Temel sonsuzluk işlemleri ∞ + 1 yine sonsuzdur. ∞ – 1, ve ∞ x 2 de sonsuzdur. Öte yandan 1 / ∞ sıfır eder; çünkü bunun sonucu sonsuz küçüklükte bir sayıya karşılık gelir. Aslında bu ifade 1'i sonsuza dek gittikçe daha büyük sayılara bölmek anlamına gelir.
Sonsuz, eski Yunanca Lemniscate kelimesinden gelmektedir, (sembol: ∞) çoğunlukla matematik ve fizikte herhangi bir sonu olmayan şeyleri ve sayıları tarif etmekte kullanılan soyut bir kavramdır.
Öncelikle şunu belirteyim, sonsuz + sonsuz = sonsuz'dur. Çünkü sonu belirli olmayan iki sayının toplamı, yine sonu belirli olmayan bir sayı olacaktır.
Sonsuz artı sonsuz, sonsuza eşittir.
Sayıların sonu yoktur. Yani bu kaide ile biz sonsuz sayıyı belirleyemeyiz. ~Bu bilgilere göre dünyanın sonsuz sayısı belli değildir. Sayılar sonsuza kadardır.
İlgili 15 soru bulundu
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Dünyanın en büyük sayısı olarak bilinen sayısı Googolplexianth olarak karşımıza çıkmaktadır. Googol'da sayının 10 üzeri 100 olup Googolplex'te ise bu sayı 10 üzeri Googol olarak varlık göstermektedir.
Bu nedenle sonsuzdan 1 çıkarmak sonsuzun tanımı gereği sonsuzluğu değiştirmez. Çünkü çıkarılan sayıya rağmen sonsuzluk bozulmuş olmaz, yani sonsuz yine sonsuzdur. Sonsuzun hangi noktasından veya sayısından 1 i çıkarsanız çıkarın fark etmez.
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir.
Bu sayılar için de geçerlidir. Sonu yok yahut sonsuz sıfatı sonlu olanın karşıtıdır. Dolayısı ile sayılara her ek yaptığımızda (artı veya eksi yönde) artacağından bunun sonu yoktur fakat sonsuz ifadesinin kendisi ne varılacak bir menzil ne de bir sayı değildir.
Zaten sorunuzda da belirttiğiniz gibi bu limit probleminin cevabı 0'dır çünkü 1/x fonksiyonu sonsuza doğru ilerlerken grafiğinden de anlaşılacağı üzere sayı aşırı derecede küçülür ve artık neredeyse 0'a eşit denilebilir.
Sonsuz soyut bir kavramdır.Sonsuzdan büyük bir sayı olmaz. Eğer sonsuzdan büyük bir sayı diyebileceğin başka bir sayı var ise, bir önceki sayı o zaman sonsuz değildir. sonsuz soyut bir kavramdır.
sıfırdır.Sonsuz tane sıfır çarpımı sıfırdır.
Evren sınırsızdır ve sonludur. Yani sonsuz değildir. Evrenin bir kenarı yoktur yani ne kadar giderseniz gidin evrenin kenarına ulaşamazsınız.
Bu nedenle evrende belirli bir hacimde sonsuz sayıda fiziksel nokta yoktur; çünkü evrende hiçbir şey Planck hacminden küçük olamaz. Evrende enformasyon da bir Planck alanından küçük olamaz. Öte yandan evren sonsuza dek genişleyecek ve zaman sonsuza dek akacaktır. Sonsuz küçüklük olmasa bile sonsuz süreklilik olacaktır.
Kuran bize evrenin sonsuz 'infinite' olduğunu da söylüyor. Yüce Allah'ın izni ile bu da kesinleşecektir. Kuran'a göre evren düzdür. Bu düz olan evren Picard hunisinin yüzeyinde bir üst boyuta sarılmıştır.
0 ⋅ ∞ belirsizliği limiti 0 olan bir ifade ile limiti pozitif ya da negatif sonsuz olan bir ifadenin çarpımının limiti alındığında oluşur. lim x → a [ f ( x ) ⋅ g ( x ) ] limitinde, lim x → a f ( x ) = 0 ve lim x → a g ( x ) = ± ∞ değerleri elde ediliyorsa, bu limit için 0 ⋅ ∞ belirsizliği vardır.
Sıfır ile çarptığımızda bize 0 sonucunu verecek sayılar kümesi tüm reel sayılardır, dolayısıyla böyle bir sayısı matematiksel olarak anlamlıdır, sadece bu işlemdeki değerini bilmemiz mümkün değildir (herhangi bir reel sayı olabilir). Bu sebeple sıfır bölü sıfır ifadesinin sonucu belirsizdir.
, ∞, ya da unicode'da ∞) yana doğru sekiz sayısına benzeyen, sonu olmayan ve ebediyet anlamına gelen bir matematiksel simgedir. Sonsuzluk simgesi en çok matematik ve fizik alanında kullanılmakta olup, soyut bir kavramdır.
Sonsuzluk, matematik ve fizikte her hangi sonu olmayan şeyleri ve sayıları ifade etmekte kullanılan soyut bir kavramdır. Bizim dünyamızda böyle bir şey yok.
Doğal sayılar kümesi 0'dan başlayıp + sonsuza kadar gider. + sonsuz yönünde bir sınırı yoktur ama 0 bir sınırdır diyebiliriz. Dolayısıyla doğal sayılar sonsuzdur, ama bir sınırları (0) vardır.
Temel sonsuzluk işlemleri
Öte yandan 1 / ∞ sıfır eder; çünkü bunun sonucu sonsuz küçüklükte bir sayıya karşılık gelir. Aslında bu ifade 1'i sonsuza dek gittikçe daha büyük sayılara bölmek anlamına gelir.
Googol, matematikteki büyük sayılardan biridir ve 10100'e eşittir. Başka bir deyişle 1 googol, 1 rakamına yüz sıfır ekleyerek yazılır.
Googolplex'de 1'in yanında 10 üzeri 100 adet sıfır var.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır. Herhangi bir sayıdan başlayarak sonsuz bir sayı dizisi oluşturabilirsiniz. Örneğin, 1'den başlayarak sonsuza kadar giden doğal sayılar dizisi 1, 2, 3, 4, 5, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri