Son Akşam Yemeği, Kutsal Kitap'ta geçen İsa'nın hayatına dair en önemli olaylardan biridir. İsa'nın tutuklanıp çarmıha gerilmesinden önce havarileriyle yediği son yemekti. Aynı zamanda İsa'nın kanının şarap bedeninin ekmek ile temsili olan Efkaristiya'nın ortaya çıktığı akşamdı.
Son Akşam Yemeğinin Hikayesi
Tablo aslında çok dramatik bir anı ele alır. Romalı askerlerce yakalanmasından bir önceki gece İsa, son akşam yemeği için on iki havarisiyle bir yemek masasında toplanır. Tablonun resmedildiği an İsa, on iki havariden birinin kendisine ihanet edeceğini söylemiştir.
Resmin kurgusu büyük bir anakronizm sorununu içinde barındırır. Yaşadığı tarih itibarı ile İsa Peygamber ve havarilerinin masada oturarak yemek yemeleri mümkün değildir. Masa etrafına konulan sandalyeler ve bu düzenekte yemek yeme çok sonraki zamanlarda yerleşmiş bir gelenektir.
Son akşam yemeğinde İsa'nın içlerinden birinin ona ihanet edeceğini söylediğinde Yahuda 'o ben miyim' demesi üzerine İsa, 'kendi ağzınla söyledin' demektedir. Meşhur da Vinc'nin son akşam yemeği resminde ihanet edecek kişi Yuhanna'dır.
Son Akşam Yemeği ya da Son Yemek [İngilizce: The Last Supper (Dı Lest Sapır), İtalyanca: Il Cenacolo (İl Çenakolo) ya da L'Ultima Cena (Lultima Çena)], Hristiyan inanışına göre İsa'nın çarmıha gerilmesinden önceki akşam havarileriyle yediği son yemek.
İlgili 44 soru bulundu
Yahuda'nın öpücüğü, Sinoptik İnciller'e göre Yahuda'nın İsa'yı kılıçlı ve sopalı bir kalabalığa ifşa etme şeklidir. Yahuda tarafından Son Akşam Yemeği'nden sonra Gethsemane Bahçesi'nde verilen öpücük, Sanhedrin polis gücü tarafından İsa'nın tutuklanmasına neden oldu.
Son Akşam Yemeği, İsa'nın Kudüs'te Romalı askerlerce yakalanıp çarmıha gerilmesinden önce havarileri ile yediği son akşam yemeğini konu alır. İsa, uzunca bir yemek masasının ortasında konuşlanmış, her iki yanında ise 12 havarisi yer almaktadır.
Hıristiyan inancına göre on iki havâriden biri olan Yahuda İskariyot, Hz. Îsâ ve diğer havârilerle birlikte yediği son akşam yemeğinden sonra Îsâ'ya ihanet ederek bulunduğu yeri haber vermiş ve onu yahudilere yakalatmıştır. Böylece Îsâ haçta can vermiştir.
Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamı olan Leonardo da Vinci'nin şifresi çözüldü.
Tabloda, İsa'nın önemli bir açıklamada bulunacağı sembolleştirilmiştir. İsa'nın açıklayacağı şey ise 12 havari içerisinden birinin kendisine ihanet edeceğidir. Son Akşam Yemeği tablosunun her bir detayı ustalıkla hazırlanmış ve kusursuzca düşünülmüştür.
Buna göre İsa peygamber, bir hayat kadını olan Mecdelli Meryem'le evlendi ve çiftin iki çocuğu oldu.
İncil sahnelerini resmedenlerin çoğu kariyerlerinin zirvesindeki erkek sanatçılar olduğu için, Floransa'da bir kadın tarafından resmedilmiş, saptanılan tek son akşam yemeğinin müellifi, Rönesans İtalyası'nın sanatçı kadınlarından Plautilla Nelli.
İsa'nın çarmıha gerilişi, MS 30 ve 33 arasında bir dizi sorgulama ve işkencenin ardından Roma'nın Yahudiye eyaletine bağlı Golgota'da İsa'nın çarmıha gerilmesi olayıdır.
İsa (doğum adı Yeşua bar Yosef, Aramice: ישוע בר יוסף; Yahudilerce Yeşu adıyla anılır, İbranice: ישו; y. MÖ 4 - MS 30/33), 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider.
Hıristiyan inancına göre on iki havâriden biri olan Yahuda İskariyot, Hz. Îsâ ve diğer havârilerle birlikte yediği son akşam yemeğinden sonra Îsâ'ya ihanet ederek bulunduğu yeri haber vermiş ve onu yahudilere yakalatmıştır. Böylece Îsâ haçta can vermiştir.
ÜSon Akşam Yemeği tablosu, ünlü İtalyan ressam Leonardo da Vinci tarafından 15. yüzyılın sonlarında tamamlanıyor. Milano'daki Santa Maria delle Grazie Kilisesi'nde yer alan eser bir fresk çalışması olarak dikkat çekiyor. Tabloda İsa ve havarileri Son Akşam Yemeğinde tasvir ediliyor.
Da Vinci Şifresi İsa'nın kilisenin iddia ettiği gibi tanrısal bir kişi olmadığını anlatır. Ayrıca İsa'nın Mecdelli Meryem adlı bir kadınla evli olduğunu ve kendisi öldüğünde, soyunun o sıralarda hamile olan bu kadınla devam ettiğini iddia eder.
Sembol uzmanı Robert Langdon, kendini bir anda gizemli bir cinayet olayının içinde bulur. Kurbanlar, torunu ve Robert ile birlikte Da Vinci tablosunda bir takım ip uçları bulan kriptoloji uzmanı Sophie Neveu'dur. Robert ile Sophie, gerçeğe ulaşabilmek için Paris'ten Londra'ya doğru yola çıkarlar.
Havarilerin isimleri; Petrus adını verdiği Simun, onun kardeşi Andreas, Yakup, Yuhanna, Filipus, Bartalmay, Matta, Tomas, Alfay oğlu Yakup, Yurtsever diye tanınan Simun, Yakup oğlu Yahuda ve sonradan İsa'yı ele veren Yahuda İskariyot şeklindedir.
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Yahuda'nın ardından On İki Havari arasındaki yerine diğer havarilerce Mattiya getirilir. Son Akşam Yemeği'nden sonra İsa'yı 30 gümüş karşılığında Sanhedrin adı verilen meclise bildirmesi ve onu öperek ele vermesi nedeniyle Yahuda'nın adı ve öpüşü ihanet sözcüğüyle eş anlamlı kullanılır olmuştur.
Hz. İsa, M. Ö 4 yılında Filistin yakınlarında dünyaya geldi. İlk mucizesi henüz kundaktayken konuşmak oldu.
HZ. İSA ( AS) : Avcı idi. Av aleti ile geçimini temin ederdi. Avcıların piri idi.
Alman jeologların Matta İncili'nden yola çıkarak yaptığı araştırmaya göre Hz. İsa 3 Nisan 33'te saat 15.00'te çarmıha gerildi ve aynı anda kum fırtınası başladı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri