Fatma Aliye Hanım Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınır. 9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğdu. Tarihçi Ahmed Cevdet Paşa'nın kızıdır. Fransızca ve Arapça dersleri aldı; matematik, hukuk, Arap tarihi ve felsefesi okudu.
Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım (Osmanlıca: فاطمە عالیە; 9 Ekim 1862, İstanbul - 13 Temmuz 1936, İstanbul), Osmanlı Türkü yazar, çevirmen ve aktivist. Tanzimat'tan İkinci Meşrutiyet'e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiştir.
Kızılay'ın o zamanki adı Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin ilk kadın üyesi olan Fatma Aliye, Hilal-i Ahmer Hanımlar Genel Merkez Heyeti'ni de kurarak katibe olarak görev yaptı. Cephede ve cephe gerisindeki çalışmalara destek veren Fatma Aliye, Hilal-i Ahmer'in binlerce kahramanından biri olarak tarihe geçti.
Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınmaktadır. Her ne kadar Zafer Hanım'ın 1877'de yayınladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman var ise de yazarın tek bir roman yayınlaması, edebiyat dünyasında romancı olması için yeterli kabul edilmemektedir.
Fatma Aliye Hanım 1862-1936 yılları arasında yaşamış Türkiye'nin ilk kadın romancısı olarak bilinir. Babası Atatürk Kitaplığı Dijital Koleksiyonlar içerisinde eserleri de bulunan yazar ve tarihçi Ahmet Cevdet Paşa'dır.
İlgili 18 soru bulundu
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
50 TL'lik banknotlarda fotoğrafı bulunan, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye, ünlü oyuncunun anneannesi. 50 TL'lik banknotların üzerinde fotoğrafı olan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz, ünlü oyuncu Suna Selen'in anneannesi.
Fatma Aliye, Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. Türk edebiyatı tarihinde ilk kadın romancı olarak bilinmektedir. Ahmet Mithat Efendi ile beraber “Hayal ve Hakikat” adlı bir roman kaleme almışlardır. Roman, biyografi, felsefe, tarih türlerinde eserler kaleme almış ve eserleri kısa sürede batı dillerine çevrilmiştir.
Fatma Aliye 17 yaşında iken Kolağası Faik bey ile evlendi bu evlilikten 4 kız çocuğu dünyaya geldi. Kızlarını da kendisi gibi hırslı ve çalışkan olarak yetiştirdi. Kızlarına verdiği eğitim ileride torunu tiyatro ve sinema oyuncusu olan Suna Selen'e yol açmıştı.
Fatma Aliye Hanım Batı‟nın Osmanlı ve İslam konusundaki söylemlerini cevaplamayı hedeflemiş, Batı tarafından Oryantalist etkiyle çok eleştirilen İslam‟da çok eşlilik, kadını dövme, miras, şahitlik, mülkiyet ve boşanma gibi kadın odaklı konuları esas alan eserler vermiştir.
Fatma Aliye, 1879'da Gazi Osman Paşa'nın yeğeni, Abdülhamid'in yaveri Kolağası Faik Bey'le (1853-1928) evlendi. Bu evlilikten Hatice (1880-?), Ayşe (1884-1967), Nimet (1900-1972), Zübeyde İsmet (1901-?) isimli dört kızı oldu. Kocasının vefatından sonra kızı İsmet'le birlikte yaşadı. 13 Temmuz 1936'da vefat etti.
Öz: Fatma Aliye Hanım (1862-1936) Tanzimat Dönemi'nde doğmuş, eserlerini dönemin sonlarına doğru vermeye başlamıştır. Kadının eğitimi, çok eşle evlilik, boşanma, kadının toplumsal ve ekonomik hayatta yer alması konusunda mücadele etmiştir. Pek çok makale ve eser yazmış, dönemin sosyal yardım projelerinde yer almıştır.
Muhadarat, ilk Türk kadın romancı ve yazar Fatma Aliye Hanım'ın en önemli romanlarından biridir ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen “100 Temel Eser” arasındadır.
Fatma Aliye Topuz, hukukçu ve tarihçi Ahmed Cevdet Paşa ile Rabia Adviye Hanım'ın en büyük kızı olarak, 22 Ekim 1862'de İstanbul'da dünyaya geldi.
Yeni 50 Türk lirasının arka yüzündeki Fatma Aliye Topuz Hanım, Suna Selen'in anneannesidir. Ahmed Cevdet Paşa anneannesi Fatma Aliye Topuz Hanımın babasıdır. 1959-60 tiyatro mevsiminde Oda Tiyatrosu'nda Alexandro Casona'nın “Şafakta Gelen Kadın” piyesiyle profesyonel tiyatroya başladı.
25 Ocak 1923'te İstanbul Nişantaşı'nda doğan yazarın tam adı Mustafa Hıfzı Topuz'dur. Kimi eserlerinde Topuzoğlu imzasını da kullanmıştır. Babasının adı Ahmet Rami, annesinin adı Melahat'tır. Çocukluğunda kendisiyle ilgilenen kişi Şeyh Edebali soyundan gelen anneannesi Rebia Hanım'dır.
Fatma Aliye; devlet ve ilim adamı, tarihçi, hukukçu ve şair Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır. 9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğmuş ve 13 Temmuz 1936'da İstanbul'da ölen yazar Türk edebiyatında bazı yeniliklerin ismidir. Babası gibi pek çok alanda çalışma yapmış kadın yazardır.
Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye'nin (1862-1936) edebiyatımızın kurucu isimlerinden Ahmet Mithat'la (1844-1912) birlikte yazdığı eser, “ilk çift yazarlı roman” olma özelliğini de taşıyor.
, paradan sıfır atılmadan önce Türk Liralarının üzerindeki banknotlarının arkasında resimleri bulunan kişiler. Mevlana, 10.000 liralarda Mimar Sinan'ın resmi var.
100 liralık banknotun arkasında bestekâr ve müzisyen Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)'nin portresi vardır. 10 liralık banknotun arka yüzü matematikçi Cahit Arf'ın portresini taşır.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri