Sorumluluk tüm insanların kendi üzerlerine düşen görevleri ve yapmaları gerekenleri yapmasıdır.Her kişinin sorumluluğu vardır.Herkes sorumluluklarını yaparsa daha yaşanabilir ve daha huzurlu bir dünya ortamı oluşur.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Sorumluluklarını yerine getirmenin bilincinde olan bir birey, daha iyiyi yapmak için daha duyarlı olacaktır. Bu sayede gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılabilir. Sorumluluk değer eğitiminin amacı da, bireylerin sorumlulukla- rının farkına varmasını sağlamaktır.
Sorumluluk, kısa tanımıyla yapılması gereken görev olarak tanımlanmaktadır. Yani birisinin yapması gereken davranış o kişinin sorumluluğu anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda ise kişi herhangi bir olay karşısında sorumlu olmasa da üzerine sorumluluk alabilir.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Sorumluluk ise; Kişinin üstüne aldığı, yapmak zorunda bulunduğu ya da yaptığı bir iş için gerektiğinde hesap verme durumudur. Tanımlarda görüldüğü üzere, özgürlükte ceza alma durumu yoktur, ama sorumlulukta işin yapılmaması durumunda ceza vardır.
Kısaca başkalarının haklarına saygı gösteren, kendi davranışlarının sonucunu kabullenen insan sorumluluk sahibi insan demektir. Sorumluluk duygusu ile özgüven gelişimi arasında büyük bir ilişki vardır. Çünkü sorumluluk duygusu gelişmiş bir çocuğun kendine güveni de gelişecektir.
Kişinin sorumluluk sahibi olmayı bir değer olarak görmesi, onun gündelik hayatında sorumluluklarını yerine getirmeye zaman ayırması anlamına gelmektedir.
Sorumluluğun tanımına bakıldığında, başkalarının haklarına saygı göstermek, kendi davranışlarının sonucuna sahip çıkmaktır. Başka bir deyişle sorumluluk, erken çocukluk döneminden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir.
'Sorumluluk Bilinci' nerede başlar? İlk sorumluluk duygularımız bebeklik dönemi ile başlar ve ömrümüzün sonuna kadar devam eder. Seçme şansı verilen bebek özerklik için ilk adımı atmış olur. Örneğin giyeceğinin rengine karar veren ya da hangi oyuncakla oynamak istediğine karar veren çocuk kendi seçimini yapmış olur.
Başka bir deyişle, kişisel sorumlu olmak, kişinin iş yerindeki eylemleri, sözleri ve performansı için sorumluluk alması anlamına gelir.
Her insanın yerine getirmesi zorunlu olan görevlerdir.
Kur'an, iman eden ve salih amel işleyen bütün müminleri 'müttaki' yani takva sahibi olarak niteler.
Bu bilinç ilk olarak aile ortamında kazanılır. Aile içinde sorumluluk alma becerilerini geliştirme fırsatı bulamayan çocuklar ev dışındaki yaşama adım attıklarında kendilerinden bekleneni sergilemekte çok zorlanırlar.
Sorumluluk duygusu insanın hayata adapte olmasını sağlayan bir duygu olarak tanımlanıyor. Küçük yaştan itibaren bir kişinin hayatta yaptığı seçimler, kişiliği oluşturan temel ayaklardan birisidir. Sorumluluğun, yürümeye başladıktan sonra çocuğa öğretilmesi gereken bir eğitim alanı olduğunu ifade eden Prof. Dr.
Bireylerin kendilerine karşı, ailelerine karşı ya da başkalarına karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükler, zamanında ve eksiksiz olarak yapabilmesi durumuna, sorumluluk almak denir.
Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir.
Öğrenilmesi gereken bir durumdur. Öğrenme bebeklikte başlar, yaşam boyu sürer. Kişinin kendine, ailesine ya da diğer insanlara karşı yerine getirmesi gereken görevleri yapması, yardımlaşması ve destek olması sorumluluk almaktır. Sorumluluk duygusu ile özgüven arasında önemli bir bağ bulunur.
Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.
//Ödevlerimizi yapmak. //Okula gitmek. //Büyüklerimize saygılı olmak. //Derslerimize çalışmak.
Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır.Sorumluluk sahibi olmak, kişin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en ...
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri