Sorumluluk nedir? Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesidir.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
İlgili 17 soru bulundu
Her insanın yerine getirmesi zorunlu olan görevlerdir.
Çocuklarda sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak yaş, cinsiyet ve gelişim düzeyine uygun olarak bireyin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, davranışlarının sonuçlarını sahiplenmesi ve başkalarının haklarına saygı duymasıdır.
Görevler, tüm vatandaşların ülkeye karşı ahlaki taahhüdü olduğu için bireyler tarafından zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken görevler olarak kabul edilir. Sorumluluk, bireyin sorumlu davranmasına yardımcı olan bir güçtür ve bu da öz saygısını artırmaya yardımcı olur.
Sorumluluk; erken çocukluk çağından kendini göstererek başlayan, yaşa, cinsiyete ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Sorumluluk bilinci, aşamalı olarak zamana yayılıp gelişen bir beceridir. Çocuklar bir andasorumluluk sahibi kişiler olmazlar.
Dini terim olarak genel itibarıyla "insanın dini mesaja muhatap olması, inançları ve anlayışları ile söz ve davranışlarının hesabını verme konumunda bulunması, yükümlü olduğu veya yetkisi bulunduğu bir konuda uyulması gereken kurala aykırı davranışının hesabını vermesi" gibi anlamlara gelmektedir.
Mesela ailemizde abi ya da abla olabiliriz. Futbol takımının kaptanı olabiliriz ve sınıf başkanı olabiliriz. Bunların hepsini bir arada yaparsak rollerimiz birden fazla olur. Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Yaptığı işi sonuna kadar götüren ve yapmakta olduğu bir davranışın sonuçlarına katlanmayı göze alan çocuk, sorumluluk sahibi çocuktur.
Çocuklar da belli konularda tavır geliştirmeliler. Bunlar; benlik, güçlü – zayıf yönler, beğenilen – hoşlanılmayan şeyler, ailedeki rolleri, arkadaşlık seçimleri, okul, çalışma, görevler, iş, ahlaki konular, zararlı alışkanlıklar vs. gibi çeşitli konulardır.
Alınan sorumluluk, olumlu davranış değişimi takdir edilmeli, uygun pekiştireçlerle motivasyon arttırılmalıdır. Olumlu davranış gözlenmediğinde ise konu tekrar masaya yatırılmalı, sıkıntı, engel, olası neden ve sorunlar konuşulmalı, yeni çözümler aranmalıdır.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
7-12 yaş: Bu yaş döneminde artık okul, çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla sorumlulukların çoğu da okul ile ilgilidir. Ödev yapmak, okul eşyalarına sahip olmak, gerekli materyalleri unutmamak, okul ve sınıf kurallarına uymak vb.
Sorumluluk, insanın üstendiği görevlerde elinden gelenin en iyisini yapmaya ve gönüllü olarak hesap vermeye hazır olması demektir. Sorumluluk her şeyi kadere bağlama kolaycılığından sıyrılıp olgunlaşmak demektir. Bir şeyin kader olduğunu düşünüyorsak sorumluluğun bize ait olduğunu kabul etmiyoruz demektir.
- Aynı şekilde düzenli olarak ödevleri yapmak. - Oyuncaklarını düzenli şekilde toplamak. - Okul çantası hazırlamak. - Yemek yeneceği zaman sofra hazırlandığında yardım etmek.
El kol becerileri daha da artmıştır. Bu dönemde ev dışı oyunlarının büyük bir önemi vardır. Koşmak, zıplamak gibi etkinlikleri; masa başında yapacakları yazma, kesme gibi etkinliklere tercih ederler. Bu yaş çocuklarının büyük kas gelişimi, küçük kas gelişimine oranla daha iyidir.
Başka bir deyişle, kişisel sorumlu olmak, kişinin iş yerindeki eylemleri, sözleri ve performansı için sorumluluk alması anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri