Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır. Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir.
Hayat Ağacı üç kozmik alem arasındaki bağın sembolüdür. Sürekli olarak yeraltı dünyasıyla ve gökyüzüyle temastadır. Günümüzde de hayat ağacı; yaşamı, canlılığı, yenilenmeyi, kök salmayı, soyu (secereyi) temsil ediyor. Bu anlamları sembolize etmek için çeşitli takılarda ve süs eşyalarında kullanılıyor.
Türk geleneğinde yaşam ağacı
Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya'yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı'na (Kutup Yıldızı) bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaçtır.
Çok genel anlamda ağaç; Tanrı'ya ulaşmanın ve onunla iletişimin sembolü olarak görülürken, “yaşam, hayat, canlılık, ölümsüzlük, doğurganlık, şans, bolluk, bereket, sağlık” gibi pek çok anlama da işaret etmektedir.
Mitolojilerde dünyanın merkezinde, semavi dinlerde cennette bulunduğu anlatılan kutsal ağaç “hayat ağacı” dır. Yeryüzünde ölümsüz olmayı başaramayan insanoğlu bu defa çareyi ölümden sonra dirilmeye veya ruhun ölümsüzlüğüne inanmakta bulmuş; hayat ağacı motifi bu duyguları simgelemek için kullanılmıştır (Erbek, 1986).
İlgili 18 soru bulundu
Servi veya Selvi olarak halk arasında adlandırılan ve boyu 30 ile 35 metreye kadar uzayabilen bir ağaç türüdür. Koyu yeşil renkteki yaprak dokusu ile uzaklardan dahi dikkati çekebilen bir nitelik barındırır. Nemli topraklarda yetişen ağacın ortalama ömrü ise 2000 yıldır. Son derece yavaş büyüyen bir ağaç türüdür.
Her ne kadar Kuran'da bu ağaca özel bir isim verilmemiş olsa da, Tevrat'ta bu ağaçtan “Hayat Ağacı” olarak bahsedilmektedir. İslam'da Cennet'teki Tuba Ağacı 'da, hayat ağacına benzer bir form ile ortaya çıkar. Bu konuda çeşitli tefsir bilginlerinin farklı görüşleri vardır.
Kavak ağacının Türk kültüründe ve toplumsal belleğinde iki önemli özelliği vardır. Yer altından gökyüzüne âlemleri birleştiren ve Tanrı'nın kutunu taşıyan kavak ağacıdır. Ayrıca ağacın kuruması bugün bile ölümü sembolize eder. Kuruyan ağaçtan Tanrı'nın kutu da yok olur.
Dilek Ağaçları Nasıl Hazırlanıyor? Dilek ağaçları için genellikle yapraklarını dökmüş olan bonsai ağaçları kullanılıyor. Bu ağaçlara dekoratif kartlar yerleştiriliyor ve bu sayede dilek ağacı görünümü kazanması sağlanıyor.
Türk mitolojisinde Hayat Ağacı, Tanrı'nın ilahi özelliklerinin yeryüzündeki sembolüdür ve Tanrı'ya kavuşmanın yoludur. Çünkü bu ağaç, tek ve benzersizdir. Ölümsüzlüğü sembolize etmesi ve sığınacak yer olması en büyük özellikleri arasındadır. Bu özellikler, aynı zamanda Ulu Gök Tanrı'nın taşıdığı özelliklerdir.
Beynin arka kesiminde bulunan ve hareketlerimizin koordinasyonundan sorumlu olan bölge. Loplu bir yapıya sahiptir. Beyincik içindeki ak madde bir ağaç gibi boz madde içinde dağıldığı için bu kısma hayat ağacı denir.
Hayat ağacı, kutsal kitapta yer alır ve Cennet Bahçesi'ne dikilmiş olan iyilik ve kötülük bilgisinin ağacı olarak tanımlanır.
"Halk arasında hayat ağacı olarak da bilinen Baobap ağacı, Senegal'in devlet armasında yer alır. Bu ağaç, dev gövdesi ile tanınır. Ağacın çapı 30 metre, boyu ise 18 metreye kadar ulaşabilen bu ağaçlar, yumuşak ve süngerimsi bir yapıya sahiptir.
Türk Mitolojisinde Hayat Ağacı
Ağaçların bu kadar önemli olması ağacın görünüşünden kaynaklanmaktadır. Ağaç, tıpkı insanlar gibi yukarı doğru büyür ve meyvelerini sunmak için bir başa ulaşma amacı güder. İnsanlar için kutsal sayılan ağaçların atası olarak kabul edilen, Hayat Ağacı; türeme ile ilişkilendirilir.
Zeytin ağacı özellikle Akdeniz bölgesinde “ölmez ağaç” ve “hayat ağacı” olarak adlandırılmaktadır.
Gargat ağacı, bodur ve gövdeli bir ağaç türüdür. Gargat ağacının kırmızı ve yenilebilir bir meyvesi de vardır. Yaprakları ise çok etli bir yapıya sahiptir. İsrail de en çok dikilen ve çok sık yetiştirilen ağaçlardan birisi olarak bilinir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Dilek dileme ve bu dileklerin kabulü için en sık görülen âdetlerden (hurafelerden) biri de yazıda-yabanda çokluk tek başına yetişmiş bir ağacın dallarına çaput bağlamaktır. Buna “Dilek ağacı” denir. Bu ağaçların dibinde çokluk bir yatır olduğuna inanılır. Çaput bağlama âdeti (hurafe) türbeler için de geçerlidir.
Kiri Ağacı, Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde yaşayabilecek bir özelliğe sahip. Erzurum ilinde dikimi yapılan 25 adet Paulownia ağacından 22 adedi bir kış geçirmiş ve büyümelerini sürdürmüşler.
Servi ağaçları diğer yaprak döken bitkilere nazaran topraktan amonyum iyonlarını daha çok alırlar. Bu nedenle, mezarlıklara Servi ağacı dikilmesi çevre korumacılığı açısından önem arz eder. Çünkü buralarda toprağa karışan ceset ve atıklardan bol miktarda amonyum ayrışır.
Şamanist Türklerin en kutsal bildikleri ağaç, kayın ağacıdır. Kutsal sayıldığı için de “Bay Kayın” denilen bu ağaç, bütün şaman ayinlerinde yer alır. Ağaç motifi olan kayın, Altaylarda şaman ayinlerinde, doğum, düğün ve bayramlarda önemli unsurdu. Ataların hayatları bu ağaçla bağlanırdı.
Zeytin ağacı, uzun yıllar yaşadığı ve susuzluğa karşı dayanıklı olduğu için ölmez ağaç olarak anılır. Bu özelliği nedeniyle Antik Çağlarda zeytin ağacı ve zeytinyağının güç ve gençlik kazandırdığına inanılırdı.
Tuba cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
mitolojiye göre cennette iki yasak ağaç vardır biri , bilgi ağacı diğeri ise hayat ağacıdır. havva ile adem'in dokunduğu ağaç bilgi ağacıdır . hayat ağacını ise havva ile adem 'in bu hatasından sonra tanrı saklamıştır.
Cennette ağaçlar, asmalar, palmiyeler, en güzel meyveler bulunur. Birçok Âyet-i kerime'lerde gölgelerden, dallardan, sarmaş dolaş olmuş koyu yeşilliklerden, meyveleri kolayca toplanabilen ağaçlardan bahsedildiği gibi; hususi olarak hurma, nar, reyhan, kiraz, muz gibi ağaç ve bitkilerden söz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri