Millî edebiyatın hece vezni ile şiir yazma ilkesine sadık kalan, onlar gibi arı ve duru bir dille yani yaşayan Türkçeyle şiirler yazan Ahmet Kutsi Tecer, bu şiir hareketlerini değil; başını Faruk Nafiz Çamlıbel'in çektiği “Memleketçi Edebiyat” anlayışını ve duyuş tarzını devam ettiren şiirler kaleme aldı.
Ahmet Kutsi Tecer, Türk edebiyat tarihi içerisinde şairliğinin yanında, tiyatro yazarlığı ile de ön plana çıkmış bir yazarımızdır. Tiyatro eserlerinde geleneksel kültür unsurları ile, modern sahne tekniklerini birleştiren, bunu eserlerine başarıyla uygulayan Tecer, tiyatro edebiyatına önemli oranda malzeme sağlamıştır.
Cumhuriyet sonrası şiir geleneğinde yetişen Ahmet Kutsi Tecer bu şiirinde öte dünya, sonsuzluk ve bilinmezlik konularını başarılı bir şekilde işlemiştir.
Âşık Veysel'in tanınmasına, şiirlerinin bilinmesine vesile olan kişi, Ahmet Kutsi Tecer'dir. Ahmet Kutsi Tecer'in 1931'de Sivas'ta düzenlediği I. Sivas Halk Şairleri Bayramı'na Sivas çevresinden pek çok âşık katılır (Makal 1973: 19).
Cumhuriyet Dönemi şairlerinden olan Ahmet Kutsi Tecer, başta Sivas olmak üzere, çeşitli Anadolu şehirlerinde öğretmenlik yapmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
deyişi halk şiirinin özünü oluşturan lirizmin Veysel'de ustaca dile gelişinin güzel ve etkili bir örneğidir. Âşıklar, deyiş ve ezgilerini halk şiirinin çeşitli biçimleriyle şekillendirerek yüzyıllar boyunca varlıklarını koruyup günümüze ulaşmasını sağlamışlardır.
Ahmet Kutsi Tecer (1901-1967)'in “Nerdesin” adlı şiiri Türk edebiyatının en çok sevilen şiirleri arasındadır.
Ahmet Kutsi TECER - Besbelli.
Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı.
Biyografi. Kutsi, 16 Mart 1973 tarihinde Malatya'da dünyaya geldi. Anne adı Hatice, baba adı Şinasi'dir. Lise yıllarında yakın çevresinin "Sesin güzel" uyarılarını önemseyen ve şan dersi alan Kutsi, 2000 yılında Erol Köse Production tarafından ilk albümü "Aşk Payını Aldı"yı çıkararak büyük bir unvan kazandı.
Benimle bölüşür yalnızlığımı. Onunla başlayan bu yeni hayat, Yemekle bitmeyen üzüm salkımı. Allahım,ne güzel şey bu dost yüzü!
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, İsmet Özel Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Ahmet Haşim, Fecr-i Ati dönemi yazarıdır. 1909'da kurulan edebi topluluk Servet-i Fünun topluluğuna benzemektedir.
Yazarın en önemli oyunu sayılan Köşebaşı, içinden yol geçirileceği için bazı evlerinin yıkılacağı gündeme gelen bir mahallede yaşanan acı tatlı olayları anlatıyor. Satılık Ev, şehirleşme ve göçle birlikte başlayan toplumsal değişimin yol açtığı uyumsuzlukları sergiliyor.
Öğüt verme, okuyucuyu bilinçlendirme amacını taşıyan ve birçok Halk edebiyatı şâirinde örneğine rastlanılan Nasihat-nâme, Halk edebiyatının en önemli nazım türlerinden biridir. Bu türde şiir yazan Halk edebiyatı şairleri, fikirleriyle kendi dönemlerinin insanlarını aydınlatmayı ve bilgilendirmeyi amaçlamışlardır.
Ahmet Kutsi'nin ilk Dergâh'taki 'Gölgesinde Oturduğum Ağaç ve Ben' adlı şiirinden bir bölüm...
Fatih Kısaparmak - Belki - Şiir - YouTube.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Sanat şiiri, Faruk Nafiz Çamlıbel'in poetik fikirlerini “Memleketçi Edebiyat” ile “Batıya Angaje Edebiyat” karşıtlığı bağlamında dile getirdiği bir şiirdir.
İsmet Özel, şiire başladığı yıllarda sosyalist bir dünya görüşüne bağlıdır ve sosyalist kültür çevresinin önemli üyelerinden biridir. Fakat 1970'li yıllardan itibaren biyografisinde geçen bir ibareyle "Müslüman dünya görüşü"ne bağlanır. 2007 yılında İstiklal Marşı Derneği'ni kurarak yönetimini üstlenir.
Şair olarak nitelendirilirken tereddüt etmemek gerek ve hangi şiir anlayışı ekseninde hareket ettiği de açıktır. Orhan Şaik Gökyay şiirleri kendi iç dünyasını yansıtan özelliktedir. Eğer Orhan Şaik Gökyay hayatı bilinirse şiir temaları da kolayca kavranabilir.
Âşık Veysel'in şiirlerinde tasavvuf kendini, hem Mevlânâ ve Hacı Bektaş Veli gibi tasavvuf büyüklerine saygı belirten ve hem de “varlığın tekliği” (varlığın Tanrı varlığından ibaret olduğu) fikrini işlediği şiirlerde gösterir. Bu şiirler içinde de en tipik olanı “Ne sen var ne ben var bir tane Gaffar” redifli şiiridir.
Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri