Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
Genel olarak çinko verim ve verim unsurlarını etkilerken, borun kalite ve kalite unsurları üzerine etkili olduğu görülmüştür. Özellikle çinko yaprak ve pancar verimi üzerine etkisini arttırırken, bor ise şeker varlığı üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
Pancar ekimi öncesi toprak hazırlığı döneminde son toprak işleminden önce yada 1. çapa öncesi uygulanabilir. Elle yada gübre saçma makinası toprak yüzeyine ile saçılır. Dekar başına 12-18 kg arası uygulanır. 2 Yılda bir atılması yeterlidir. Organik bir üründür.
Dekara kök- gövde verimi en yüksek (9706 kg/da) Eldorado çeşidinin kaplı tohumlarından, en düşük (7245 kg/da) ise Giraf çeşidinin kaplı tohumlarından elde edilmiştir. Kaplı ve kapsız tohumlar arasında verim bakımından en büyük fark Giraf çeşidinde tespit edilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Ülkemizde şeker pancarı 45cm sıra arası mesafeye ekilmekte ve genel olarak 20-25 cm mesafede teklenmektedir. Bir dekarda 9.000-10.000 adet bitki denemelerde en iyi sonucu vermektedir.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Azotlu gübrelerin kurak bölgelerde 2/3'ü ekimden önce ilkbaharda tarla hazırlığından esnasında, geriye kalan 1/3'ünün ise birinci çapadan önce kullanılması ideal bir uygulama olmaktadır. Şeker pancarı için dekara 10-15 Kg saf azot verilecek şekilde gübre kullanılması gerekmektedir.
Şeker gübresi ne zaman verilir diye merak ediyorsanız amonyum sülfat gübresi, çoğunlukla ekim sırasında atılıyor. Böylece bitkilerin büyüme süreci hızlandırılıyor.
Patates, pancar ve havuç için: Yumruların şişmeye başlamasından hasada kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir. Buğday, arpa ve çeltik için: Sapa kalkma döneminden süt olum dönemine kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir. Pamuk için; Tarak oluşumundan hasada kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir.
Sonuç: Şeker pancarı yetiştiriciliğinde yapraktan bor uygulamasının faydalı olduğu, borun toprakta noksanlığı ya da kritik olduğu koşullarda şeker pancarının verimini, kalitesini ve mineral madde miktarını artırdığını söylenebilir.
"Pancar ekimimiz güzel geçti, iyiydi. Verimimiz de güzel. Ekim kalitemiz de iyi oldu ve şu anda memnunuz. Bu sene biz 1000 metrekareden 7,5-8,5 ton alıyoruz.
Şeker pancarı bir çapa bitkisidir. Tarlada ekilen tohumların çimlenmesini takiben 4-6 yapraklı devreden sonra çapalamaya başlanır. İkinci çapadan sonra tekleme yapılır. Ara çapa son yıllarda çapa makineleri ile yapılmaktadır.
İlkbaharda bölgede etkili olan yağışlar sayesinde verimli bir sezon geçiren çiftçiler, tarlalarda tarım makineleriyle pancar sökümü yapıyor. Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
Amonyum Sülfat Gübresi Ne İşe Yarar
Kükürt, sülfat şeklinde verilirse, bitki onu hemen emebilir. Böylelikle, önemli besin, büyümenin başlangıcında mevcuttur ve bitki gelişimini olumlu yönde destekler ve böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Bu sebeple şeker pancarı bitkisi çimlenmeyi garanti altına almak için ekim sonrası mutlaka sulanmalıdır. Toprak bünyeleri dikkate alınarak sulamalar 15 Haziran-15 Eylül arası dönemde orta ve ağır bünyeli topraklarda 7- 8 gün, hafif bünyeli kumsal topraklarda 5-6 gün aralıkla yapılmalıdır.
Map gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Çiçeklenmeyi sağlayarak dane ve meyve tutumunu artırır. Fosfor noksanlığında ürün miktarı ve kalitesinde düşüş meydana gelir. Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
İlacın 15-20 cm derine inebilmesi için toprağa tırmıklanması ve fideler dikildikten sonra sulanmalıdır. Nematodlara karşı ilaçlama toprak ekim tavında yani tarla kapasitesinde iken, toprak sıcaklığı 15°C ve üzerinde olduğu dönemde yapılmalıdır.
Havalı mibzer kullanarak ekilen şeker pancarı tohumlarından daha çok verim alınabilir. Bu nedenle ilkbahar döneminde toprağın hazırlığı yapılmalıdır. Tohumların yatağı hazırlandıktan sonra uygun şekilde ekim yapılabilir. Ekim için ideal zaman aralığı ise; mart sonu nisan ortasıdır.
Böyle bir sistemde şeker pancarı hasadından sonra tarlayı değerlendirebilecek en uygun bitkiler olarak kışlık buğday ve arpa görülmektedir. Şeker pancarı hasadının erken ya da geç yapılmasına bağlı olarak, bu alanlara yapılacak kışlık hububatın ekim zamanı da değişebilmekte ve genellikle de gecikmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri