Kedilerde parazit aşısı enjeksiyon olarak yapılabileceği gibi oral ya da tropikal yolla da uygulanabilir. Kedilerde dış parazit aşısı yaygın olarak enseden damlatılarak uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken uygulama bölgesinin kedinin ulaşamayacağı bir nokta olmasıdır. Bu nedenle ense en ideal tercihtir.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
damla sadece yüzeyseldir, dış parazitler (pire,kene vs.) için kullanılır. hap ise kedinizin iç organlarında yaşayan (karaciğer,bağırsak vs.) iç parazitler için kullanılır, iç organlarda yaşayan parazitlerin döngülerini kırarak dışkı yolu ile dışarı atmasını sağlar.
İç parazit ilaçlarının uygulanma yoluna göre fiyatları; Enjektabl yöntemiyle uygulanan aşı ücretleri kediler için: 60 ile 80 TL arasında. Oral yolla uygulanan iç parazit ilaçları ücretleri: 50 ile 70 TL arasında.
İç dış parazit aşısı, özellikle tüylü dostlarınızın sağlığını korumak için gereklidir. Dış parazit aşısı, deri altına veya tüylere yerleşen kene, pire vb. parazitlere karşı koruma sağlarken iç parazit aşısı iç organlara yerleşen tenya, kurt vb. parazitler için etkilidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kedilerde Parazit Aşısı Nasıl Yapılır? Kedilerde parazit aşısı enjeksiyon olarak yapılabileceği gibi oral ya da tropikal yolla da uygulanabilir. Kedilerde dış parazit aşısı yaygın olarak enseden damlatılarak uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken uygulama bölgesinin kedinin ulaşamayacağı bir nokta olmasıdır.
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
İç dış parazit aşısı ile iç organlara veya deri üzerine tutunarak canlıya zarar vere parazitlerin hayat boyu önüne geçilmesi mümkündür. Ancak bunun için belirlenen aşı programına uyulması hayati önem taşır.
Köpeklerde parazit belirtileri olarak bu belirtileri ciddiye almaz ve iç dış parazit aşısı yaptırmazsanız hayvanınızın sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girecektir. Özellikle iç parazitler kısa süre içerisinde çoğalarak hayvanın çeşitli hastalıklara yakalanmasına yol açacaktır.
Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Kediler genel olarak aşı uygulamalarından sonra halsiz olmaktadır. Bu süre zarfında kedinizi rahat ettirmeli ve sakince dinlenebileceği bir ortam ayarlamalısınız. Bazı kedilerde ise halsizlik durumuna ek olarak ateş yüksekliği de görülebilmektedir.
Günümüzde kullanılan çoğu dış parazit ilaçları kene için 1 ay, pire için 2 ay süre koruyucu özellik taşımaktadır. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Dış parazit ilaç uygulamaları ile pirelere karşı 3 ay kenelere karşı ise 1 aylık bir koruma sağlanabilir. İlaç piyasasında farklı formüllerde ilaçlar bulunsa bile geneli bu şekilde çalışmaktadır. Köpeklerinizin her 3 ayda 1 iç ve dış parazit uygulaması yapılması hayat boyu gerekmektedir.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedilerin aşı takvimi ve uygulama zaman aralıkları; İç ve Dış Parazit aşısı: 6-8 hafta arasında, Karma Aşı: 8 - 10 hafta, Lösemi aşısı: 9-11 hafta.
Dikkat edilmesi gerekenler: İç parazit sonrası birkaç saat içerisinde 1-2 kez kusma, ilk 3 gün içerisinde 1-2 kez dışkı yumuşaması normaldir. Fakat bunun üzerine çıkması, kusma ve ishalde kan görülmesi, hareketlerde dengesizlik, birkaç saatin üzerinde iştahsızlık ve halsizlik kesinlikle normal değildir.
sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Kliniğimizde 2 veya 3 ayda bir iç parazit ilaçlanması yapılmaktadır. Buna halk arasında ''kist aşısı'' denir fakat bu bir aşı değildir, uzun etkili de değildir. Parazitin alındıktan sonra enfektif hale geçene kadar bağırsakta geçirdiği süre 2-3 aydır.
Kedilerin parazit aşısı yapılmazsa, parazitler bağırsak, karaciğer, akciğer gibi riskli organlara yerleşir ve üremeleri kolaylaşmış olur. Bağışıklık sistemleri zayıfladığı için diğer hastalık türlerine karşı savunmasız olurlar.
Dış parazit aşısı kedilere parazit bulaşını önlemek ve parazit bulaşına bağlı meydana gelebilecek sağlık sorunlarını engellemek için yapılan önemli bir aşıdır. Evde yaşayan kedilere dış parazit bulaşı ihtimali bulunduğu için bu aşının 3 aylık periyotlarda tekrarlanması önerilir.
Evcil kedilerin kuduz aşısı olmaları hem gerekli hem de zorunludur. Kuduz olma riskleri ne kadar düşük olursa olsun, olası virüslere karşı korunmaları için aşılarının tam zamanında yapılması gereklidir. Salgınların ne zaman başlayacağı ya da çoğalacağı belli olmaz.
Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar yıkama yapılmamalıdır. Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
Kediler ev ortamında da yaşasalar, hayatlarını dış mekanlarda da sürdürseler iç ve dış parazit tehdidi altında olabilirler. Kedilerde iç parazit ve dış parazit belirtilerinin fark edilmesi sağlıklı bir yaşam sürmelerinin sağlanması adına oldukça önemlidir.
Dış parazit damlasının yapıldığı bölgeye dokunup başka bir yere taşıma ihtimaliniz olduğundan dolayıi ilaç emilene kadar o bölgeye dokunmamanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri