Ateşleme bobinleri ısı toleransı yüksek bir silikon-demir alaşımından üretiliyor. Bununla birlikte, ateşleme sisteminin diğer bölümlerine lehimlenen iç bileşenleri bobinin aksine daha düşük sıcaklıklarda aşırı ısınabiliyor. Artan sıcaklık elektrik akım miktarını azaltarak bobin arızası meydana getiriyor.
Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.
Ani güç kaybı, titreme, motorun çalışmaması, yakıt verimliliğinde azalma, bujilerdeki yanma işlemi ve anormal ses gibi belirtiler, ateşleme bobini arızasını gösterir. Ayrıca, aracın arıza ışığı yanabilir. Bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, aracın bir tamirciye götürülmesi önerilir.
Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar? Temel olarak küçük bir transformatör olan ateşleme bobini, araç aküsünden gelen 12 volt'u ihtiyaç duyulan volta dönüştürür. Ateşleme bobininin sağladığı enerji olmasaydı, ateşleme bujisi motordaki yanma için gerekli olan kıvılcımı oluşturamazdı.
İlgili 36 soru bulundu
Arıza yapan bir ateşleme bobini uzun vadede aracınızın emisyon sistemine de zarar verecektir; bu sebeple ateşleme bobini arızalarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ateşleme bobini aracınızda ömrü bitene; yani arıza durumu oluşana kadar kullanabilmeniz içindir, tek kullanımlıktır.
Bu bobin hava-yakıt karışımını ateşleyerek motorun çalıştırılmasına yardımcı olan motorun bir parçasıdır. Bobin arızalanırsa kıvılcım çıkmaz ve motor çalışmaz. Bobinin arızalanıp arıza olmadığını anlamak için öncelikle motorun bujisini kontrol etmelisiniz. Buji dönmüyorsa ateşleme bobini arızalanmış demektir.
Ateşleme Bobini Neden Bozulur? Araçlarda bulunan her parçanın bir ömrü olduğu gibi ateşleme bobininde bir ömrü vardır ateşleme bobini ortalama 150.000 ve 160.000 km ömrü bulunmaktadır.
Bobinlerdeki problemin sebebi düşük voltajlı ya da yüksek voltajlı akü nedeni ile olabilir. B tarz bir durum araçlarda farklı problemlerin de meydana gelmesine neden olur. Bu sebeple zaman kaybetmeden akünün değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde sorun çözülebilir.
Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması, Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi, Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.
Ateşleme Bobini Arıza Belirtileri
Ancak eğer olması gerekenden düşük gerilim üretirse de devire bağlı tekleme, zor çalışma, çiğ benzin atma, titreme, silkeleme ve vuruntu, yolda stop etme gibi durumlar meydana gelmektedir.
Buji Çalışmazsa Ne Olur? Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır.
"Hayır, ateşleme bobini tamir edilemez!" Ateşleme bobini aracınızda ömrü bitene; yani arıza durumu oluşa kadar kullanabilmeniz içindir, tek kullanımlıktır. Ateşleme bobini bozulduğunda tamir değil, doğrudan değişim işlemi yapılmaktadır.
Elektrodun siyah veya gri bir kaplaması varsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir. Elektrot temizse, o zaman sorun yoktur. Kontrol etmenin başka bir yolu da motorunuzu benzinle doldurmak ve ardından yakıt göstergenize bakmaktır. Yakıt göstergesi hızla yükselmeye başlarsa, yakıt enjektörü sorununuz var demektir.
Araçta tıkalı olan enjektör sayısına göre silindirlerde ateşleme sorunları ortaya çıkar. Ani hızlanmalarda performans sorunları baş gösterir. Viteste iken ayak gazdan çekildiğinde araç sarsıntılı çalışır. Motorda tekleme sorunlarında artış görülür.
Evet, enjektör arızaları zamanla motora zarar verebilir. Enjektörler, motorun yakıtını sağladığı için arızalı bir enjektör, motorun doğru miktarda yakıt alamamasına veya yanlış zamanda yakıt almasına neden olabilir. Bu, motorun performansını etkileyebilir ve zamanla daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Ortalama olarak, dizel enjektörler, değiştirilmeleri veya yenilenmeleri gerekmeden önce 100.000 ila 200.000 mil (160.000 ila 320.000 kilometre) arasında dayanabilir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Bu akım değerlerinden sonra kontaklarda yapışma gözlemlenebilir. Bobin yanmasının sebebi:Kontaktör bobin uçlarına uygulanan gerilim, normalden düşük veya yüksek olduğunda bobin yanabilir. Ayrıca hava aralığındaki toz ve yabancı cisimler de bunu kolaylaştırır.
Günümüz benzin motorlarında ise aynen dizel motorlarda olduğu gibi enjektörler vardır ve benzin yakıtını yanma odasına püskürtürler yalnız dizel enjektörler kadar pahalı değillerdir. Ayrıca da ateşlemeyi de buji vasıtasıyla gerçekleştirir ve bunun için de bir elektrik sistemi mevcuttur.
👍Eğer bobin bozulursa, aracın motoru titreşimli bir. şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa. basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle. çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye.
Eskimiş arızalı buji kabloları, aracın bujilerine ulaşan normal elektrik akımı akışını engelleyerek kaba ve düzensiz bir motor rölantisine neden olabilir.
normal şartlarda motorda seni çarpacak tek yer ateşleme bobini ve bujiye kadar olan yüksek voltaj çıkış sistemi.ayrıca insanı çarpan voltaj değildir.çarpılma üzerinizden geçen akıma yani iletkenliğinize bağlıdır.ayakların toprağa değmeden istersen yüksek gerilim hatttında ip cambazlığı yap fakat eğer toprağa değdiğin ...
Bunlar arasında; LPG'nin tutuşma direncinin benzinden daha yüksek olması ve LPG ayarlarının çok fakir karışımla çalışmak üzere ayarlanması nedeniyle motor sıcaklığının artmasıyla bobin tellerinde kopma meydana getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri