Tütün, buğday, pirinç, tütün, pamuk, muz, turunçgiller, zeytin, ananas, haşhaş, gül ve şeker pancarı Akdeniz Bölgesinde önemli oranlara yetiştirilir. Seracılık alanında Türkiye'de ilk sırada yer alır. Özellikle Antalya ve Mersin çevre kısımlarında seracılık yaygındır.
Dünyanın en büyük iç denizidir. Derin bir denizdir ve derinliği 4000 metreyi geçen birçok çukura sahiptir. Doğu Akdeniz Havzası, Batı Akdeniz Havzası'ndan daha derindir. Özellikle Doğu Akdeniz olmak üzere tuzluluk oranı yüksektir.
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır.
Akdeniz Bölgesi genel olarak engebeli ve dağlıktır. Bölgenin % 80'ini kıyıya paralel uzanan Toros Dağları ile yüksek platolar oluşturur. Bu durum, bölgede nüfus dağılışını, kara ulaşımını, bitki örtüsünü, turizm çeşitliliğini çok etkiler. Sanayi ürünleri çeşitliliği ise bu durumdan en az etkilenir.
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
İlgili 34 soru bulundu
Turunçgillerin ise % 90'a yakını Akdeniz Bölgesi'nde üretilmektedirler. Bunların yanında buğday, arpa, pirinç, tütün, zeytin, ananas, haşhaş, gül ve şekerpancarı üretimi yapılır ve pamuk, yer fıstığı, susam üretimlerinin de büyük bir bölümü bu bölgede üretilir.
Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde öncelikli olarak deniz ve tarih turizmi yapılmaktadır. Side, Kaş, Alanya gibi ilçeler deniz turizmiyle öne çıkarken patara, olimpos gibi yerlerde tarihi şehir kalıntıları mevcuttur.
PLATO BULUNUR:
Bunlardan biri Antalya Körfezinin batısındaki Teke Platosu, diğeri de Anamur Burnunun gerisindeki Taşeli Plâtosudur. Antalya Körfezinin batısındaki dağlarla ve platolarla kaplı karstik arazi Teke Yöresi olarak adlandırılır. Teke Yöresi ve Taşeli Platosu bölgenin en tenha yerleridir.
Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim türüdür. En sıcak ay ortalaması 28-30 °C , en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Ege ve Marmara Bölgesi'ne doğru gidildikçe sıcaklık düşer.
Akdeniz iklimi bitki örtüsü makidir. Maki her mevsim yeşil kalan, yapraklı, bodur ağaçlardır. Makiler kızılçam ormanlarının tahrip edilmesi ile ortaya çıkmışlardır. Defne, keçiboynuzu, lavanta, zakkum, mersin, kocayemiş, yabani zeytin, tesbih önemli maki türleridir.
Tarih boyunca yönünü genelde batıya çevirmiş Türklerin batıyı beyaz olarak betimlemesinin ayrı bir anlamı var mı bilmiyoruz ama Akdeniz ismi de bundan gelmiş. Yani Akdeniz batı denizi demekmiş.
Akdeniz ülkeleri! Fransa, İspanya, Yunanistan, İspanya, Malta, Fas, Tunus, İtalya, Cezayir ve Mısır - Haberler.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir.
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği, kışları ise ılık ve yağışlı geçtiği iklim tipine Akdeniz iklimi denilmektedir. Yaz sıcaklıkları güneş ışınlarının düşme açısına bağlı olarak değişmektedir. Akdeniz ikliminde yaz aylarında ki kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır.
Akdeniz bölgesinde yaşayanlar balık, zeytinyağı, tahıl, kurubaklagil, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmektedir. Kırmızı et ve doymuş yağ tüketimi ise son derece azdır. Akdeniz tipi beslenme, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği glisemik indeks diyetine en yakın olanıdır.
Akdeniz iklimi görüldüğü için ılıman bir iklime sahiptir. Dağlar denize dik uzandığı için iklimin etkisi iç kesimlere kadar uzanır. Tarım ve hayvancılık, sanayi, ticaret ve madencilik gelişmiştir. Bölgede tarım oldukça gelişmiştir.
Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, tarım ve ticaret ön planda olup sanayi faaliyetleri ve yazılım sektörü de son dönemde gelişme göstermektedir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık, madencilik gibi iş kollarında da faaliyetler sürdürülmektedir.
Tarım, sanayi, ticaret ve turizm önemli yer tutar. TARIM:Akdeniz bölgesinde tarım geniş yer tutar. Ekonomisi daha çok tarıma dayalıdır. Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri