Son Kullanma Tarihi (SKT) Nedir? Bu ifade son kullanma tarihi (SKT) veya son tüketim tarihi (STT) olarak ifade edilir. Bu bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
son kullanma tarihi (skt)
Q: Ambalaj üzerinde neden son kullanma tarihi bulunmamaktadır? Deterjanlarda yönetmelik gereğince son tüketim tarihi yazma zorunluluğu yoktur. Bu yüzden etiket üzerinde yazmıyoruz. Ama tavsiye edilen tüketim süresi, üretim tarihinden itibaren üç yıldır.
İlaç son kullanma tarihi, bir ilaçın üretildiği gibi kullanıma uygun olmayabileceği tarihtir. Tüketiciler, son kullanma tarihi için ilaç ambalajını kontrol ederek bir ilacın raf ömrünü görebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Buna göre EDC parfümler sıklıkla gençler tarafından tercih edilen ve yaklaşık 2 saat boyunca kalıcı özellik gösteren parfümlerdir. EDT parfümler ise esansiyel yağ yoğunluğu ne az ne fazla olan ve kalıcılığı yaklaşık 3 saat boyunca devam eden parfümlerdir.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Bu yazıda bir hisse senedini değerlendirirken kullanacağın belki de en temel ve en popüler finansal terimlerden birini anlatacağız: Fiyat-kazanç oranı. Sen kısaca F/K oranı diyebilirsin. Bu kavram 'price-to-earnings' olarak da geçer ve P/E hatta PER şeklinde de kısaltılır.
Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2023 ise ilacı 31 Temmuz 2023'den sonra almamalısınız. İlacınızın 'son kullanma tarihi' yerine 'xx tarihi kadar kullan' veya 'tarihinden önce tüketilmelidir' ibaresi varsa, bu genellikle ilacı bir önceki ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
EXP Date Kelimesinin Anlamı
Açılımı expiration date olan bu kelime dilimize geçerlilik tarihi veya son kullanma tarihi olarak çevrilmiştir. Bir ürünün üzerinde yazan tarihten önce tüketilmesi gerektiğini anlatır.
“1) Son tüketim tarihi, 'son tüketim tarihi' ifadesi kullanılarak veya '… tarihine kadar tüketiniz' şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
O tarihten sonra kart sahibine yeni kart gönderiliyor. Son kullanım tarihini çoğunlukla internet alışverişlerinde kullanıyoruz. Son Kullanım tarihi kredi kartlarının ön yüzünde yer almaktadır.
Genellikle PRD olarak kısaltılan Ürün Gereksinimleri Belgesi, geliştirilmekte olan bir ürünün ayrıntılı özelliklerini, özelliklerini, işlevlerini ve kullanıcı deneyimini özetleyen resmi bir belgedir.
Kimi ürünlerinde net bir tarihten ziyade açıldıktan sonra 6 ay gibi ibareler olabilir. Buna kapak açım ibaresi denir ve bu süreleri takip etmek önemlidir. M olarak İngilizce ifade edilen karakter “Month” yani Türkçe ay anlamına gelmektedir. 12M yazan bir üründen 12 ay kullanılabileceğini anlayabilirsiniz.
İngilizce bir kelime olan "prod" Türkçe'de; Fiil olarak kullanıldığında; "dürtmek, kışkırtmak, özendirmek, teşvik etmek", İsim olarak kullanıldığında; "üvendire, çivili sopa, dürtme, kışkırtma, biz" anlamına gelmektedir.
tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir. ' şeklinde belirtilebilir. Stt daha çok hayvansal orijinli gıdalarda geçerli iken, Tett bitkisel kökenli gıdalarda kullanılmaktadır.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
EDC parfümler, yoğunluk oranının diğer parfümlere göre daha az olmasıyla ön plana çıkar. Parfüm içerisinde yer alan esans oranı yüzde 2-4 arasında değişim gösterir. Böylece kokulara karşı hassasiyeti olan kişiler, seçecekleri EDC parfümü şişenin içerisindeki esans onları rahatsız etmeden rahatlıkla kullanabilirler.
"Parfüm seçerken genelde 'EDP' yani Eau de parfum olanların alınması tavsiye edilir. EDP parfümlerin, Eau de toilette (EDT) parfümlere göre daha kalıcı olduğu söylenir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri