Merhaba, Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden dosyalar yani soruşturma dosyaları e-devlet vatandaş portal üzerinden takip edilememektedir. Bu durumun sebebi savcılıkça yürütülen soruşturma evresinin gizli yürütülmesinin esas olmasıdır.
Bir kişinin hakkında açılmış bir davası olduğu Uyap Vatandaş Portaldan dosya sorgulama veya e-devletten dava dosyası sorgulatma yoluyla öğrenilebilir.
Dosya içeriğini görebilmek için dosyanızın bulunduğu savcılığa dilekçe ile başvurmak gerekecektir. Dosyanın bulunduğu Cumhuriyet Savcısı talebinizi yerinde görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir hale gelecek ancak ilgili savcı talebinizi yerinde görmez ise dosya içeriğine ulaşılamayacaktır.
Uyap vatandaş portala https://vatandas.uyap.gov.tr/ adresi üzerinden giriş yapabilirsiniz. Uyap vatandaş portala e-şifre, e-imza ya da mobil imza ile giriş yapılabilir. Bununla birlikte e-devlet üzerinden giriş yaparak uyap vatandaş portala ulaşabilirsiniz.
Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak UYAP hizmetleri sekmelerinde yer alan Dava dosya sorgulama yapmanız gerekmektedir. Adınıza açılmış olan bir dava dosyası yok ise, Adınıza açılmış ya da müdahil olduğunuz bir dava kaydı bulunamamıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Dosya, UYAP üzerinden erişime açıldıktan sonra dosyaya giren evraklar UYAP\'ta gözükmemektedir. Yani dosyanın size erişime açıldığı tarihe kadar dosyaya giren evrakları görebiliyorsunuz yalnızca. Bu nedenle yeni gelen evrakları görebilmek için dosyaya devamlı dosya inceleme talebi göndermek gerekiyor.
Öncelikle bir çoğumuzun bildiği gibi E-Devlette tüm bakanlıklar ve buna bağlı birimler bulunur. Olası bir dava açılmasına karşı ise Adalet Bakanlığı sekmesi altında yer alan dava dosyası sorgulatma sekmesine girebilir ve hakkımızda açılan bir dava olup olmadığını görebiliriz.
e-Devlet şifresi ile giriş yapanlar UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebiliyor. Dava açma ve evrak gönderme işlemleri ise veri güvenliği açısından e-imza girişi olmadan yapılamıyor.
Maddenin son fıkrasında, kamu davası açılıncaya kadar, soruşturma evresinde oluşturulan dosya içeriği hakkında avukat tarafından kamuya herhangi bir açıklamada bulunulamayacağı kabul edilmiştir. Bu hüküm, soruşturma evresinin gizliliği hakkındaki ilkenin doğal bir sonucudur.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez.
Soruşturması şikâyete bağlı bir suçun mağduru olmanız halinde, şikâyetçi olmadığınızı beyan etmeniz durumunda Cumhuriyet savcısı tarafından “Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar” verilerek soruşturma dosyası kapatılır. Şikâyetçi olduğunuzu beyan etmeniz durumunda ise soruşturma devam eder.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğinin 54. Maddesine göre de soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilmesi sebebiyle hakim kararı ile kısıtlanmadığı sürece şüpheli, soruşturma evresinde dosyasının içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerden bir suret ...
Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.
Bu hükümler doğrultusunda prensip olarak; şüpheli veya müdafii soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve dosyanın bir kopyasını alabilir.
Soruşturma, savcı tarafından adli kolluğun yardımı ile yürütülür, suç ile ilgili delil toplanır. Kovuşturmada yargılama mahkeme tarafından yapılır. Kovuşturma sonucunda suçun işlenip işlenmediği belirlenir ve suç işlenmişse ceza verilir. Hakkında soruşturma başlatılan kişiye şüpheli denir.
Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re'sen soruşturma başlatır.
E-Devlet portalı üzerinden vatandaşlar SGK dökümü, sabıka kaydı, öğrenci belgesi, miras sorgulama, IMEI sorgulama ve KYK başvurusu gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebiliyor. E-Devlet'e giriş yapmak için e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu | www.türkiye.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Şüpheli veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler Mi? Kişinin bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında ifade verdiği gerekçesiyle bu durumun adli sicil kaydına işlenmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Adli sicil kaydına sadece kesinleşmiş mahkumiyet kararları ve güvenlik tedbirleri kaydedilir.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor.
Çıkarma cezası gerektiren suçlarda öğrendiği tarihten itibaren (6) ay içinde, başka bir ceza gerektiren suçlarda ise öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde, soruşturmayı açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri