Sone Nazım Biçiminin Özellikleri: İlk defa Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin'in şiirimizde kullandığı bu nazım biçimi, İtalyan edebiyatından alınmıştır. İki dörtlük ve iki üçlükten oluşan on dört dizelik bir nazım biçimidir.
Sone, iki dörtlük ve iki üçlükten oluşan 14 dizelik bir nazım şeklidir. Batı edebiyatında kullanılan bu tür, Servet-i Fünûncular tarafından Türk edebiyatına geçirilmiştir. Edebiyatımızda ilk örneği Cenap Şahabettin'in, "Şi'r-i Na-Nüvişte" (Yazılmamış Şiir) adlı şiiridir.
Sone: Edebiyatımıza Servet-i Fünun devrinde Fransızlar dan girdi. Toplam olarak 14 mısradır. Kafiye düzeni abab – abba – ccd – ede dir.
Şekil bakımından yeni kullanımlar için Servet-i Fünûn dönemi ve şairlerini beklemek gerekecektir. Edebiyat tarihlerinde yer aldığı üzere, bu dönemde şairler sone, triyole ve terza-rima gibi Batı kaynaklı nazım şekillerini kullanmaya başlarlar.
Sone Türk Edebiyatına Servet-i Funün yazarları tarafından kazandırılmıştır. Özellikle Cenap Şahabettin tarafından çokça kullanılmıştır. Sone, iki üçlük ya da iki dörtlükten oluşmakta olan 14 dizelik nazım şekillerine denmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
1609'da yayımlanan Soneler, Shakespeare'in dramatik nitelik taşımayan son basılmış yapıtıdır.
İçerik olarak soneler gençlik, güzellik ve yaşlılık arasındaki geçişlerle ilgilidir. İlk 126 sone, "Fair Youth" veya "Güzel Genç" olarak adlandırılan genç bir adam için yazılmıştır. Bu şiirlerde genç adamın güzelliği ve cazibesi övülürken, zamanın geçiciliği ve yaşlanma tehdidi de ele alınmaktadır.
Bu biçimde yazılmış kısa şiirlerin son mısrasının kuvvetli olmasına dikkat edilir. Kesin bir kural olmamakla birlikte genellikle 10 heceli mısralar kullanılır. İlk olarak İtalyan Edebiyatı'nda görülmüş, Dante, İlahi Komedya'yı bu nazım biçimiyle yazmıştır.
Serbest müstezatı ilk defa aruzla ile deneyen şair Tevfik Fikret olmuştur. Aruz ölçüsü kullanılmaktadır. Kafiye belli bir düzen içerisinde değildir. Serbest müstezat nazım biçiminde uzun ya da kısa dizeler düzenli ya da düzensiz bir şekilde yazılabilmektedir.
*İki dörtlük ve iki üçlükten (14 dizeden) oluşan, özel bir uyak düzeni olan nazım şeklidir. *Sonelerin konusu genellikle lirik konular ve aşktır. Ama her tür konu işlenebilir. *Türk edebiyatında ilk olarak Servet-i Fünun şairleri kullanmıştır.
Kitap, ele aldığı konular ve dili bakımından oldukça etkileyici. William Shakespeare aşk, kıskançlık, ölüm, ayrılık, suç, karamsarlık gibi her insanın kendinden bir şeyler bulacağı temaları 154 sone ile aktarıyor.
İçinde 154 sonesi bulunan bu eserinde Elizabeth dönemi sone dizelerinde görülen anlatının dışında bir anlatımla yazmıştır. Sonelerinin bir bölümü çok açıkken, bir başka bölümü ise anlaşılmayacak kadar kapalıdır.
Parnasyenlerin genellikle "sone" nazım biçimini kullanmalarına karşın, sembolistler daha çok serbest nazım biçimlerine yönelmişlerdir.
TERZA-RİMA: *Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı nazım biçimidir. *İtalyan edebiyatında başlamıştır. *Dante'nin "İlahi Komedya”sını bu biçimle yazılmış olması, terza-rima'nın yaygınlık kazanmasını sağlamıştır.
Halk edebiyatı nazım türlerine bakıldığında mani, türkü, ağıt, ninni, koşma, semai, varsağı, destan ilahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye ve deme karşımıza çıkmaktadır. Son olarak batı kaynaklı nazım türleri sone, terza rima, triyole, balad ve servest müstezad olmaktadır.
Balat (Fransızca: Ballade), dört parçadan oluşan nakaratlı bir Fransız nazım şeklidir. Manzum, masal ya da efsane anlamlarına da gelmektedir.14.yüzyılda doğmuş bir dans şarkısı olan Balat, kimi zaman gülünç kimi zaman da acıklı olaylar dile getiren bir şiir biçimidir. Üç uzun, bir kısa bentten oluşur.
Serbest müstezat nazım şeklinin Servet-i Fünun döneminde Divan şiirindeki müstezat nazım şeklinin değiştirilmesiyle ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Bu yeni şekil, Servet-i Fünun şairleri ve II. Meşrutiyet döneminde özellikle Ahmet Haşim'in elinde şiirde şekil serbestliğine giden yolu açmıştır.
Edebî bir tür olarak mensur şiirin ilk örneklerine XIX. yüzyıl ortalarına doğru Fransız edebiyatında rastlanır. Türk edebiyatına Ara Nesil döneminde girer. Halit Ziya ve Mehmet Rauf gibi Servet-i Fünûn mensupları tarafından ilgiyle karşılanır.
Şiirde bireysellikten çok kolektiflik vardır. Dönem şairlerinden Nazım Hikmet, Vladimir Mayakovski'nin sanat görüşünü benimseyerek serbest nazım ve toplumcu şiirin öncüsü olmuştur.
MÜSTEZAT: *Bir uzun, bir kısa dizeden oluşan nazım şeklidir. *Bir gazelin her dizesine, bir kısa dize eklenerek oluşturulur.
Triyole, on mısralı bir nazım şeklidir. Önce iki mısralı kısım, sonra dörder mısralı iki kısım gelir. Birinci kısmın ilk mısrası birinci dörtlüğün sonunda, yine birinci kısmın ikinci mısrası ikinci dörtlüğün sonunda tekrarlanır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Dünya edebiyatının en güzel örnekleri arasında yer alan bu şiirlerde, sevgi, kuşku, özlem, ihanet, kıskançlık, umut, hayal kırıklığı, karamsarlık, suç ve günah, sevgili önünde benliğin değersizliği, sevgi uğrunda her acıya katlanma, ölüm karşısında korku duygulu ve lirik bir sesle dile getirilmiştir.
İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri