Sönmemiş kireç - hem yüksek kalsiyum hem de dolomitik - Demir Çelik endüstrisindeki en kapsamlı olarak elektrik ark fırınında (EAF) ve Yüksek fırınlarda çeliği saflaştırmada kullanılır.
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Dünyada ve ülkemizde sönmüş kireç; şehir sularının ıslahı, evsel ve endüstriyel atık suların arıtımı, atık çamur muamelesi, baca gazı desülfürizasyonu, katı çöp ıslahı vs. gibi çevre kirliliğinin önlenmesinde ve rehabilitasyonunda gittikçe yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.
Sönmemiş Topak Taş Kireç - 5 KG Sönmemiş Taş Kireç Kullanım Alanları Özellikle göztaşı kullanımı için PH değeri en ideal üründür. Söndürme işlemi tamamlanıp badanaya hazır kireç haline getirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Kirecin söndürülmesi bir hidratasyon olayıdır. Sönmemiş kirecin üzerine az miktarda su dökülünce bir süre sonra kireç parçasının kabardığı ve yavaş yavaş çatlayarak dağıldığı, aynı zamanda sıcaklık artışı ve buharlaşma görülür. Bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi için kirecin ağırlığının 1/3'ü kadar suya ihtiyaç vardır.
ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez. (Freeman ve Crapo 1982).
Kalsiyum hidroksit, sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilen kimyasal bileşiktir. Kristal beyaz renkli toz halde bulunur. Suda çözündüğünde hamurumsu görüntü veren bir alkalidir. Geleneksel adı söndürülmüş kireç veya hidratik kireçtir.
Dünyada yıllık kullanım itibarıyla kireç, içilebilir ve endüstriyel su kaynaklarının arıtılmasında kullanılan kimyasallar arasında başta gelmektedir.
Kireç taşının içinden karbondioksit çıkartıldıktan sonra kalsiyum oksit formülünde tarım kireci gübresi elde edilmiş olur. Kalsiyum oksit (CaO), halk arasında sönmemiş kireç olarak isimlendirilmektedir.
Sönmemiş kireç, kireç taşının yüksek sıcaklıklarda ısıtılması ile elde edilen, beyaz renkli, aşındırıcı etkisi olan katı bir bileşiktir ve su ile etkileşime girdiğinde oksitlenir ve söner. Solunması ve temas edilmesi tehlikelidir.
Püf Noktası
*Sönmemiş kireci nalbur veya inşaat malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Kalsiyum oksit (CaO) ya da sönmemiş kireç geniş bir kullanım alanı bulunan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Beyaz renkli,aşındırıcı ve alkalik bir katıdır.
Kalsiyum oksit olarak da bilinen ve kendine çok geniş bir kullanım alanı bulan bir bileşik olan sönmemiş kireç kuvvetli bazlar arasında yer almaktadır.
Kirecin farklı fiziksel formlarıyla (katı, toz veya solüsyon) temas, kimyasal özellikleri nedeniyle göz ve ciltte ciddi yanıklarına sebep olur. Bu yazı, göze veya cilde sönmemiş veya sönmüş kireç sıçraması durumunda su ve Diphoterine® ile müdahalenin farkını anlatmak üzere hazırlandı.
*Gaz absorpsiyonu (CO2 ve asidik gazlar) *Dehidrasyon; sönmemiş kireç ağırlığının % 24ü kadar nem çeker.
Kirecin elde edilmesi, doğada kireçtaşı yahut kalker (CaCO3) olarak bulunmakta olan kayaçların ufalanıp fırınlarda yakılmasıyla gerçekleşir. Bu elde edilen ise sönmemiş kireçtir.
Kalsiyum karbonat (CaCO3) kireç taşı, kalsiyum oksit (CaO) kireç, ve kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) sönmüş kireç olarak bilinir.
Ölen hayvanlar tıbbi atık olarak özel poşetler içerisinde belediyeye veriliyor. Bunların tek tek ayrı bir yere gömme olanağı olmadığı için topluca gömülüyor. Üzerine kireç konuluyor. Çünkü insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturabilir.
Sönmüş kireç: özellikler
Bir hidroksit olarak sönmüş kireç iyonik ayrışmaya maruz kalır, asitlerle reaksiyona girer ve metal korozyonuna neden olur. Herhangi bir güçlü bazda olduğu gibi, ölü kireç insan vücudunu tahriş eder. Buharlarının solunması solunum güçlüğüne neden olur. Ca(OH) 2 cilde ve gözlere zarar verir.
Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Gülle Bulamacı ise kireç ve kükürt karışımından oluşur. Bitkiye zarar veren fungal hastalıklar, tüm böcek zararları ve akarisitlere karşı kullanılabilir. Gülle Bulamacının Hazırlanması; 15 lt tenekeye 10 lt su konulur. Üzerine 1,5 kg kireç ilave edilir ve kirecin yanması için 15 dakika beklenir.
Sönmemiş kireç, kuvvetli bazlar arasında yer alır. Kireç ph değeri kaçtır sorusuna verilebilecek cevap ise kuvvetli baz olan kirecin pH değerinin oldukça yüksek olduğudur. pH cetvelinde 0 – 7 arasında değer alan maddeler asit olarak adlandırılırken 7 – 14 arasındaki maddeler ise bazlar olarak tanımlanır.
100 gr sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilave edilir ve ağaç sopa ile karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri