Soğuğa dayanıklı; Sarımsak, soğan, havuç, patates, marul, kuzu kulağı, siyah hardal, ıspanak, kuşkonmaz, turp, brokoli sonbaharda ekilen sebzeler olarak öne çıkıyor.
Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir.
Havuç, turp, marul, kıvırcık, nane, maydanoz, roka, tere sonbaharda ekilebilecek sebzelerdir. Tohumları ektikten sonra toprağın nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Balkonda ilk yetiştiricilik için önerimiz aromatik bitkilerdir. Nane, maydanoz, fesleğen gibi.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Ekim ayında ekilebilecek sebze sayısı oldukça fazladır. Ispanak, maydanoz, taze soğan, nane, semizotu, dereotu, marul, kabak, roka gibi çok sayıda sebze bu ayda ekilebilenlerden bazılarıdır. Her mevsimin kendine özgü özellikleri olması nedeni ile ekilen sebze ve meyve türlerinde de değişiklik olması kaçınılmazdır.
İlgili 42 soru bulundu
Kasım ayında genel olarak kışlık sebzeler; Brokoli, bakla, enginar, yer elması, ıspanak ve turp ekimi yapılır. Buğday, yulaf, arpa, yonca ve bezelye tohumları ekilebilir. Soğuk havanın hakim olması ile birlikte, yenilen içilen besinlere daha çok dikkat edilmelidir.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Çilek, enginar, bakla, bezelye ekimleri yapılır.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
Bu dönemde birçok farklı sebze, meyve ve yeşillik ekilir. Ilıman iklime sahip olan bölgelerde ekim ayında fide olarak brokoli, lahana, kereviz, maydanoz, karnabahar, marul dikimi gerçekleştirilir. Tohumdan ise turp, dereotu, roka, tere, maydanoz ve ıspanak gibi bazı sebzeler ekilir.
Eylül ayında marul, ıspanak, lahana, roka ve turp ekerek 30 gün sonra hasat edebilirsiniz. Ek olarak dereotu, kabak, bakla, kekik ve lavanta gibi bitkilerin ekimini de yapabilirsiniz. Eylül ayı boyunca yıldızpatı ve kasımpatı gibi çiçeklerin ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
Erik, çilek, kiraz azalmaya başlarken elma, mandalina, ıspanak, lahana, yer elması, turp, soğan ve roka gibi sebze ve meyveler alır.
Tüm lahanagiller (brokoli, karnabahar, beyaz lahana, brüksel lahanası vb.) ve pırasa muhakkak Ağustos ve Eylül aylarında dikilmeli. Ispanak, pazı, maydanoz, kereviz, havuç, kıvırcık, marul, roka, tere ve yeşil soğan da Eylül ve Ekim aylarında dikilmeli.
Marul yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasıdır. Marul fidelerinin ekimi için ideal aylar Eylül-Ocak ayları arasıdır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç. Serin iklim sebzeleri, Aylık ortalama sıcaklık 15-18 °C' de en iyi gelişim gösterirler.
Aralık Ayı Ekim Takvimi. Aralık ayına girilmesi ile havaların gittikçe soğuduğu daha iyi hissedilir. Kış mevsimine geçişin yaşandığı bu ayda bakla, dereotu, maydanoz, marul, enginar, taze soğan ve yazlık sebze tohum için ekim yapılması uygundur.
Ispanak birçok yerde bütün bir yıl boyunca ye- tiştirilebildiği halde ülkemizde genellikle sonbahar ve bazen de ilkbahar olmak üzere yılda iki devrede yetiş- tirilmektedir. Sonbahar yetiştiriciliğinde tohumlar Eylül- Ekim aylarında ekilir. Hasat ise Kasım- Aralık ayların- da yapılabilir.
Ekim ayında; marul, karalahana, brokoli, dereotu, ıspanak, maydanoz, roka, kereviz ve lahana dikimi yapmaya başlayabilirsiniz. Tere, turp gibi bitkileri, bu ayda tohumdan ekerek kısa zamanda verim alabilirsiniz. Portakal, mandalina, nar ve limon fideleri ekerek kış aylarında hasat etmeye başlayabilirsiniz.
Tohumlar kışa kadar toprağın altında filizlenmeye başlayacaktır. Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Bölgemizde Şubat sonu Mart başından itibaren fide dikimi yapılır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmeli, can suyu ile birlikte, kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı gereken ilaçlamalar yapılmalıdır.
Aşağıda yan yana dikilebilecek sebzelere örnekler verilmiştir: Domates: Salatalık, soğan, maydanoz ve havuç Lahana: Ispanak, kereviz, soğan ve pancar. Havuç: Soğan, domates, bezelye ve marul.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri