Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
Üzümleri yıkayınız. Tanelere ayırınız. Bir kullanımlık kaplara koyup derin dondurucuya koyunuz. Kışın pepecura yapımında ve üzüm suyu olarak kullanabilirsiniz.
Taze Ürünün Soğuk Hava ile Muhafazası
Üzüm -1oC ile 0oC'de %90-95 bağıl nemli ortamda 5 aya kadar depolanabilmektedir. Üzümün salkım sapları ve çöplerinin su kaybetme eğiliminde olmaları nedeniyle su kaybının önüne geçilebilmesi için depo içinde yüksek nem oranının korunması gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Sofralık olarak taze taze yenen üzümler, reçel, jöle, pekmez ve sirke yapımında kullanılır. Üzümün yaprakları zeytinyağlı yaprak sarma yapımında kullanılırken, üzüm meyvesi farklı tariflerde tercih edilebilir.
Uz, şeftali ve kavun kabuksuz vaziyette ve dilimlenmiş dondurulmalı, elma, armut gibi hızla kararan meyveler ise dondurmadan önce üzerine şeker dökülüp öyle dondurulmalıdır. Meyveler dondurulmadan önce limonlu veya şekerli suya daldırılırsa dondurucudaki ömrü 10-12 ay kadardır.
Üzümü salkım halinde güneş alan uygun bir toprağa seriyorsunuz. Yaklaşık 7 ile 8 gün bekletiyorsunuz. Daha sonra salkımın öteki yüzünü çevirip yine 7-8 gün doğal ortamda bekletiyorsunuz. Yaklaşık 15 günlük süren bu işlemden sonra artık üzümleriniz kurutulmuş oluyor.
Üzüm Suyu (Derin Dondurucudan) Tarifi Nasıl Yapılır? Siyah üzümleri dalından ayıklayıp yıkayıp süzgeçte süzüldükten sonra buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda donduruyoruz. Şimdi çıkarıp meyve suyu olarak yapıyorum.
Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
1- İyice yıkanan yapraklar süzülür ve 8-10 tane yaprak alınarak düzenli küçük desteler yapılır. 2- Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. 3- Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak kilitli poşete konur, poşeti havası alınarak ağzı kapatılır ve derin dondurucuya kaldırılır.
Kuru üzüm, çiğ şekilde tüketilebildiği gibi kurabiye, kek gibi tatlılarda şekere alternatif olarak kullanılabilir.
Üzüm saplarında koparılır ve sterilize edilmiş şişelere doldurulur. Her 500 ml şişeye 1. 5 yemek kaşığı toz şeker eklenir ve üzerine çıkacak kadar su eklenir. Sterilize edilmiş yeni kapaklar ile sıkı kapatılır ve tencereye alınır. Şişelerin yarısını geçecek kadar su eklenir 15 dk kaynatılır.
Kış soğuklarına oldukça dayanıklı olan üzüm fidanları kışları maksimum -40 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -40 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde donmalar oluşur.
Hasat edilen üzümler önceden soğutulmalı ve kısa sürede muhafaza edilmelidir. Depolama sıcaklığı -1°C, 0°C ve bağıl nem %90-95 olmalıdır. Yüksek su kaybı nedeniyle, yüksek nem korunmalıdır. Bu koşullar sağlandığında üzümlerin saklama süresi 3-6 aydır.
Kaynatmadan Üzüm Suyu Nasıl Yapılır? Meyve sıkacağı kullanılarak üzüm suyunun sıkılması ve isteniyorsa su ve/veya maden suyu ilavesi ile içecek haline getirilmesidir. Üzüm Çekirdeğini Çıkarmanın Kolay Usulü Üzümden çekirdeği aslında sağlığa faydalıdır. Eğer çıkarmak gerekiyorsa üzümler yıkanır.
Su hariç kalan malzemeyi geniş bir kaba üzümlerle birlikte aktarın. 8 saat kadar bekletin. Suyu ekleyin ve kaynatın. Soğutup süzün ve servis yapın. Şekerin bal, gül, çeşitli baharat ve taze meyvelerle kaynatılıp su ile sulandırılmış şekline şerbet denir.
Bandırma Çözeltisinin Hazırlanışı
Çekirdeksiz üzümün kurutulması sırasında genel olarak normal şartlarda kullanılan bandırma çözeltisi % 5.0 Potasa ( K2CO3 – Potasyum Karbonat ) ve % 1.0 natürel zeytinyağından oluşmaktadır. Bunun için 100 litre su içerisine 5.0 kg Potasa konarak iyice karıştırılıp eritilir.
Üzüm kurutma aşaması
Sergi alanı denilen tarlada bulunan boş bölümlere getirilir. Bu alanda daha önceden hazırlanmış olan potasyum ve zeytinyağı ile hazırlanan suya üzümler bandırılır. Potasyum üzümün güneş ışınlarından direk etkilenmesini önler ve üzümün çok hızlı kurumasını sağlar.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri