Sonsuz kavramı bir isim değil sıfattır. Sonsuz sayı, sonsuz küme gibi bazı kavramları nitelemeye yarayan bir niteleyicidir. Sayının, kümenin veya nitelenen nesnenin bir özelliğini anlatır; yeni bir nesne oluşturmaz. Yani sonsuz sayı dediğimiz bir sayı yoktur.
Sayı sıfatı Varlıkların miktarını ifade eden sıfatlardır. Yazıyla, rakamla, yüzde ile veya kesirle gösterilebilirler: üç öğrenci, 1000 kişi, %3 zam.
Az, çok, az buçuk, başka, bazı, biraz, belli başlı, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bütün, tüm, çoğu, her, fazla, herhangi bir, herhangi, hiçbir, kaç, kimi, sınırsız, hudutsuz, bunca… Belgisiz sıfat örneklerine gelin birlikte bakalım: Bazı durumlar. Kimi zaman.
Ön adlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Belirtme sıfatları da belgisiz, (birkaç, hiç, birçoğu), sayı (bir, yüzde elli, üçte iki), işaret (bu, şunlar, öteki) ve soru sıfatları (kaç, hangi) olarak dört ana başlıkta toplanır.
Sıfat varlıkları daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya yarayan sözcük ve sözcük gruplarıdır. Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler. Bu nedenle de nesnelerin en doğru şekilde anlatılmasında oldukça etkili olmaktadırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır. Belgisiz zamir ve belgisiz sıfat karıştırılmamalıdır.
İşaret sıfatları cümlede her zaman isimlerden önce gelirler. İsimlerin önünde yer alan işaret sıfatları, isimlere sorulan ''hangi'' sorusuna cevap verirler. Aynı zamanda bir cümlede yer alan ” -ki “ ve ” -deki “ ekleri bulunan sözcükler de işaret sıfatı olarak ifade edilebilir.
Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir. Cümlede nicelik zarfını bulmak için sıfat veya zarfa "ne kadar" sorusu sorulur.
İsimlere belirsizlik anlamı katan kelimeler de belirtme sıfatı olarak nitelendirilir. 2- Bazı kitapları tekrar tekrar okumak gerek. 1- Bütün günümü araştırma yaparak geçirdim. 2- Bütün emeklerim boşa gitti.
Sıfat grubu
Sıfat grupları ile de sıfat tamlaması oluşturmak mümkündür: aşka dâir her şey.
En az iki sözcükten oluşan ve nesne ya da isimlerin çeşitli özelliklerini niteleyen kelimelere kurallı birleşik sıfat denir. Anlamca kaynaşmış sıfatlardan farkı ayrı yazılmalarıdır. Bu sıfatlar iyelik eki (-lı -li) alarak oluşturulur.
Niteleme sıfatları çekim ekleri alarak veya almadan isimlerin yerine tutmak suretiyle adlaşmış sıfat oluştururlar. Kurulan bu kelimelere ise adlaşmış sıfat denmektedir.
yüz yirmi iki gün b) Sıra Sayı Sıfatı: Varlıkların sıralarını bildiren sözcüklerdir. Bu sıfatlar “-inci, -ıncı” ekiyle yapılır. İsimlere sorulan “Kaçıncı?” sorusunun cevabıdır.
Her şeyden önce bu tanımda matematiksel bir yanlışlık vardır; çünkü paylaştırma ifade eden birer, ikişer, üçer vs. kelimeleri matematikte sayı olarak kabul edilmez.
7 Yarım+şar kelimesi de üleştirme sayı sıfatı olarak kabul edilir. 8 Yarım, çeyrek kelimeleri de kesir sayı sıfatıdır.
"very" benzeri diğer zarflar
Bazı yaygın zarflar "very"de olduğu gibi sıfatların ve zarfların derecesini yükseltmek için kullanılır.
Örneklerde yer alan “hiç”, zarf görevindedir. Tahmin bildirme amaçlı kullanılan zarf görevindeki “hiç yoksa” yapısı, cümleye olasılık anlamı katar.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Zaman sözcüğünü belirterek işaret sıfatı görevinde kullanılan öyle sözcüğü, aynı zamanda “dünyanın tarihi fotoğraf kâğıtlarına bakılarak yazıldığı” ifadesinin anlamsal yükünün de taşıyıcısıdır.
İsimlerin miktarını, şeklini ve genel özelliklerini öğrenmek için doğrudan isme yöneltilen sorulara, soru sıfatı denir. Örneğin ''Kaç kitap'' sorusundaki ''kaç'' kelimesi soru sıfatıdır. Çünkü mevcut kitapların kaç adet olduğunu öğrenmek için sorulmuştur.
İsim soylu sözcüklerin yoğunluğunu, miktarını ve de somut diğer özelliklerini öğrenmek için kullanılan kelimelere soru sıfatı denir. Örneğin kalemlerin ya da defterlerin adedini öğrenmek için defter ve kalem kelimelerinin başına ''kaç'' sözcüğü getirilir.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
4- Kendi kelimesi cümle içerisinde sadece zamir olarak değil sıfat ve zarf olarak da kullanılabilir. Örnekler: ''Hakan yine kendi alemine dalmış.'' Bu cümlede kendi, alem kelimesini nitelediği için zamir değil sıfattır.
Bu belgisiz zamirler şunlardır; - Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri