Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir.
Bu iddianamenin düzenlenmesiyle beraber mevcut suç şüphesi yargılama yapmaya yetkili mercilerce öğrenilir. Fakat soruşturma aşaması iddianamenin düzenlenmesiyle değil bu iddianamenin mahkemece kabul edilmesiyle sona ermektedir.
Sonuç olarak Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi ile ya da düzenlenen iddianamenin ilgili mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte soruşturma aşaması tamamlanmış olur.
Soruşturma evresi, yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesiyle (suç haberinin alınmasıyla) başlar.
Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re'sen soruşturma başlatır.
İlgili 38 soru bulundu
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
SORUŞTURMA SONUNDA;
Soruşturma dosyası tamamsa, şüphelinin savunmasını alır. Kendi yetkisine giren cezalarda (uyarma-kınama) gerekli kararı verir; yetkili değilse dosyayı yetkili amire veya yetkili disiplin kuruluna gönderir. Kendisinin veya Kurulun verdiği cezayı üst yazıyla ilgiliye tebliğ eder.
Şüpheli veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler Mi? Kişinin bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında ifade verdiği gerekçesiyle bu durumun adli sicil kaydına işlenmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Adli sicil kaydına sadece kesinleşmiş mahkumiyet kararları ve güvenlik tedbirleri kaydedilir.
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez.
KYOK Kararı Yeterli Şüphe Bulunmaması
KYOK kararı alınacağı zaman yeterli şüphe bulunmaması durumunda savcılık dosyayı sonlandırma kararı alabilir. Cumhuriyet savcısı bir suç işlendiğine dair haber aldığında kendiliğinden ya da şikâyete tabi suçlarda şikâyete bağlı olarak soruşturma başlatır.
Madde 7 – Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde onbeş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.
Soruşturma, savcı tarafından adli kolluğun yardımı ile yürütülür, suç ile ilgili delil toplanır. Kovuşturmada yargılama mahkeme tarafından yapılır. Kovuşturma sonucunda suçun işlenip işlenmediği belirlenir ve suç işlenmişse ceza verilir. Hakkında soruşturma başlatılan kişiye şüpheli denir.
Dava verilen ifadeden 1 yıl sonra da 1 gün sonra da açılabilir ya da hiç açılmayabilir. Bunun için savcının iddianamesini hazırlaması gerekir. Olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre de bu süre değişkenlik gösterir.
Şüpheli soruşturma aşamasında, yani suça konu olayın incelendiği Cumhuriyet savcılığı araştırmasında, suçu işlediği yönünde şüphe duyulan kişidir. Sanık ise şüpheli hakkında dava açıldığında, kovuşturma aşamasında, suç şüphesi altında bulunan kişidir. Yani sanık, şüphelinin devamıdır.
Savcılığın soruşturmayı neticelendirmesi için belirlenmiş azami bir soruşturma süresi yoktur. Her soruşturmanın özelliğine göre soruşturma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 aylık bir sürede açıldığını söylemek mümkündür.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Adli sicil kaydına işlenen her suç işlenmez. İşlenen suçun işlenmesi için belirli süreçlerin tamamlanmış olması gerekir. Bu suçlar kesinleşmiş hapis cezalarını, cezanın infazına dair verilen kararları, adli para cezalarını, belirli hakların kısıtlanması hakkında verilen kararlar gibi kesin karaları kapsar.
Soruşturmacı (Muhakkik) Atanırken Dikkat Edilecek Hususlar
Soruşturma, disiplin soruşturmasını yapmak üzere bir soruşturmacı görevlendirilmişse soruşturmacı tarafından, görevlendirilmemiş ise disiplin amiri tarafından yürütülür.
Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.
Soruşturma esnasında memurun görevde kalması birtakım sakıncalar meydana getirebilmektedir. Bu her durumda karşımıza çıkmasa da bazı ağır disiplin suçlarında mevcut olabilmektedir. İşte böyle durumlarda disiplin soruşturması açan yetkili makam, DMK m.137 uyarınca görevden uzaklaştırma kararı alabilmektedir.
Uzmanlara göre kamuya girişte uygulanacak arşiv araştırmasında kişilerin devam eden ya da takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalarına dair kayıtların incelenmesi hem keyfiliğe neden olabilir hem de memuriyete girişte engel olabilir.
Hakkında soruşturma yapılan kişi hakkındaki delillerin niteliği ne olursa olsun, suçu işlediği delillerden açıkça anlaşılsa bile, iddianame ile hakkında dava açılana kadar kişi şüpheli konumundadır.
Soruşturma aşaması kamusaldır. Soruşturma aşaması suç şüphesinin öğrenilmesiyle başlar yani mecburidir.
Savunmadan Sonra Kaç Gün İçinde Ceza Verilir? Savunmanın sonrasında ne kadar sürede ceza verilir? Disiplin amirleri, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını, soruşturmanın tamamlandığı günü takip eden 15 gün içinde vermekle yükümlüdürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri