Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Soru Kelimesinin Eş Anlamlısı
Soru kelimesinin bilinen ve en sık kullanılan eş anlamlısı 'sual' kelimesidir. Sual kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Soru kelimesi kullanılarak kurulacak bir cümlede, sual kelimesi de rahatlıkla kullanılabilir. Zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Cevap kelimesinin diğer bir ismi yanıttır. Yani cevap kelimesinin eş anlamlısı olarak yanıt kullanılır. Cevabın zıt anlamlı kelimesini ise soru oluşturmaktadır. Soru kelimesinin yanında cevabın bir diğer zıt anlamlısını da sual oluşturmaktadır.
soru, karşı tarafa bilgi almak amaçlı yöneltilen cümlelerdir. cevap ise, bu cümlelere karşılık olarak verilen, bilgi içeren cümlelerdir. bu kelimelerin anlamları birbirine ters düştüğünden soru kelimesinin zıt anlamlısı cevap ve yanıt kelimeleri olur.
Soru kelimesinin eş anlamlısı sual kelimesidir. Sual kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Eş anlamlı kelime anlamları aynı ama yazılışları farklı olan kelimelere denir. Soru kelimesinin eş anlamı sual kelimesidir.
İlgili 36 soru bulundu
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Cevap kelimesinin yerine eş anlamlısı olan 'yanıt' kelimesi kullanılabilir. Aynı anlama gelen yanıt kelimesi, kimi zaman cevap kelimesi yerine tercih ediliyor.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Seyrek sözcüğü için zıt anlamlı olan sık kelimesi vardır.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
İleri kelimesinin ifade ettiği anlamların zıttı olan manada kullanılan iki adet kelime bulunmaktadır. İlerinin zıt anlamlısı olan bu sözcükler ise "geri ve art" sözcükleridir. Bu sözcükleri gerekli hallerde ileri kelimesinin zıttı olarak kullanabilirsiniz.
Farsça kökenli bir sözcük olan serbest kelimesi, baş anlamına gelen ser sözcüğünden türetilmiştir. Hareketlerinde tamamen özgür olan kişilere serbest denir.
Karanlık kelimesinin zıt anlamlısı aydınlıktır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
TDK'ya Göre Sığ Kelimesinin Zıt Anlamları
Bu doğrultuda taşımış olduğu anlam ile beraber derin kelimesi tam zıt anlamı ile değerlendirilebilir.
Borç kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'alacaklı' olarak öne çıkar.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Başa gelen olay ya da kişilerden korkma durumu olarak ifade edilen ve sıfat olarak bilinen korkak zıt anlamlısı; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleridir. Bu sözcükler; korkak zıt anlamlısı olarak kullanılmakla birlikte hem cümle içerisinde hem de tek başlarına bir anlam ifade edebilirler.
Doğu sözcüğünün zıt anlamlısı batı kelimesidir.
Kâr kelimesinin zıt anlamı
Kâr kelimesinin zıt anlamlısı tam tersi kaybedilen bir kazanç anlamında kullanılan zarar kelimesidir.
Yanıt kelimesinin zıt anlamı olan iki farklı kelime bulunmaktadır. Bunlardan ilki sual olurken, ikincisi ise soru olmaktadır. Hem soru hem de sual kelimeleri ise dilimizde isim grubunda yer alan kelimeler arasında yer almaktadır.
Irmak kelimesi aynı zamanda Nehir sözcüğü ile beraber eş anlamlı şekilde değerlendirilebilmektedir. Yazılış ve okunuşları farklı şekilde ancak anlamları aynı olması ile beraber her iki kelimeyi de kullanabilirsiniz.
Gülünç kelimesinin eş anlamlısı olan ifadeler komik, matrak, eğlenceli, kepaze ve rezil ifadeleridir. Bu terimler sorunsuz bir şekilde gülünç kelimesi yerine kullanılabilir. Gülüncün eş anlamlısı olan kelimeler eğlenceli, komik ve matrak kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri