İdrar sondası takıldıktan sonra önemli olan idrarın gelmesidir. İdrar geldiği sürece ve enfeksiyon belirtileri olmadığı sürece sorun yoktur. Fakat zaman zaman sondada tıkanma durumları söz konusu olabilir. Bu tıkanmalar mesane içerisinde bulunan sondanın etrafında oluşan partiküllerden kaynaklanabilir.
♣ Takılı idrar sondası kolay kolay çıkmaz. Fakat hastanın çekerek çıkarması durumunda tahriş, kanama ve ağrı görülebilir. Sondanın tekrar değiştirilmesi gerekir.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
5– Sondanın yanından idrar kaçırıyorsanız doktorunuza başvurunuz. 6– Şiddetli idrar hissiniz olmasına rağmen idrar torbanıza bir süredir idrar gelmiyorsa doktorunuza başvurunuz.
Nazogastrik sondadan besleme yapılıp bittikten sonra sondanın tıkanmasını önlemek için, sondanın içine ılık çeşme suyu verilerek yıkanmalıdır. Sondanın mide duvarına yapışmasını önlemek için günde bir kez sonda kendi etrafında döndürülmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Sonda Takıldıktan Sonra Hastada Görülebilecek Şikayetler
Bu durumda hemşire tarafından sonda değiştirilmelidir. İdrar torbası tıkanabilir. Tıkanıklığı açmak için hemşire yıkama yapar, bu işlemin ardından da tıkanma geçmezse sonda hemşire tarafından değiştirilir.
Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Erkeklerdeki idrar tutukluğunun nedenleri olarak; Psikolojik nedenler, alınan ilaçlar, enfeksiyonlar, prostatın yaşlılığa bağlı büyümesi, prostat veya idrar kanalı iltihabı, sSinir sistemi hasarları, idrar retansiyonu, anüri ve mesane ve üretranın patolojik hastalıkları olarak sayılabilir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
Bunlardan bazılarını kısa başlıklar ile sayacak olursak; karın bölgenizde ağrıma, sık idrara çıkmak istemek, idrar yaparken zorlanmalar, idrar yapamama durumu, idrar akımında oluşan yavaşlık, idrarınızın sıçraması, idrar yaptıkran sonra damlama, kokusu ağır olan idrar, bulanık veyahut kanlı idrar ve idrar yaparken ...
İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Üreterin tıkanması enfeksiyona ve piyelonefrite de yol açabilir. Piyelonefrit, tıkalı idrar kanalının yol açtığı enfeksiyon ve bakteriler nedeniyle böbrekte iltihaplanma görülmesi şeklinde tanımlanabilir. Piyelonefrit ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine de neden olabilecek bir rahatsızlıktır.
Tıbbi bir uygulama olan sonda takma işleminin bir hemşire ya da doktor tarafından yapılması gerekir.
Yara yerleri için özel su geçirmez bantlar kullanılırsa hasta taburcu olur olmaz duş alabilir. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
4) Elma Sirkesi
C vitamini ile vücuttan zararlı maddeleri atar. İdrar yolu enfeksiyonunu geçirmeye yardımcı olmak için bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave edebilirsiniz.
Sondanın dışkıyla kirlenmesi durumda öncelikle kirler nemli bir bezle temizlenmeli ve ardından baticon, alkol gibi temizleyicilerle temizlenmelidir. Sadece kirlendiğinde değil, kirlenmediğinde de bu temizliği yaparak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. İdrar torbasının kapağının çıkartılıp sondaya takılması gerekir.
Sonda çıkarılmadan önce ara ara (15-20 dk arayla) açılıp kapatılarak mesane egzersizi yaptırılması gerekir. Doktorunuza başvurmanız ve nedenin globa mı bağlı olduğunun değerlendirilmesi (muayene ile anlaşılabilir ancak gerekirse ultrason da yapılabilir) ve idrarın boşaltılması gerekir.
Üretra darlığı sorunu idrar akımında yavaşlama, idrar yaparken ağrı, idrarın çatallanması ve saçılması, idrar yaptıktan sonra damlama ile ortaya çıkabilir. İdrar kanalındaki bu darlıkların en sık nedeni geçirilmiş enfeksiyonlardır.
İdrar sondası ne zaman değiştirilmelidir ? Normal sondalar 3 günde bir değiştirilmelidir. En uzun ömürlü kalıcı sondalar silikonlu foley sondalardır. Silikonlu sondalar bile , enfeksiyon gelişmemesi için en fazla 21 günde değiştirilmesi önerilir.
İşeme sırasında mesane kasları kasılır. Ancak bazı kişilerin mesane kasları normal çalışmaz. Mesanesini kontrol edemeyen kişiler için kalıcı sonda, prezervatif sonda, TAK gibi farklı idrar boşaltma yöntemleri vardır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
İdrar torbası, idrarın rahat çıkması ve biriken idrarın geri gitmemesi için mutlaka bel seviyesinin altında olmalıdır. Yatan hastalar için torbalar, yataktan sarkıtılmalıdır. Fakat çok gergin olmamalıdır. eğer çok gergin olursa, torba dolduğunda, uygulayacağı basınç, hastaya zarar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri