Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan "Fen Bilimleri", "Sosyal Bilimler", "Türkçe- Matematik" ve "Yabancı Dil" alanları kaldırıldı.
Meslek Liselerinde 9. sınıflarda İngilizce ders saati 5 idi, 4 oldu. Anadolu Liselerinde 9. ve 10. sınıflarda seçmeli İngilizce dersi kaldırıldı. Almanca dersi seçmeli ders oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde değişiklik yaptı. Buna göre, yabancı dillerle ilgili seçmeli dersler kaldırıldı, sanat ve sporla ilgili seçmeleri dersler daraltıldı.
Seçmeli yabancı dil dersi kaldırıldı MEB'in çizelgesine göre, ortaokul ve liselerde din derslerinin sayısı artırılırken seçmeli yabancı dil ve güzel sanatlar dersleri müfredatta yer almıyor.
Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı!
MEB tarafından yapılan son açıklamada, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı belirtildi. Bu durum, öğrencilerin ve ebeveynlerin gündemine oturan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Türkiye'de okullarda Arapça dersi zorunlu değildir. Arapça dersi, ilkokul 2. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak okutuluyor. İmam Hatip Ortaokulları ve Liselerinde ise Arapça dersi zorunlu bir derstir.
Fen, Anadolu ve süper liselerin hazırlık sınıflarında gelecek yıldan itibaren ikinci yabancı dil zorunlu olacak.
Ortaöğretimde yabancı dil zorunlu olmakla beraber okul türlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Anadolu liselerinde dokuzuncu sınıflarda haftalık ders saati altı iken ve kimi okullarda ek olarak iki saatlik video dersi okutulur. Düz liselerde yabancı dil ders saati üçtür.
ZORUNLU HAZIRLIK YABANCI DİL YETERLİK SINAVI HAKKINDA
Sınava katılım zorunlu değildir. Sınava katılmayan öğrencilerimiz hazırlık sınıfı öğrencisi olarak eğitimlerine devam edeceklerdir. (Hazırlık okuma süresini aşan öğrencilere yönetmelik hükümleri uygulanır.)
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAK ÜZERE ANADOLU LİSELERİNDE OKUTULAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİR. Buna göre; İkinci Yabancı dil oarak okutulan Almanca dersi zorunlu ders olmaktan çıkarılmıştır.
Bu değişiklikle birlikte ilkokul 2. sınıftan itibaren haftada iki saat yabancı dil dersi yer almıştır. 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında ilk kez 2. sınıflarda yabancı dil dersi okutulmaya başlanmıştır. Şu anda mevcut uygulamada ilkokul 2. sınıf yabancı dil derslerini İngilizce öğretmenleri yürütmektedir.
Yeni programa göre Almanca dil dersi zorunlu ders olmaktan çıkarıldı. Liseye geçiş sınavında Türkiye'nin dereceye girmiş öğrencilerinin tercih ettiği ve köklü bir lise olan Kabataş Erkek Lisesinde de din dersi uygulanabilmesi için Almanca dersi kaldırıldı.
Müfredat ve Eğitim Öğretim Süreci
➢ 9.Sınıflar 20 saat, 10-11-12.sınıflar 6 saat 1.Yabancı Dil (İngilizce) dersi alacaklardır. ➢ 10 sınıflar 8 saat, 11-12 sınıflar 6 saat 2.Yabancı Dil Dersi (Rusça) alacaklardır.
ZORUNLU İNGiLİZCE DERSLERİ NEDİR? T.C. Yükseköğretim Kurulunun çerçeve yönetmeliğine göre öğretim dili Türkçe olan bütün ön lisans ve lisans programlarına iki yarıyıl yabancı dil dersi okutulması zorunludur.
Yükseköğretim kurumlarında okuyan tüm öğrenciler için kendi alan derslerinin yanı sıra eğitim-öğretim süresince Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe ve yabancı dil zorunlu derslerdendir.
Dil bölümü, lisede öğrencilerin İngilizce ve ikinci bir yabancı dil olarak Arapça, Fransızca veya Almanca gibi derslerini yoğunlukta aldıkları bölümdür. Sayısal, Sözel veya Eşit ağırlık bölümlerindeki kısaltmalar dil bölümünde bulunmaz.
Ana dilin olmayan ama eğitim, iş ve kültürel ilişkilerinde iletişim için kullanacağın ilk yabancı dilden sonra öğrendiğin yeni bir yabancı dil ikinci yabancı dil olarak tanımlanır. Almanca, İspanyolca ve Fransızca yabancı dil 2 örneği olarak verilebilir.
Sezer'e göre (1988), Türkiye'de İngilizce öğretimine önem verilmesinin nedeni Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik alanda gelişmek istemesiyle açıklanabilir; kültürel, ekonomik ve teknolojik olarak diğer ülkelerle ilişkileri yoğunlaşan Türkiye, bu ilişkileri İngilizce ile sürdürmek durumundadır.
Dil okullarına katılmak için öncelikle yaşınıza uygun programı tercih etmeniz gerekir. Seçeceğiniz program yaşınız ile de alakalı bir durumdur. 16 yaşından küçükler programa dâhil olamamaktadır.
Yabancı dil bölümlerine girebilmek için YKS'nin TYT ayağı ile birlikte üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testine (YDT) girmen gerekiyor. Bu test 5 ayrı dilde yapılıyor. Bunlar İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dilleri.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, call center elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
2016-2017 öğretim yılında ilkokul 2'inci sınıftan başlayarak Arapça dersi verilecek.
Arapça dersi ilkokul ve ortaokullarda seçmeli, Ġmam Hatip Ortaokullarında ise zorunlu olarak okutulmaktadır.
Türkiye'de de ilkokul, ortaöğretim ve lisede Arapça dersleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri