SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Son kullanma tarihi daha katı olma eğilimindedir, yani bu noktadan sonra onu gerçekten atmanız gerekir. Uzun süre havaya, neme veya haşerelere maruz kalan un yüksek risk altında olabilir ve muhafaza edilmemelidir.
İlgili 38 soru bulundu
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Eğer herhangi bir değişiklik tespit etmediyseniz “tavsiye edilen tarih”i dolan ürünü yiyebilirsiniz. Gıda Mevzuatımıza göre mikrobiyolojik olarak bozulma riski olan ürünlerde "Son Kullanma Tarihi" yazılır. Mikrobiyolojik olarak bozulma riski olmayan ürünlerde "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" yazılır.
Her halükarda, bu tarih oldukça önemlidir. Sağlığınıza tehdit oluşturabileceği için bu durum özellikle süt ürünleri ve et gibi kolay bozulan yiyecekler için geçerlidir. Bilmiyor olabilirsiniz; ancak yiyeceklerin üzerine son kullanma tarihi ya da “tavsiye edilen tüketim tarihi” koymak hukuken bir zorunluluktur.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
tarihi 2 gün geçmiş git yenisini al ye riske girme bak bozulmamış olsa bile yenmez yenmemeli.
Haşlanmış tavuk çiğ tavuğa oranla daha kısa raf ömrüne sahiptir. Buzlukta çiğ tavuk 1 yıla kadar saklanılabilirken haşlanmış tavuk 2-6 ay kadar saklanabilir. Haşlanmış tavuk oda sıcaklığında, 0-4 arası sıcaklıkta 2 saate kadar dayanır. Buzdolabında ise 4 günden sonra tüketilmemelidir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Son kullanma tarihi, kısaltması olan (SKT) veya son tüketim tarihi, kısaltması olan (STT) olarak ifade edilir. Bu kısaltma üretimi yapılmış bir ürünün bozulmadan, sağlığa zarar vermeden, kaliteli ve düzgün bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 8. vd maddelerinde ayıplı mal hükümleri düzenlenmiştir. TKHK uyarınca da son tüketim tarihi geçmiş ürünün satışı ayıplı mal satışı teşkil eder. TKHK'da ayıptan doğan sorumluluk için herhangi bir ihbar süresi öngörülmemiştir. Md.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Tarihi geçmiş sular sağlık için zararlı değil. Ancak unutulmaması gereken eski tarihli suların herhangi bir fayda da sağlamayacağı. Zararlı olma meselesi ise ambalajla ilintili.
Bir kremin son kullanma tarihi geçtikten sonra etkinliğini yitirmesi veya cilt için potansiyel tehlikeler oluşturması olasıdır. Tarihi geçen kremlerin içeriğinde, etkin bileşenlerin yapısı değişebilir veya bozulabilir.
Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Çünkü, raf ömrü dolan veya SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmesi, ağır gıda zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebilir. Gıdaları, doğru şartlarda saklayarak, tarihi geçen gıdaların zararlı ve kötü etkilerinden kaçınmak mümkün olabilir.
Son kullanma tarihi geçmiş dondurulmuş gıdaları yemek güvenli olabilir, ancak gıda artık en iyi lezzete veya dokuya sahip olmayabilir. Dondurulmuş gıdaları 0℉'de veya altında tutmak, o gıdanın kalite ve güvenliğinin en uzun süre korunmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri