Gebelik yaşını belirlemenin en doğru yolu, kadının son adet döneminin ilk gününü kullanmak ve bu gebelik yaşını ultrason muayenesiyle ölçmek. Düzenli bir döneme sahip olan bir kadın için, son adetin ilk gününden yaklaşık 11-21 gün sonra gerçekleşir.
Ultrason muayenesi, gebeliğin kesin yaşını belirlemek ve doğum tahmini tarihini daha doğru bir şekilde yapmak için güvenilir bir yöntemdir.
Çünkü hamilelik haftası döllenme gününe göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır. Yine de hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi esas alınır.
Gebeliğin ilk yarısında ultrason gebelik haftasını tayin etmede kesin veriler verir. Son adet tarihindeki hafta ile ultrasondaki hafta (CRLye göre) arasında 7 günden fazla fark var ise son adet tarihi ultrasondaki hafta baz alınarak düzeltilir.
Kaç haftalık hamileyim nasıl hesaplanır? Hamilelik haftasına, bulunduğunuz günden son adet dönemi tarihini çıkartıp sonucu 7'ye böldüğünüzde ulaşabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
9 ay 10 gün süren gebelik, hekimler tarafından aylık olarak değil, haftalık olarak hesaplanır. Bunun temel sebebi, son görülen adet kanamasının ilk gününün gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmesidir. Bu yüzden anne adayları, heyecanla bekledikleri doğum gününü hesaplamakta zaman zaman zorluk çeker.
Yani hamilelik tarihi, son adet gününün ilk günü baz alınarak hesaplanır. Ancak gebeliğin başlama tarihi adetin ilk günü değildir. Bu ilk günü takip eden 14. gün gebelik tarihinin başladığı gün olarak kabul edilir. Bu elbette ortalama bir hesaptır ve cinsel ilişkiye girdiğiniz günleri de hesaba katmanız gerekir.
Son adet tarihi: Annenin düzenli bir dönemi varsa ve son adet tarihinin ilk gününü biliyorsa, gebelik süresi bu tarihten itibaren hesaplanabilir. Gebe kalma tarihinden itibaren hesaplanmaz. Ultrason: Bebek, annenin son adet döneminden 5 veya 6 hafta sonra ölçülebilir.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir.
Keyifli bir süreç olan gebeliğin süresi hesaplanırken baz alınan zaman, son adet kanamasının ilk günüdür.
Ultrason ile gebelik haftası hesaplaması yapılırken bebeğin kafa çapı ve çevresi, bacak kemiği uzunluğu ve karın çevresi ölçülür. Cihaz bu ölçümlere uyan gebelik haftasını otomatik olarak verecektir. Ultrason ile yapılan gebelik haftası hesaplamalarında ilk 3 ayda daha doğru sonuçlar elde edilir.
Son Adet Tarihinin Önemi
Son adet tarihi, kadın hastalıkları & doğum uzmanına gidilen daha ilk muayeneden itibaren hekim tarafından anne adayına sorulan bir bilgidir.
Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.
İleri düzey ya da ayrıntılı ultrasonografi olarak da bilinen bu yöntemde esas amaç bebekteki anormallikleri varsa detaylı bir şekilde incelemektir. Gebeliklerin yaklaşık %2-3'ünde görülen bu anormalliklere ultrasonografi ile %100 teşhis konmak mümkün olmasa da birçok incelemede %70 oranında saptama mümkündür.
Bir başka deyişle cinsiyeti tahmin edilen bebeklerde yanılma oranı bu haftalar için %19.7'dir. İlk trimester'da üç boyutlu ultrason ile incelenen 200 kadının bebeklerinde ise cinsiyet %85.3 oranında doğru olarak tahmin edilmiştir.
Genellikle adet gecikmesinin 10. gününde idrarda hCG düzeyi artmaya başlar ancak daha güvenilir sonuç elde etmek için birkaç gün daha beklemek faydalı olabilir. Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür.
Gebelik kesesi oluştuktan sonra içinde embriyonun görünmesi yaklaşık 1 haftalık ya da 10 günlük bir periyodu içerir. Gebelik döneminde bebeğin kalp atışları farklı haftalarda izlenebilir. Transvajinal olarak yapılan ultrasonda 5.5 – 6. haftalarda bebeğin kalp atışlarını duyabiliriz.
Ultrasonla gebeliğin izlenebilmesi için son adetin ilk günü üzerinden 5 hafta geçtikten sonra mümkün olabilir. Yani adetin en az 5 - 6 gün gecikmesi gerekmektedir.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Kaç haftalık hamileliğin kaç aylık olduğunu hesaplamak için, gebelik haftanız yedi ile çarpılır ve gün eklenir; ardından 30'a bölünerek kaç aylık hamile olduğunuz bulunabilir. Bu hesaba göre menstrual döneminizde tam 40 hafta sonra 9 ay 10 gününüz tamamlanmış olur ve doğum beklenir.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri