Why, where, how, & when soru zarfları bir soru cümlesinin başında yer alır. Bu sorular bir cümle veya bir edat öbeği ile cevaplanabilir. Soru zarfı bulunan bir soru cümlesinde, fiilin önce gelmesi için özne ve fiilin yerleri değiştirilmelidir.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
İngilizce'de who, whose, what, which, soru cümlelerini kurmamızı sağlayan zamirler ve sıfatlardır.
Fiillere yöneltilen tüm sorular ise (Örneğin, neden, nasıl ve ne zaman) soru zarfı olarak nitelendirilir. Soru zarfları sadece fiillere değil fiilimsilere de yöneltilir.
Soru Zarfları
Fiilleri veya fiilimsileri soru bakımından belirten zarflardır. Bir cümlede zarfları bulmak için kullandığımız “nasıl, neden, niçin, niye, ne (eylemin nedenini sormak için kullanılıyorsa), ne zaman, nereye, ne kadar?” cümle içerisinde yer aldıklarında soru zarfı olur.
İlgili 16 soru bulundu
Soru eki (mi), soru zarfı, soru zamiri veya soru sıfatı ile oluşturulur.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, soru bildiren sözcük bir isimden önce kullanıyorsa soru sıfatı; bir ismin yerini tutuyorsa soru zamiridir. Örnek: Hangi soruyu yanlış cevapladın? (Soru sıfatı) Hangisini yanlış cevapladın? (Soru zamiri)
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
İngilizce'de 3 tane tekil, 3 tane çoğul olmak üzere, 6 tane şahıs zamiri vardır. Bunlardan tekillerin üçüncüsü olan o, özel olarak yine üçe ayrılır.
Kadınlar she/her, erkekler he/him zamirlerini tercih ederken, cinsiyet kimliği 'erkek' veya 'kadın' ile rahatça oturmayan kişiler ise they/them zamirlerini kullanıyor.
Kim sorusu genelde soru zamirdir. Mesela; Kim geldi seni almaya? Kaç sorusu cümleye göre ya sıfattır yada zamirdir.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Zaman zarfı kullanıldığı cümle içerisinde Ne zaman? Sorusuna cevap verir. Zaman zarfları, çekim eki almaları durumunda zarf görevinden uzaklaşmaktadırlar. Yazın, yazları, kışın, kışları gibi sözcükler kullanıldıkları yere göre zarf ya da isim görevinde olabilmektedirler.
Yineleme Zarfı: “yine, gene, tekrar, ikide bir, kez (bin kez, beş kez vs.) vb.”
b. Zaman Zarfları: am “şimdi, demin”, şen “önce”, amehgä “hemen, derhal”, cañ “demin”, day ~ dey “demin”, juqäçer “sık sık”. Zaman zarfları hareket olduğu zaman ve durumu niteler.
Örneğin: ''Nasıl bir insan?'' cümlesindeki nasıl soru sıfatıdır. ''Buraya nasıl geldin?'' cümlesinde ise ''nasıl'' kelimesi soru zarfı olarak kullanılmıştır. Soru Zarfı Nedir? Cümle içerisinde doğrudan doğruya yükleme yöneltilen soruların tamamı soru zarfıdır.
Zarflar kendi arasında 5 çeşide ayrılmaktadır. Zarf çeşitleri; durum zarfı, zaman zarfı, yer ve yön zarfı, azlık-çokluk zarfı ve soru zarfıdır.
1) Gönderici adı, soyadı, adresi mektup zarfının sol üst kısmına yazılmalı. 2) Alıcı adı, soyadı, adresi mektup zarfının sağ alt kısmına yazılmalı. 3) Zarfın sağ üst kısmını boş bırakmaya özen gösterin. Çünkü sağ üst kısma posta pulu eklenecektir.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Soru kelimesinin yanında eylem varsa zarftır. Ör: nereye gidelim? Soru kelimesi bir ismin yerine geçmişse zamirdir.
Soru sıfatları (soru ön adları), isimlerin nitelik (özellik) ve niceliklerini (ölçülebilir değer) soru yoluyla öğrenmeyi amaçlayan, cevapları da herhangi bir sıfat olan kelimelerdir. Türkçede en çok kullanılan soru sıfatları şunlardır: “ne, nasıl, nice, ne gibi, ne biçim, kaç, kaçıncı, kaçar, hangi, ne türlü…”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri