Yakıt filtresi aracın motor tipine göre değişiklik göstermektedir. Aracınız benzinli bir motora sahipse bu filtrenin adı benzin filtresi diye anılır. Eğer aracınız dizel bir motora sahipse yakıt filtresinin adı mazot filtresi olarak geçer.
Yakıt filtresinin adı araçların kullandığı yakıt tipine göre değişiyor. Eğer aracınız dizel bir araçsa yakıt filtresinin adı mazot filtresi olarak anılıyor. Eğer benzinli bir aracınız varsa o zaman yakıt filtresinin adı benzin filtresi olarak anılıyor.
Örneğin yakıt filtresi bozulursa motora temiz yakıt gitmez. Başta motor sorunları olmak üzere tıkanıklık gibi pek çok arıza yaşanır.
Ancak mazot filtresinin değişim aralıkları yağ filtresine göre daha geniştir. Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Öncelikle içten yanmalı motora sahip araçların hemen hepsinde bulunan bir parçadır.
İlgili 44 soru bulundu
Yakıt filtrenizi her 30.000 ila 40.000 km veya iki yılda bir değiştirmelisiniz. Ayrıca rutin bakım aralıkları boyunca filtrenizin kontrol edilmesine de özen göstermelisiniz.
Bu nedenle de yakıt filtrelerinizi düzenli periyotlarda değiştirmeniz tavsiye edilir. Değişim süreci genelde her 30.000-40.000 kilometrede bir ya da iki yılda bir şekilde belirlenmiştir. Bu süre zarfında aracınızın yakıt filtresi çeşitli nedenlerden ötürü arıza da verebilir.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Özellikle bir noktada birikmeleri oto parçalarının çalışmasına engel olabilir. Bu nedenle motorlu taşıtlarda yakıt filtresi bulunur. Depodan motora giden yakıtı süzen bu parça, genellikle yakıt deposu kapağının hemen iç kısmındadır.
Aracınızdaki yağ filtresi ortalama 10.000 km. ' de değişirken, mazot filtresini ortalama 30.000 km. ' de değiştirirsiniz.
Yakıt filtresinin su haznesinin dolması durumunda yollanan yakıt filtresinde su var uyarısı görüldüğünde haznedeki suyun boşaltılması gerekir. Bazı filtrelerde dolan suyun boşaltılması için elektronik bir valf bulunur. Bu uyarı sisteme düştüğünde sistem çalışır ve su otomatik olarak boşaltılır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Yakıt filtresi uyarı ışığı yanıyorsa, filtre tıkanmış olabilir veya filtreleme işlevi çalışmıyor olabilir. Bu durumda, motorun yakıt akışı düşebilir ve araç performansı azalabilir.
Yakıt filtresi almış olduğunuz akaryakıtın içindeki tortuları ve suyu süzerek motora temiz akaryakıt gönderir. Aldığınız yakıt ne kadar iyi olursa olsun deponuzda zamanla tortular oluşacaktır. Bu tortuların yakıt pompası ve enjektörlere ulaşmaması için yakıt filtresi olmazsa olmazdır.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Benzin filtresi arızası genellikle benzinin motora pompalanmasını engeller. Bu durumda da motor ihtiyaç duyduğu yakıtı alamaz ve arıza verir. Diğer yandan arıza olmayan koşullarda da benzin filtresi değiştirilebilir. Aracın yıllık bakımı sırasında filtreyi değiştirmek genellikle yeterli olacaktır.
-Öncelikle yakıt filtresinin kontrolleri yapılır. -Ardından filtreye gelen / giden boru sökülür. -Son olarak sökülen parçanın yerine yenisi takılır. -İşlemlerin bitmesinin ardından aracınız test edilir.
Polen filtrelerinin her yıl ya da her 25 bin kilometrede bir değiştirilmeleri gerekiyor. Sürekli kullanılan, ısıtıcı ve kliması daima çalıştırılan araçlarda polen filtreleri normalinden daha kısa sürede ömrünü tamamlayabilir.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Mazot pompası bozulursa; aracınızın motoruna, aracın çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıt iletilmez. Dolayısıyla yakıt pompasının bozulması halinde motor düzgün ve sistemli bir şekilde çalışmaz.
Mazot filtresi arızalandığı zaman aracın sarsıntıyla çalışmasının nedeni motora yeterince yakıt gitmemesidir. Filtrede meydana gelen arıza mazot filtresi tıkanması, mazot besleme pompasının arızalanması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu durumlar motora yeterli yakıtın gitmesini engeller.
Filtreler periyodik bakım aralıklarında değiştirilir. Bakım, markaya bağlı olarak 10.000 km ile 30.000 km arasında değişmekte veya 1 yıl sürmektedir.
Genellikle mazot filtresi 4 yılda bir ya da 40 bin km'de bir değiştirilir. Bunun yanında her yağ değişiminde ya da 2 periyodik bakımda bir olmak üzere mazot filtresi değiştirilebilir.
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri