Giysiyi 30 dakikayı geçmeyecek biçimde suda beklet. Kumaşın yumuşamaya zaman bulabilmesi çin en az 10 dakika duda beklet. Daha fazla bekletmek giysine zarar verebileceğinden 30 dakika sonra giysini sudan çıkar. Bir tişörtü esnetiyorsan giysiyi suyun altındayken hafifçe çekip esnetmeye başlayabilirsin.
Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
İlgili 36 soru bulundu
Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın. Bundan sonra, elinizle orijinal boyutuna gelene kadar esnetin. Suyunu sıkmadan asın ve tamamen kuruyana kadar bekleyin. Büyütmek istediğiniz giysi bir kazak ise, daha iyi sonuçlar almak için beyaz sirke eklemenizi öneriyoruz.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Çamaşır makinesini temizlemek için bulaşık makinesi tableti
Sonra başka kuru bir havlu üzerine kıyafeti tekrar yerleştirin. Kıyafetin eski formuna gelmesi için kenarlardan hafifçe gerin. Kıyafeti kuruyana kadar bu şekilde bekletin.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Kıyafetlerin tüylenmesine neden olan faktörlerin başında, kumaşın kalitesi gelir. Düşük kaliteli kumaşlar, özellikle ilk birkaç yıkamadan sonra tüylenmeye başlarlar. Ayrıca, çamaşır makinesinde yıkanan kıyafetler, diğer kıyafetlerin veya havluların kumaş tüylerini çekerek tüylenmeye neden olabilir.
Kot pantolonunuzu kurutma makinesinde kurutacaksanız kotların kurutulmasına uygun düşük ayardaki programı tercih etmeniz gerekir. Ayrıca tam olarak kurutmadan çıkarıp hafif çekerek esnetirseniz pantolonunuzun çekmesini engelleyebilirsiniz.
Ağır kimyasallar içeren deterjanlar ve çok kuvvetli leke çözücüler kullanılmamalıdır. Kuru temizlemeye uygundur. Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Viskon Kumaş Yıkanınca Çeker Mi? Viskon kumaşın yıkandıktan sonra bir miktar çekme olasılığı vardır. Bu, viskonun selüloz elyaflarından yapılmış olmasından kaynaklanan doğal bir özelliktir. Viskon kumaşın yıkama talimatlarına uyulmadığında daha fazla çekme yaşanabilir.
Giysiyi 30 dakikayı geçmeyecek biçimde suda beklet.
Kumaşın yumuşamaya zaman bulabilmesi çin en az 10 dakika duda beklet. Daha fazla bekletmek giysine zarar verebileceğinden 30 dakika sonra giysini sudan çıkar. Bir tişörtü esnetiyorsan giysiyi suyun altındayken hafifçe çekip esnetmeye başlayabilirsin.
sorusuna verilecek tanım şudur ki: kazak ıslakken ütülenip, arada bir ütülenen bölgeleri çekiştirmek sureti ile genişleme işlemi gerçekleştirilir. ütü direkt kazağa değmemeli, ince bir tülbent desteği mutlaka olmalıdır.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar.
% 100 pamuklu kumaşlar yıkandığı zaman çekme yapmaktadır. Bu nedenle piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görülmektedir. Fakat pamuk karışımı olmayan, yani % 100 pamuktan üretilen kumaşların çekmeme ihtimalleri yoktur. Bu nedenle yıkamadan önce kullanım talimatlarına uymak bu anlamda çok önemlidir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Karbonat ve Sirke
2 yemek kaşığı karbonat eklendikten sonra daralan kıyafet içine bırakılmalıdır. Elbiseler bundan sonra nazik şekilde çekerek genişletilmelidir. Böylece 1 saat kadar suda kalmalıdır. Ardından da beyaz sirke ile karıştırılan bir litre su ile durulanmalıdır.
İlk olarak pantolonunuzun genişletmek istediğiniz kısmına sişeden su sıkın ve pantolonunuzu düz bir zemine serin. Daha sonra yere yatırdığınız pantolonunuzun paçalarından tutarak genişletmek istediğiniz bölgeyi çekin. Genişletmek istediğiniz kadarını yaptıktan sonra ise pantolonunuzun kurumasını bekleyin.
Viskon kumaşla ilgili diğer bir merak edilen konu ise "viskon kumaş çeker mi?" sorusudur. Viskon kumaşlar yapısı gereği pamuğa çok benzediğinden çekme payı vardır. Örneğin, yaklaşık 1 metre kumaş birkaç cm çekebilir. Bu nedenle özellikle yıkama esnasında yüksek sıcaklıklardan kaçınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri