eğer çok gergin olursa, torba dolduğunda, uygulayacağı basınç, hastaya zarar verecektir. Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
İdrar sondası çıkabilir veya yırtılabilir. Bu durumda hemşire tarafından sonda değiştirilmelidir. İdrar torbası tıkanabilir. Tıkanıklığı açmak için hemşire yıkama yapar, bu işlemin ardından da tıkanma geçmezse sonda hemşire tarafından değiştirilir.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
İdrar yollarında tıkanmanın en sık nedenleri taş hastalığı, erkeklerde prostat hastalıkları ve kadınlarda jinekolojik kanserlerdir. Tıkanma kısmi veya tam olabilir, ani veya yavaş seyirli olabilir, tek taraflı veya çift taraflı olabilir, içerden veya dışarıdan olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sondanın tekrar değiştirilmesi gerekir. ♣ İdrar torbası tıkanabilir. Böyle bir durumda sondanın yıkanması gerekir, açılmıyor ise hemşire tarafından değiştirilmesi gerekir. ♣ Hasta üzerinde yapılan tüm medikal veya uygulamalı tedavilerde olduğu gibi sonda takmanın enfeksiyon riski vardır.
Daha uzun süre kalması hijyen açısından sorun olabileceği için bu da başka hastalıklara yol açabilir. Daha kısa aralıklarla değiştirilmesi ise mesaneye veya idrar yoluna zarar verebilir. Uzun süre sonda kullanımı zararları, süreç dikkatli ve titiz yönetilirse minimize edilir.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Üretral darlığın neden olduğu, idrarın mesane içerisinde kalması durumuna acil olarak; idrar sonrası ya da mesanenin cilt üzerinde bulunan izdüşümü üstünden bir katater yerleştirme işlemi uygulanabilir. Böylece, mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Sondanın uzun süre takılı kalması, enfeksiyon riski oluşturur. Bunun yanı sıra tahriş ve taş oluşumuna da neden olur. Bu yüzden uzun süre sonda kullanılması gerekiyorsa belirli periyotlarla sondanın değiştirilmesi gerekir.
Operasyon sonrasında kanlı idrar rengi düzelmeye başladığında sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir.
Özellikle hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. İdrar yollarına yapılan müdahaleler de (operasyon, sonda takılması) başka bir enfeksiyon nedenidir. Ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları ve enfekte cinsel partner de enfeksiyonlara yol açabilir.
Bir tıkanıklık, zayıf bir mesane kası, nörolojik bir problem veya ilaçların yan etkisi olabilir. Semptomlar rahatsız edici olabilir, çünkü insanlar idrar yapmaya başladıklarında idrara çıkmada zorluk çekebilirler ve ayrıca mesanelerini tamamen boşaltabilirler.
İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Endoskopik olarak bıçakla kesmekten farklı olarak dilatasyonda bir sonda idrar kanalından darlık bölgesinden geçirilir ve darlık yırtılarak genişletilir. Kısmi bir iyileşme sağlanabilir.
Erkekte üretraya uygun olmayan şekilde sonda takılması, endoskopik olarak yapılan girişimlerde üretradan geçirilen optic aletlerin verdiği zarar ya da prostat büyümesi için yapılan endoskopik girişimler sırasında üretranın zedelenmesi bunun en iyi örnekleridir.
İdrar sondası uygulaması genel olarak hafifi ağrılı ve kolay geçen bir uygulamadır. Bu yüzden genel anestezi yerine lokal anestezi uygulanarak hastanın konforunu sağlanır. Sonda uygulaması işlemi 2 ila 10 dakika arasında sürmektedir.
Bol sıvı tüketin. Akut sistitin çok rahatsız edici semptomlarından (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kramp benzeri ağrı) olabildiğince çabuk kurtulmak için bol sıvı almak son derece önemlidir. Sıvı için şekersiz çay veya su en iyi seçimlerdir.
Bir enjektör ucu yukarı bakacak şekilde sondaya sokulup idrar aspire edilir ve steril kaba boşaltılır. 4.1.1.6. Tüpün ucundaki pamuk veya kâğıt hiçbir yere temas ettirmeden kapatılır.
İdrarın geldiği gözlenmelidir. ∎ Sondanın balonu 10 cc distile su ile şişirilir.
Sonda seçimi
Sondalar Fransız gösterge çizelgesine göre 8–30 Fr arasında numaralandırılır. Numaralar ikişer ikişer artar. Her hastaya uygun ölçüde sonda takılmalıdır. Kullanılacak sondanın ölçüsü yaşa, cinsiyete ve uygulama amacına göre değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri