Öz: Sosyal beceri, bireylerin bulundukları sosyal ortamlara uygun davranmalarına, toplum içerisinde yer edinebilmelerine ve kişilerarası iletişimlerini olumlu bir şekilde gerçekleştirebilmelerine etki eden tutum, davranış ve düşüncelerin genel adıdır.
Göz kontağı kurma, selamlaşma, teşekkür etme, yardım isteme, özür dileme, iltifat etme, paylaşma, hayır diyebilme gibi beceriler gözlenebilen sosyal becerilerdir.
Terim olarak ele alındığında beceri; bir işi veya etkinliği, zihinsel ve/veya fiziksel yolla, hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilme; belirli bir sonuca ulaştırabilme yeteneği veya kapasitesi olarak tanımlanır.
Sosyal beceriler terimi, aynı zamanda “davranışsal yetenekler,” “temel yetenekler” olarak da tanımlanabiliyor. Bu kapsama giren beceriler, duygusal zeka, etkileşim ve analiz yeteneği, problem çözme, inovasyon ve takım çalışması gibi yetenekleri içermekte.
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir. Sosyal-duygusal gelişim, çocukların genel gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Sosyal beceri kavramını bireyin toplumdaki kişilerle etkili iletişimini sağlayan, sosyal kabul edilebilir davranışları sergileme, sosyal kabul görmeyen davranışlardan kaçınma ve hem kendi hem de topluma yararlı davranışları sergileme becerilerine sahip olmak şeklinde açıklayabiliriz.
Sosyal beceri yetersizlikleri; beceri yetersizliği, performans yetersizliği, kendini kontrol yetersizliği ve beceriyi ortaya koyma yetersizliği olarak dört grupta sınıflandı- rılabilir (Gresham, 1988; Akt.
Sosyal beceriler; arkadaşlık ilişkileri, duyuları düzenleme, iletişim, öfke kontrolü, problem çözme, stresle başa çıkma, empatik tutum, öz düzenleme gibi becerileri içermektedir.
Sosyal beceri eğitiminde kullanılan bazı yöntem ve teknikler; model alma, liderlik, davranışsal prova-rol oynama, geribildirim verme, uygulama-genelleme, sosyal algı, duygular ve ev ödevi olarak ele alınmaktadır.
Sosyal beceri eğitiminin amacı, bireylerin içinde bulundukları topluma uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Bireyin içinde yaşadığı toplumun kendisinden beklediği ve yapmasını istediği davranışları gösterecek biçimde yetişmesi onun sosyal gelişimi ile ilgilidir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Birinci ölçek 46 maddeden oluşan “Sosyal Beceri Ölçeği”dir ve 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Alt boyutlar, iletişim, işbirliği, kendini ifade etme, sorumluluk, empati, katılım ve öz denetimdir.
Sosyal beceri eksikliği olan bireyler girdikleri ortamlarda tüm gözlerin üzerinde olduğunu düşünebilir. Bu düşünce kaygılanmalarına, strese girmelerine, fiziksel tepkiler vermelerine neden olur. Aşırı heyecan, öfke, gerginlik, diksiyonda bozulmalar, konuşurken zorlanmalar görülebilir.
3. SOBECE eğitimini çocuklara kimler verebilir? SOBECE eğitimini almış, psikolog, psikolojik danışman, çocuk psikiyatristi, ve çocuk gelişim uzmanı çocuklara yönelik SOBECE çalışmaları yapabilir.
Bunlar okuma, yazma, sayma, matematik, bilgisayar kullanımı gibi günlük becerilerdir. Bu becerileri, diğer becerileri öğrenmek ya da geliştirmek için kullandığımızı/kullanacağımızı da unutmayalım. Temel beceriler, ilkokul sınıflarında okuma, yazma ve matematiğin öne çıktığı becerilerdir.
Sosyal duygusal beceriler, “duyguları anlayıp yönetmek, olumlu hedefler belirleyerek bu hedeflere ulaşmak, başkaları için empati duymak ve göstermek, pozitif ilişkiler kurarak bu ilişkileri sürdürmek ve sorumlu kararlar vermek için gerekli olan bilgi, tutum ve beceriler” olarak tanımlanıyor.
Öğretim programında yer alan öğrenme alanları; İlişki Geliştirme, Duyguları Tanı- ma, Anlama ve İfade Etme, Duygu ve Davranış Yönetimi, Duygu Düzenleme, Olumlu Karar Verme, Akran Etkileşimi, Sorumluluk, Toplumsal Yaşam Kuralları ve Nezaket Kuralları olmak üzere 9 ana başlık altında dü- zenlenmiştir.
Sosyal beceriler çocukların bulundukları sosyal ortam içerisinde kabul görmelerini ve sosyal ilişkilerinin olumlu yönde ilerlemesini sağlayan, duygu, düşünce, tutum ve davranışlardır. Çocuklar bu becerilere sahip oldukları düzeyde daha sağlıklı ilişkiler kurabilmektedirler.
Başlangıç sosyal beceriler Dinleme, konuşma başlatma, soru sorma, teşekkür etme, kendini tanıtma, başka kişileri tanıtma, kompliman yapma. 2. İleri sosyal beceriler Yardım isteme, katılma, yönerge verme, yönergeye uyma, özür dileme, başkalarını ikna etme.
SOSYAL BECERİLER NEDEN ÖNEMLİDİR? ➢ Sosyal becerisi gelişmiş olan çocuklar, katıldıkları etkinliklerden daha çok zevk alır ve kendi kararlarını kendileri verirler. Sosyal becerisi yeterince gelişmemiş çocuklar ise, akranları tarafından dışlanabilir ve ihmal görebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri