İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
Sonda, idrar kesesinde bulunan idrarın dışarı atılmasını sağlayan tıbbi bir tüptür. Çeşitli hastalıklar nedeniyle veya tıbbi operasyonlar nedeniyle tuvalete gidemeyecek durumda olan kişilere takılır. Hastanelerde sık sık uygulanan bu yöntem, polikliniğimizin evde sağlık hizmetleri kapsamındadır.
Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
İlgili 42 soru bulundu
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Evde sonda takma, idrar sondası takma konusunda uzman bir sağlık personeli tarafından ev koşullarında da yapılabilen tıbbi bir işlemdir. Kateter ucu, idrar kanalının ucundan sokulup idrar kanalı boyunca mesane boşluğuna genele kadar ilerletilir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir. İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
Sonda takılması şu şekilde yapılmaktadır;
Sonrasında kadınlarda klitorisin altından, erkeklerde idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek, içeriye sokulmaktadır. Tüpün mesaneye ulaştığı takıldığında idrarın direk akmaya başlamasından anlaşılmaktadır. Sonda takımı mutlaka bilinen bir kişi tarafından yapılmalıdır.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir. Hekim tedaviden sorumludur.
Evde sonda takma /uygulama işlemini deneyimli ve eğitimli hemşireler yapar. Hastaya önce yapılacak uygulama ile ilgili bilgi verilir. Sonrasında hasta işlem sırasında olması gereken pozisyona getirilir.
Lavmanların birçok kullanım alanı vardır. Hastanede yapılacak olan cerrahi işlemler veya tedavi yöntemleri öncesinde uygulanacak olan lavmanın sağlık çalışanları tarafından yapılması gerekir. Ancak kabızlık tedavisinde kullanılan lavmanın doğru prosedürlerini izleyerek evde de uygulayabilirsiniz.
Hemşirelik, geniş uygulama alanlarına sahiptir. Hemşireler tedavi planını uygular, tedavinin gidişatını değerlendirir, hastayı fizik muayeneden geçirir, hastayı takip eder, acil durumlara müdahale eder ve hastanın tıbbi bakımını planlar. Bakım sağlama rolü, hemşireliğin tarihsel imajını şekillendirmiştir.
Sorumlu hemşire, sorumlu olduğu birimdeki hemşirelerin hastalarla olan ilişkisini kontrol etmek ve onların denetimini yapmakla yükümlüdür. Hastaların doktor ile görüşmelerinden hemen önce, doktorun isteyeceği ya da iş akışı içerisindeki protokol ve prosedürleri hastaya uygulayarak zaman kaybını önler.
İdrarda kan, idrar kaçırma, ağrılı idrara çıkma, aşırı aktif mesane, sonda takılamaması, sürekli olan idrar yolu enfeksiyonları, travmalar, yaralanmalar, yabancı cisim çıkarılması durumlarında üroloji uzmanı sistoskopiye başvurabilir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Evde sonda çıkarma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen kişilere ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalardaki (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) ile idrar ve beslenme sondalarının birlikte hemşireler tarafından yapılan bir işlemdir.
Operasyon sonrasında kanlı idrar rengi düzelmeye başladığında sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir.
Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Tıp: Sonda, tedavi altında bulunan vücuda araştırma ya da sıvı nakletmek amacıyla sokulan boru. (Endoskopi vb.) Astronomi: Uzay sondası, uzayda bilimsel keşif amacıyla görev yapan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği görev.
•• Sondanın solunum yollarına gidip gitmediği, hastanın öksürmesi, siyanoze olması ve sondanın ucundan hava sesinin gelmesi ile anlaşılır. Bu durumda sonda hemen geri çekilmeli ve işlem tekrar denenmelidir.
Özel paketi içinde genellikle kayganlaştırıcı sıvı içerir. Dış paket açılmadan önce kayganlaştırıcı sıvı içeren küçük paket patlatılır ve içeriğinin tüpe yayılması sağlanır. Kadınlarda idrar çıkış deliği ile mesane arasındaki mesafe kısadır. Tüpü uygun şekilde yerleştirince mesane boşalır.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri