Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Bireyin üzerine düşen görevlerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Aynı zamanda kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkisinin sorumluluklarını üzerine alması demektir. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alması ve başkalarının haklarına saygı göstermesi anlamını da gelir.
Sorumluluk nedir? (Felsefe)
Sorumluluk, insanların bilinçli olarak karar alma, toplumsal gerekleri karşılama, toplumsal ve bireysel yaşamın çeşitli sorunlarına çözüm getirme ve insanların hem kendilerinin, hem de başkalarının davranış tarzını değerlendirme yeteneklerinde dile gelir.
Sorumluluk nedir? Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesidir.
İlgili 41 soru bulundu
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir. Hepimizin evimizde, ailemizde, okulumuzda ve sınıfımızda bazı sorumluluklarımız bulunur.
Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. İslâm düşüncesi ve kurumları tarihiyle fıkıh ilminde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
Sorumluluk kısaca, başkalarının hakkına saygı göstermek ve kendi davranışlarının sonuçlarına sahip çıkmaktır. Sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir.
Her insanın yerine getirmesi zorunlu olan görevlerdir.
Sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Yaptığı işi sonuna kadar götüren ve yapmakta olduğu bir davranışın sonuçlarına katlanmayı göze alan çocuk, sorumluluk sahibi çocuktur.
Sorumluluk: Kişilerinin yaptığı tüm eylemler sonucunda yapılan eylemleri sonuçları ile beraber değerlendirerek sonuca katlanmasıdır.
Sorumluluk; erken çocukluk çağından kendini göstererek başlayan, yaşa, cinsiyete ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Sorumluluk bilinci, aşamalı olarak zamana yayılıp gelişen bir beceridir. Çocuklar bir andasorumluluk sahibi kişiler olmazlar.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Sorumluluk kişileri başarıya götürme için kazanılması gereken bir gereksinimdir. Aynı zamanda bireylerde özgüven gelişimi ve baş etme mekanizmalarını da pekiştirmektedir sorumluluk duygusu. Sorumluluk ve özgüven kavramları iç içe olan durumlardır.
Bireylerin kendilerine karşı, ailelerine karşı ya da başkalarına karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükler, zamanında ve eksiksiz olarak yapabilmesi durumuna, sorumluluk almak denir.
İş hayatında da sorumluluk, yöneticiler tarafından astlara verilen görevdir. Atanan işi yapmak için iş etiği bağlılığı anlamına gelir. Atanan görevi yerine getirmek zorunludur. Kişinin görevi yerine getirmesi için elinden gelenin en iyisini yapmasıdır.
Hak : Bir kişinin hukuka uygun olarak sahip olduğu yetkilerdir. Adalet anlamına da gelir. Örnek : Yaşama hakkı, seyahat hakkı, düşünce özgürlüğü hakkı, eğitim hakkı, eğitim hakkı. Sorumluluk : Kendine veya bir bakşasına karşı yapılması gereken yükümlülüklerdir.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer.
Sadece lise öğrencileri için yapılan sorumluluk sınavı öğrencilerin başarısız oldukları dersten geçebilmeleri için yapılmaktadır. Öğrenciler dönem içerisinde başarısız oldukları dersin ortalamasını yükseltmek için ya da alt sınıftan aldıkları dersi tamamlamak için sorumluluk sınavına katılır.
HAK: İnsanların herhangi bir işi yapma yetkisine hak denir. ÖZGÜRLÜK: İnsanların hiçbir insana zarar vermeden dilediği her şeyi yapabilmesine özgürlük denir. SORUMLULUK:Kişilerinin davranışlarını değerlendirerek sonuçlarını üstlenmesine sorumluluk denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri