Adaçayının gün içinde fazla tüketilmesi karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Bazı adaçayı çeşitlerinin içinde thujone maddesi yer alır. Bu madde ise vücuda uzun süre alındığında karaciğer ve sinir sistemini bozmaktadır. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi vurgulanır.
Gün içinde aşırı adaçayı tüketimi karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Bazı adaçayı çeşitleri thujone maddesi içerir. Bu madde vücuda uzun süre alınırsa karaciğeri ve sinir sistemini bozar. Bu nedenle, ölçülü olarak tüketilmesi vurgulanmaktadır.
Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır. İltihap oluşumunu engellediği, spazm azaltıcı özelliklerinin varlığı da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.
Mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ada çayının faydalı olabileceği bilinse de, fazla içilmesi midede yanma hissine ve ağrıya neden olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişse de günlük 3 bardak ada çayı içilmesi güvenli olarak kabul edilir ve günlük 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.
Adaçayı için günde bir fincan oldukça idealdir. Ancak kırgınlık ve halsizlik gibi durumlarda günde iki fincan adaçayı tüketilebilir. Günde iki fincandan fazlası sağlık açısından olumsuz etkiler oluşturabilir. Başta sakinlik vermesi ve mideyi rahatlatması gibi birçok faydası vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Geleneksel tıpta anne sütü azaltıcı etkisi nedeniyle bebeği sütten kesme döneminde adaçayı kullanılmaktadır. Bu sebeple emzirme döneminde adaçayı içilmesi uygun değildir.
Oldukça etkili bir adet söktürücü olarak tanımlanan adaçayı aynı zamanda rahimde miyom ve kist oluşmasını engeller.
Böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olan adaçayı; kan dolaşımını hızlandırır, sindirim sistemini düzenler, mide bulantılarını önler ve vücudu güçlendirir. Düzenli olarak yemeklerden sonra tüketilen bir fincan adaçayı böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelecektir.
Adaçayı Neden Gece İçilmez? Adaçayı bileşenleri arasında yüksek miktarda üritik madde bulunmaktadır. Yüksek oranda üritiğin tansiyonu yükselttiği bu nedenle özellikle gece yatmadan önce adaçayı tüketmenin zararlı yan etkilerinin olabileceği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.
4) Adaçayı
Rahim kaslarını uyaran adet söktürücü adaçayı; bu günlerinizde bitki çayı listenizde yer alabilir. Daha rahat uyku ve hareketler için adaçayı tüketebilirsiniz.
Ada çayını yoğun miktarda tüketmek sağlıklı değildir. Salvia türüne ait bitkilere alerjisi bulunan kişilerin ada çayı tüketmesi, alerjik tepkimelere yol açabilir. Midenin bulanması gibi sindirim problemi hastalıklarında ada çayı oldukça faydalıdır, ancak aşırı tüketildiği zaman midede yanma ve ağrıya sebep olabilir.
Adaçayı tüketmeden önce mutlaka bir bitki uzmanına danışılmalıdır. Yukarıda değindiğimiz gibi hamile olanlar, hamilelik şüphesi bulunanlar veya hamilelik dönemi sonrasındaki olanlar adaçayını kesinlikle kullanmamalıdır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda kullanımı rahatsızlıklara yol açacağından tüketilmesi önerilmez.
Bronşit, astım, laranjit, faranjit gibi rahatsızlıkların belirtilerini rahatlatmaya yardımcıdır. Hafızayı güçlendirici etkisi vardır, Alzheimer hastalarına önerilir. Unutkanlığı önlemek için içilebilir. Adaçayı bağışıklık sistemi düşük olanlara faydalıdır.
Adaçayı regl düzensizliği yaşayan kadınlar için etkili olmaktadır. Düzenli olarak tüketilen adaçayı regl dönemlerini düzenler. Ayrıca rahimde oluşan iltihapları gidererek sancı ve ağrıları ortadan kaldırır. Östrojen içeren adaçayı, anne olmak isteyen tüm kadınlara tavsiye edilmektedir.
ada çayı idrar söktürücü ve ödem atan bir bitkidir. Bu sayede kilo vermede sıklıkla kullanılır. Uyarıcı özelliği sayesinde metabolizmayı da hızlandırarak kalori yakmaya olanak sağlar.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Adaçayı balgam söktürücü özelliği sayesinde boğaz ağrısına iyi gelir.
Boğaz ağrılarına şifalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle boğaz şişmesi ve boğaz ağrısında antibakteriyel özelliği ile iyileşmeye yardımcı olur. Demlenen adaçayına eklenen bal ve limon grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarında etkilidir.
Adaçayının Faydaları
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur.
Kanı temizler
Adaçayının en önemli faydalarından biriside solum yollarında meydana gelen balgamı, mideden kaynaklanan balgam salımını ve kanda meydana gelen mikropları temizlediği bilinmektedir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
ADAÇAYI. Adaçayı, östrojen hormonu içerir ve bu sayede zamanında adet görülmesine yardımcı olur. Oldukça etkili bir adet söktürücü olarak tanımlanan adaçayı aynı zamanda rahimde miyom ve kist oluşmasını engeller.
Stresle baş etme konusunda en çok tercih edilen çaylardan biriyle, adaçayı ile başlıyoruz. Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde adaçayı, kanın temizlenmesine, kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı oluyor.
Ada çayının içerisinde A, B3, B6, B9, C ve K vitaminleri gibi pek çok vitamin bulunur.
Böyle zamanlarda adaçayı tüketmek stres seviyenizi düşürerek gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlar. Sakinleştirici etkiye sahip olan bu mucizevi bitki, önemli sunumlardan ve sınavlardan önce de sıklıkla tercih edilir. Uzmanlar adaçayının rahatlatıcı etkisinin depresyon tedavisinde de önemli bir rol oynadığını belirtir.
Yaklaşık bir su bardağı suda bir poşet adaçayı veya bir tatlı kaşığı taze adaçayı on dakika ağzı kapalı olarak demlenir. Günde iki-üç defa gargarası yapılır. Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri