Her insanın yerine getirmesi zorunlu olan görevlerdir.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
Sorumluluk, kısa tanımıyla yapılması gereken görev olarak tanımlanmaktadır. Yani birisinin yapması gereken davranış o kişinin sorumluluğu anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda ise kişi herhangi bir olay karşısında sorumlu olmasa da üzerine sorumluluk alabilir.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir. Yönetişimde, hesap verebilirlik, "eylemlerinden dolayı hesaba çekilmek" temel tanımının ötesine geçmiştir.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Tek sorumluluk ilkesi (TSİ), "Bir birimin sadece bir etkene karşı sorumlu olması gerektiği" şeklinde bir bilgisayar programlama ilkesidir. Etken terimi, birimde değişiklik gerektiren bir küme (en az bir paydaş veya kullanıcıdan oluşan) için kullanılır.
Sorumluluk nedir? Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesidir.
Sorumluluk: Kişilerinin yaptığı tüm eylemler sonucunda yapılan eylemleri sonuçları ile beraber değerlendirerek sonuca katlanmasıdır.
Sorumluluk kişileri başarıya götürme için kazanılması gereken bir gereksinimdir. Aynı zamanda bireylerde özgüven gelişimi ve baş etme mekanizmalarını da pekiştirmektedir sorumluluk duygusu. Sorumluluk ve özgüven kavramları iç içe olan durumlardır.
Sorumluluk; erken çocukluk çağından kendini göstererek başlayan, yaşa, cinsiyete ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Sorumluluk bilinci, aşamalı olarak zamana yayılıp gelişen bir beceridir.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Sorumluluk aynı zamanda kurallara uymak demektir. Kurallar evde başlayıp okulda devam eder. Aynı zamanda trafik kuralları, hijyen kuralları gibi toplumun güvenliğini ve sağlığını ilgilendiren konularda da hassas olmak gerekir. Kurallara saygı göstermek, her bireyi sorumluluk sahibi yapar.
Öğrencilerin başarısız oldukları dersleri telafi etmek için yapılan ek sınavları ifade eder. Başarısız olduğu bir veya daha fazla dersi olan öğrencilere, bu sınavlara katılarak dersi geçme veya notunu yükseltme fırsatı verilir.
Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer.
Sorumluluğun şartları: Fiil- Zarar-Uygun illiyet bağı-Hukuka aykırılık sorumluluğun genel şartlarıdır.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. İslâm düşüncesi ve kurumları tarihiyle fıkıh ilminde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Kişinin en temel sorumluluğu kendini geliştirmesi ve insanlığa bireysel katkı sağlamasıdır. Nitelikli bireylerin oluşturacağı bir toplum, sorumluluk sahibi kimseler sayesinde oluşturulabilir. Gerçekleştirilen etkinliklerin ve eylemlerin aynı zamanda diğer insanların yararına olması göz önünde bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri