Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Gıdaları Dondurmak İçin En Pratik Yöntem Nedir? Çorbadan tatlıya, pilavdan sebzeye kadar her türlü pişmiş gıdayı saklamak mümkündür. Bu saklama işlemleri için en uygun yol ağzı hava almayacak buzdolabı poşetleri içinde muhafaza etmektir.
Pişmiş yemekleri saklarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir.
-Buzlukta beklemeye en uygun yemek, pilavdır. Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
İlgili 15 soru bulundu
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
DERİN DONDURUCUDA:
Yemeklerinizi, isterseniz ağzı hava almayacak şekilde kapatılmış plastik saklama kaplarında, isterseniz de ağzı kilitli derin dondurucu poşetlerinde saklayabilirsiniz. Sulu yemeği buzdolabına koymadan önce; oda sıcaklığına inmesine dikkat etmelisiniz. Böylece bozulmalarında önüne geçmiş olursunuz.
Bu soru çoğu kişinin kafasını karıştırıyor. Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın. Pişmiş makarna dondurulduktan sonra zehirleyebiliyor.
Yumuşar, tadını kaybederler: Yeşillikler
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Pişirilen patates oda ısısında soğumaya bırakıldığında toksin üreterek “botulizm ” (besin zehirlenmesine neden olur).. . Bu nedenle pişirilen patates servis edildikten sonra ılık havada değil buzdolabına koyularak soğutulmalıdır. Ve tekrar ısıtılmadan tüketilmesi gerekir…
Bunun için dondurucuya uygun saklama kutuları ve poşetleri tercihimiz olacaktır. Cam şişe ve kutuları kullanmamanızı öneririz. Bunun sebebi ise donan sıvının hacminin genişlemesi ve camın patlamasına yol açmasıdır.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Kıymanızı soğan ile kavurarak Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede yemek yaparken daha az vakit harcarsınız. Aldığınız kıymanın tamamını kullanmayacaksanız eğer, kavurup Koroplast Buzdolabı Poşetlerine bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kızarmış yiyecekler
En sevdiğiniz kızarmış yiyeceklerin dondurulması çözüldükten sonra sevdiğiniz yiyeceklerin kötü bir hale gelmesine neden olur. Bu hiç sağlıklı bir yol değildir.
İpucu: Kullanmadığınız donmuş muz dilimlerini Koroplast Kilitli Poşet'e veya Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Kızartmanızın yağını iyice süzdükten ve bir kağıt havlu ile fazla yağını aldıktan sonra uygun porsiyonlara bölüp derin dondurucuya yerleştirin. Buzdolabı poşetlerini kapatmadan önce içindeki fazla havayı almayı da unutmamalısınız.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Patates Nerede Saklanır? Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Haşlanmış Patatesleri Dondurucuda Saklama
Haşlanmış patateslerinizi uzun süre kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz. Patatesleri fırın tepsisine parşömen kağıdına koyarak önceden dondurun. 2-4 saat dondurun. Patatesleri hava geçirmez bir kaba veya dondurucu torbasına taşıyın.
"Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri