Enbiya Suresi, 33. ayet: Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O'dur; her biri bir yörüngede yüzüp gidiyor. Hac Suresi, 18. ayet: Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde etmektedirler.
Güneş ismi Kuran'da geçmez. Kuran'da güneş ile aynı anlama gelen Şems sözcüğü yer almaktadır.
(Allah), gökleri ve Arz'ı hak olarak yarattı. Geceyi, gündüzün üstüne, gündüzü de, gecenin üstüne sarıp-örtüyor. Güneş'e ve Ay'a boyun eğdirdi. Her biri (yörüngesinde), belirli bir süreye kadar hareket eder.
5) Güneş anlamına gelen şems kelimesi, 33 defa geçmektedir. Dünyanın güneş etrafındaki dönüşüne dayalı olan güneş takvimi ile, ayın dünya etrafındaki dönüşüne dayalı ay takvimi arasındaki fark, 33 yılda kapanır. 6) Güneş (şems) ve ay (kamer) kelimeleri 18 ayette 19 defa bir arada geçerler.
Kur'an'da, güneşin dünyanın etrafında döndüğünü gösteren hiçbir ayet yoktur. Bu konuda en meşhur olan ayet Yasin Suresinin 38. ayetidir: “Ve'ş-şemsu tecrî li müstekarrın leha.” "Güneş kendi yörüngesinde akar gider."
İlgili 44 soru bulundu
Güneş de kendi yörüngesinde akıp gitmektedir. Bu, her işinde mutlak galip, her şeyi hakkıyla bilen Allah'ın takdiri (düzenlemesi) dir. Güneş, kendisi için karar kılınan yörüngesinde akar gider. İşte bu Mutlak Üstün Olan'ın, Her Şeyi Bilen'in yasasıdır.
DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Kur'ân-ı Kerîm'de fizik ve fizik ötesi boyutuyla gök için kullanılan bir kelime.
Güneş ismi Kuran'da geçmemektedir. Ancak Güneş isminin çocuklara verilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır.
Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir.
çok ilginçtir ki kuranda "kamer(ay) " kelimesi 27 defa geçmektedir. ay'ın dünyamız etrafında bir tur dönmesi tam 27.32 günde olmaktadır.
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi. Yıldızlar da O'nun buyruğuna boyun eğmiştir. Şüphesiz bunda, aklını kullanan bir topluluk için ayetler vardır. Gece ile gündüzü mükemmel bir sistem hâlinde düzene koyan ve Güneş ile Ay'ı sizin yararlanmanız için koyduğu yasalara boyun eğdiren O'dur.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Allah ve Resul?ü bilir!? demesi üzerine şöyle buyurdu: ? Güneş gider, arşın altında secde eder ve tekrar doğmak için izin ister, izin verilir. Bir gün gelir secde edip izin ister, fakat secdesi kabul edilmeyip izin verilmez.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
İşte, tüm merak edilen detaylar. Güneş isi Türkçe kökenli bir isim olmakla birlikte gezegenlere ışık ve ısı veren büyük gök cismi anlamına gelmektedir.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır. Helios, eski Yunan'da Olymposluların çevresinde sıkça yer alan bir tanrı değildi.
Gök cisimleri. Samanyolu, Satürn, Mars, Jüpiter, Venüs, Küçükayı vs. Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
Dünya'daki yaşamın kaynağı olan güneş enerjisi çekirdek tepkimeleri sonucu üretilir. Çekirdek tepkimeleri bir atomun başka bir atoma dönüştüğü süreçlerdir. Güneş'in kütlesinin %73'ünü hidrojen, %25'ini helyum, geri kalan kısmını ise diğer elementler oluşturuyor.
Janset: Güneşin Doğuşu (Çerkez ismi).
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Güneş öncelikle bir sıcaklık kaynağı olarak yaşamı, canlılığı ve enerjiyi simgeler. Sonrasında bir ışık kaynağı olmasıyla aydınlanmayı temsil eder. Başka önemli kavramlar da güneşle ilişkilendirilmiştir: Zaman, yaşam, doğum, ölüm, dirilme, tanrısallık, kraliyet, güç…
Schimmel'e göre (2004: 36) “Allah'ın bir simgesi olarak Güneş hem Cemal hem de Celal yanlarıyla kendisini gösterir. ” Genel anlamda kadim Türk tefekküründe ve buna bağlı olarak tasavvuf düşüncesinde Güneş, sıklıkla Tanrı ile özdeşleştirilir.
Türkçe'nin çeşitli lehçelerinde küneş ve Kıpçak Türkçesi'nde kuyaş şeklinde söylenen kelimenin aslı kün (gün) olup dünyanın kendi etrafında bir defa dönüşünün aydınlık kısmı ile (kündüz/gündüz; karanlık kısmı tün/dün) onu aydınlatan gök cismine verilen addır (Clauson, s. 725, 729, 734).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri