Psikolojide sönme diğer adı ile deneysel çözülme demektir. Sönme, koşullu uyarıcıya tepki verildikten sonra uzun süre uyarıcı verilmediğinde tepkinin azalması ve unutulmasıdır. Tepkinin bu şekilde azalması ve sonrasında da ortadan kalkması psikolojide deneysel çözülme ya da sönme olarak adlandırılır.
Sönme, öğretmenin bir pekiştirme biçimi olarak normal koşullar altında dikkati toplayan davranışı görmezden gelmesi, bir başka deyişle davranışı ortadan kaldırmak için, çevrenin davranış üzerindeki etkisini geri çekmesidir. Sönme dikkat elde ederek artmış olan davranışları azaltmada etkili bir uygulamadır.
Sönme, klasik ve edimsel koşullanmada bir uyarıcıya verilen öğrenilmiş tepkinin zayıfladığı ve sonunda ortadan kalktığı bir süreçtir. Bu, koşullu uyarıcı koşulsuz uyarıcı olmadan tekrar tekrar sunulduğunda veya istenen davranışa karşılık olarak pekiştireç artık verilmediğinde meydana gelir.
Kendiliğinden Geri Gelme: Sönme gerçekleştikten bir süre sonra organizmanın şartlı uyarıcı ile karşılaşması sonucu tekrar şartlı tepki vermesidir. Pavlov'un deneyinde köpeğin koşullu tepkileri söndürülmüş, ardından zil çalınca köpek tekrar salya tepkisi vermiştir.
Tam da bu yüzden, teknik olarak, sönme kavramı, davranışın tekrar ortaya çıkma potansiyelini de göz önünde bulundurularak kullanılan bir kavramdır. Kısacası, sönme kavramı, davranışın kesildiğine ama tamamen ortadan kalmadığına işaret eder. Sönmüş bir tepki bir süre sonra hiçbir şey yapmaksızın tekrar ortaya çıkabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ortamda koşulsuz uyarıcının artık olmamasıdır. Artık Zil Koşullu Uyarıcısına karşı Salya Koşullu Tepkisi verilmektedir.Lakin bunu sürekli bu şekilde yaparsak koşulsuz uyarıcı olmadığından dolayı sönme işlemi gerçekleşecektir.
Sönme: Bu olguya göre, koşullu uyaran bir kaç kere koşulsuzuyaranla birlikte sunulduğunda, koşullu cevap aşamalı olarak ortadan kalkmaktadır. Ör. Zil sesinden sonra ödül gelmemesi durumunda bir süre sonra köpek zil sesine tepki olarak salya salgılamayacaktır.
Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir.
Koşullu Uyarıcı: Başlangıçta etkisiz olan fakat koşulsuz uyarıcı eşleştirilmesi sonucu koşullu tepkiyi uyandırır hale gelen uyarıcıdır. Pavlov'un deneyinde, zil daha önce öğrenilmiş koşullu uyarıcıdır. Çünkü zil sesi koşulsuz uyarım olan yiyecek uyarımı ile birleştirilip koşullu uyarım haline getirilmiştir.
Zihnimiz art arda gelen olayları doğal olarak birbirine bağlar. Ve bu sayede birbiri ardına gelecek olaylar öğrenilmiş olur. yani zille birlikte et gelmemeye başlarsa bir süre sonra zilin salya yaratma etkisi ortadan kaybolur, zilin kıymeti kalmaz. Buna sönme denir.
eğer davranış o anda pekiştirilmezse bu davranış yakın zamanda sönecek ve tekrar yapılmayacaktır. örneğin; babasından sürekli harçlık isteyen bir çocuğa eğer belirli bir süre hiç harçlık vermezseniz çocuğun harçlık isteme davranışlarında bir azalma görülecektir.
koşullu uyarıcıyı engellemesi durumudur. engellemesidir.
Haber verici dürtü daha çok bir kasta gerginlik gibi algılanan ve kaşınma veya hapşırma ihtiyacına benzeyen ve tik olduktan sonra rahatlama hissi veren duyusal bir fenomendir. Sekiz ile on yaşın altındaki çocuklar haber verici dürtüyü tanımlamakta güçlük çekebilirler.
Klasik koşullanma yoluyla kazanılan davranışlar koşullu uyarıcı-koşulsuz uyarıcı bitişikliği ortadan kaldırıldığı zaman giderek azalır ve kaybolur. Buna davranışın sönmesi denir.
Not: Edimsel koşullanmada sönmeden önce sönme patlaması, tepki yığılması meydana gelir. Sönme patlaması davranışın sönmeden önce daha çok yapılmasıdır.
Adına bakılarak sanki olumsuz bir işlemmiş gibi anlaşılsa da, gerçekte istenilen davranışın sıklığını artırmak için ortamdan organizmanın hoşuna gitmeyen uyarıcının alınması işlemidir. Örneğin, bir sınıf ortamında dışarıdan gürültü geliyorsa, öğretmenin camı kapatması olumsuz pekiştirmedir.
Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov tarafından keşfedildiği için Pavlovyen koşullanma olarak da bilinir.
Pavlov'a göre, klasik koşullanma sonrasında koşullu uyaran adeta bir taşıyıcı koşulsuz uyarana dönüşmektedir. Bu düşünce koşullu tepkinin koşulsuz tepkiye benzerlik gösterdiği durumlarla uyum göstermektedir. Son 50 yılda yapılan çalışmalar ise bu düşüncenin bütün bulguları açıklamadığını göstermiştir.
Deneyin sahibi İvan Pavlov. Fizyoloji ve psikoloji alanındaki çalışmaları ile ve Pavlov'un Köpeği olarak bilinen ünlü deneyi ile tanınıyor.
Köpek kuyruğunu sallayıp, dili ile üst dudağını yalamaya başladığı zaman teslimiyet işaretidir, o zaman yaklaşabilirsiniz. Köpek ısırdığı zaman boğazını sıkarak nefesini kesmelisiniz aksi takdirde saldırmasını engelleyemezsiniz. Dünyada kurtların, aslanların ve köpeklerin korktuğu tek şey boğulmaktır." dedi.
Köpeğim neden aniden saldırganlaşıyor? Aniden agresifleşen köpeğiniz , büyük rahatsızlık ve strese neden olan bir yaralanma veya hastalık geçirmiş olabilir . Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtılmalar bulunur.
Köpeğinizi dışarıda güvenli hissedebileceği bir alana götürün ve tasmasının ipini biraz daha uzatın. Köpeğinizin sizden uzaklaşmasına izin verin ve onunla ilgilenmeyin. Bir süre sonra yemek yemiş olan köpeğiniz tuvalet yapma ihtiyacı hissedecek ve güvende olduğu an kendine belirlediği yerde tuvaletini yapacaktır.
Klasik koşullanma yoluyla kazanılan davranışlar koşullu uyarıcıkoşulsuz uyarıcı bitişikliği ortadan kaldırıldığı zaman giderek azalır ve kaybolur. Buna davranışın sönmesi denir.
Bu teoriye göre edimsel koşullanma yoluyla pekiştirilen (yani ödüllendirilen) davranışların gelecekte tekrarlanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yani, bir kişi bir davranışının ardından olumlu bir sonuç aldıysa bu davranışı tekrarlamaya devam edecektir.
3) Koşullanma ile Öğrenme
Tepki verilmeyen herhangi bir duruma ödül ya da ceza verilince kişinin tepki vermeye başlaması koşullanma ile öğrenmenin temelidir. Koşullanma ile öğrenmenin edimsel ve klasik olmak üzere iki türü vardır. Edimsel koşullanmanın temelinde ödüle gitmek yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri