Son arzu / Hüseyin Rahmi Gürpınar; hazırlayan: Bihter Gürışık Köksal; yayın yönetmeni: Emine Gürsoy Naskali.--Ankara: Türk Dil Kurumu, 2021.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
Cenap Şahabettin bir şair olarak bilindiği için çok sayıda şiiri bulunmaktadır. Benim Kalbim, Şair, On Ölüm Şarkısı, Hakikati Sevda, Bitmemiş Bir Gül, Güzel Sözler, Elhanı Şita, Senin İçin, Riyahı Leyal, Kitabei Sengi Mezar başlıca şiirlerinin isimleridir.
Elhân-ı Şitâ, Yakazât-ı Leyliyye, Temâşâ-yı Leyâl, Temâşâ-yı Hazân gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenap Şahabettin, şiirde âhenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir."
Cenap Şahabettin'in ilk şiiri, 1885 yılında henüz öğrenciyken yazdığı, "Gamze-i hazır cevabından cevap ister cevap" ile başlayan gazelidir. Bu şiiri, Saadet gazetesinde yayınlanır. İlk eseri olan Tâmât, 18 şiirini içeren küçük bir kitaptır ve 1886 yılında yayımlanmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Servet-i Fünun döneminde Tevfik Fikret'in ve diğer Edebiyat-ı Cedide şairlerinin de bazı denemeleri olmakla birlikte bu tarzın yetkin örneklerini veren Cenap Şahabettin'dir.
Osmanlı döneminde ön plana çıkan Tamat eserini, Cenap Şahabettin eseri olarak ifade etmek mümkün. 1870 yılında doğan ve 1934 yılında vefat eden Cenap Şahabettin, özellikle servet-i Fünun döneminin en önemli yazar ve şairleri içerisinde yer alır.
Tiryaki Sözleri daha çok şiirleri ile tanınan Cenap Şahabettin'in özlü sözlerinden oluşan bir kitap.
Cenap Şahabettin Edebi Kişiliği
Şiirlerinde de tamlamalara yer vermiştir. Sembolizm akımından etkilenmiş ve bundan dolayı batılı anlamda eserler ortaya koymuştur. Cenap Şahabettin şiirlerinde nesir musikisi kullanmıştır. Şiirlerde hem süslü hem de ağır dil kullanmıştır.
Cenap Şahabettin (1871-1934) Edebiyat-ı Cedide (Servet-i Fünun) topluluğunun Tevfik Fikret'le birlikte şiirdeki en önemli temsilcisi şair, yazar, doktor.
Nikolaidi'nin sahibi olduğu Servet gazetesinin fen eki olarak Ahmet İhsan tarafından yayımlanmaya başlayan Servet-i Fünûn'un ilk sayısı 27 Mart 1891'de çıkar. Başlangıçta günlük olarak çıkmaya başlayan dergi kısa süre sonra haftalık olarak yayımlanmaya başlanır.
Cenap Şahabettin, Fransız sembolistlerinden etkilenip şiiri resim ve musiki ile süslemeyi deneyerek ahenge önem verdiği için hece ölçüsü yerine aruz veznini tercih etti, makalelerinde ve tartışmalarında da hece veznini küçümsedi.
*Cenap Şahabettin "sanat sanat içindir" anlayışını benimsemiş, sembolizm ve parnasizm akımları etkisi altında şiirler yazmıştır. *Türk şiirine sembolizmi ve parnasizmi tanıtan kişi Cenap Şahabettin'dir. *Edebiyatımızda sembolizmin ilk başarılı temsilcisi olarak değerlendirilebilir.
Sone, iki dörtlük ve iki üçlükten oluşan 14 dizelik bir nazım şeklidir. Batı edebiyatında kullanılan bu tür, Servet-i Fünûncular tarafından Türk edebiyatına geçirilmiştir. Edebiyatımızda ilk örneği Cenap Şahabettin'in, "Şi'r-i Na-Nüvişte" (Yazılmamış Şiir) adlı şiiridir.
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Servet-i Fünûn döneminin önemli temsilcilerinden Cenap Şahabettin, şiirleriyle olduğu kadar düzyazılarıyla da dikkate değer bir isimdir. Hac Yolunda, onun nesir türünde kaleme aldığı en önemli eserlerinden biridir.
Servet-I Fünun dönemindeki şiir estetiğinin kurucusu sayılan Cenab Şehabeddin, aynı zamanda 'Sanatkarane nesrin' kurucularındandır. Yahya Kemal'in "sağlam mantığıyla bir şaheser" olarak adlandırdığı "Evrak-ı Eyyam" şimdi yeni harflere kazandırıldı. Güzel Türkçemizin tadını yakalamak için.
Şahabettin'in ônemli eserlerinden biri olan Tiryaki Sözlerl'nde, vecize diye nitelendirilen, ince, zarif ve düşündürücü 1830 seçme sözü vardır.
Suriye Mektupları Kitap Açıklaması
Elinizdeki eser 100 yıl öncesinin Suriye'si. Edebiyat-ı Cedîde'nin en mümtaz kalemlerinden Cenap Şahabettin'in 1918 yılında on yedi mektupla çizdiği resim.
Servet-i Fünûn döneminin önemli temsilcilerinden Cenap Şahabettin, şiirleriyle olduğu kadar düzyazılarıyla da dikkate değer bir isimdir. Hac Yolunda, onun nesir türünde kaleme aldığı en önemli eserlerinden biridir.
Cenab'ın çeşitli yazılarından, bir kısım şiirlerinden ve özellikle Paris'ten gönderdiği 1912 tarihli iki mektubundan (Hisar, sy. 126, 129, Ankara 1974), din konusunda çok genel anlamı ile mistik ve panteist bir inanca sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Türk edebiyatının Batılılaşma sürecine büyük katkıda bulunan ve Edebiyat-ı Cedide, diğer adıyla Servet-i Fünun Edebiyatı'nın en büyük temsilcilerinden biri olan Tevfik Fikret'in kaleme aldığı Rübab-ı Şikeste, insana ve doğaya dair konuları dönemin yazın üslubuyla harmanlamış bir eserdir.
TEVFİK FİKRET(1867-1915)
Şiir türünde eserler vermiş bir sanatçıdır. Servet-i Fünun Edebiyatının öncülerindendir. Servet-i Fünun şiirinin de en büyük temsilcisidir. 1901'e kadar yazdığı şiirlerde “Sanat, sanat içindir.” anlayışı hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri