Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Balık veya et söz konusu olduğunda, riske değmez. Çiğ kümes hayvanlarında Salmonella gibi bakteriler bulunabileceğinden raf ömrü 24 saatten fazla olan tavuklar tüketilmemelidir. Dana biftek 24 saat sonra bile yenebilir. Ancak eti gri veya kahverengi ise ve yeterince kötü kokuyorsa atmalısınız.
Çünkü, raf ömrü dolan veya SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmesi, ağır gıda zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebilir. Gıdaları, doğru şartlarda saklayarak, tarihi geçen gıdaların zararlı ve kötü etkilerinden kaçınmak mümkün olabilir.
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Son tüketim tarihi geçmiş ürünü tüketmek, sağlık riskleri taşıyabilir. Bu tarih, sağlayıcı tarafından belirlenen ve ürünün güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabileceği son zamanı gösterir. SKT'nin geçmiş olması, ürünün içeriğinde bozulma, besin değerinde kayıp ve mikrobiyal bozulma riskini artırabilir.
Aldığımız besinlerin son kullanma tarihine bakmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gıda Uzmanı Hatice Elif Önal, raf ömrü dolan ve SKT tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi gerektiğini, ağır gıda zehirlenmeleri ile sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir. Küf, doğrudan yoğurdun bozulduğu anlamına gelmez.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Son kullanma tarihi, yiyeceğin raf ömrünü belirten tarihtir. Başka bir deyişle, yiyeceğin üretildiği tarihten bozulacağı tarihi işaret eder. Ayrıca, tarihte değişikliğe sebep olabileceği için sıcaklık, ışık ve oksijen gibi etkenleri de göz önünde bulundurulur. Bir yiyecek bir çok farklı sebepten bozulabilir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir.
Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Merhaba Mehmet, Coca-Cola da tüm gıda maddeleri gibi tavsiye edilen tüketim tarihine kadar uygun koşullarda saklandığında lezzetini ilk günkü gibi korur.
Aralarındaki en büyük fark ise son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması sonucunda sağlık sorunlarına neden olurken, TETT yani tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması, beklenen etkiyi görememek, gıdalarda ise istenen tadı alamama gibi sonuçlara neden olmaktadır.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)
bozulmayan bakliyat, makarna, bitkisel sıvı yağlar, alkolsüz içecekler, çay, kahve vb. gıdalarda TETT kullanılır. bağışlanması mümkündür.
Hectopat. Tarihi geçmiş süt, süt ürünleri ve et ürünleri asla yenmez.
Tarihi yaklaşık 4 sene geçmiş ayran içilmez.
Kuru makarna
Uzmanlar, paketi açılmamış kuru makarnanın üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl içinde güvenle yenebileceğini belirtiyor. Ancak taze makarna aldıysanız, son tüketim tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketmeye çalışın. Hemen yemeyecekseniz taze makarnayı dondurucuya kaldırın.
Aslında yumurta içinde bakteri bulundurmasa da dışında adeta bir bakteri alanıdır. Bu yüzden tavsiye edilen tüketim tarihine yaklaşmış olan yumurtaları katı olarak haşlamak gerekir. Eğer son kullanma tarihi geçmiş bir yumurtayla karşı karşıyaysak hiç kullanmamak en mantıklısı olacaktır.
Son kullanma tarihi geçmiş olan çikolataların tadında ufak bir kayıp oluşabilir, kalitesi düşebilir, kırılıp ufalanabilir ya da beyazlama olabilir. Tadındaki değişikliklere rağmen, yenmesi sağlık açısından sorun oluşturmayabilir. Ancak, bunun hiçbir garantisi yok.
Peynirin ömrü çeşidine göre değişir. Olgun sert peynirler 1 seneye kadar dayanabilirken, 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gereken taze peynirler de var. Tereyağı: Buzdolabında hava almayacak şekilde saklanırsa 1-3 ay. Sade yağ halinde ise 3-6 ay dayanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri