise, ayrıntılar yeri- ne “niye” sorusuna odaklanıp, o eylemin neden yapıldığı- nı sorgulayarak eylemin genel anlamı üzerinde dururlar.
İkinci Çocukluk-İlkokul Dönemi (7-11 yaş)
Bu yıllar çocuğun aile ortamından çıkıp, dış dünya ile daha iç içe olduğu bir dönemdir. Okul yılları olarak adlandırılan bu dönemde fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerin artması, çocukların daha da bağımsız olmalarını sağlar.
Bireylerin kavrama yeteneğini sözlü olmayan bir materyalle ölçen bir testtir. Şekiller arasındaki soyut ilişkileri algılama yeteneğine yöneliktir. Soyut kavrama testi, sözel ve sayısal yetenek testleri gibi genel yetenekle bağlantılı bir testtir.
Düşünce, elektro-kimyasal iletilerdir yani madde-enerjidir. Algılanabilir ve gözlemlenebilirdir. Eskiden doğa üstü zannedildiği için soyuttu şimdi somuttur. Fizikte soyut yoktur.
Somut kelimesi, beş duyu organımız ile algılayabileceğimiz kavramları ifade etmek amacı ile kullanılır. Örneğin taş, kağıt, kalem gibi kavramların tamamı somuttur. Elle tutabileceğiniz ve hissettiğiniz tüm nesneler somut nesnelerdir. Somutlaşma ile somut sürekli birbirine karıştırılmaktadır.
Zekâ unsurları arasında akıl yürütme, planlama, soyut düşünme, problem çözme ve karmaşık durumları anlama becerileri vardır.
Soyutlama bazı düşünceleri anlatmak için insan zihninde yer alan kavramları daha anlaşılır bir şekilde ifade etme biçimi olarak belirtilmektedir. Soyutlama Nedir? Soyut anlamlı sözcükler beş duyu organının algılayamadığı kavramlar olmaktadır. Bu sözcükler ancak düşünce yoluyla algılanabilmektedir.
Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecine denir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır. Felsefi anlamda soyutlama, fikirlerin nesnelerden uzaklaştırılması sürecine denir.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
7–11 yaşları arasında çocuklarda mantıksal düşünme ve sayı, zaman, mekân, boyut, hacim, uzaklık kavramları yerleşmeye başlar. Çocuklar bu dönemde korunum ilkesini anlayabilirler.
11 ile 12 yaş, hacme göre sıralayabilme yaşlarıdır.
Somut etki, kabul edemediğiniz davranışın size neye mâlolduğunun yanıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri