Bunlardan birisi, John Turner ve Henri Tajfel'in 1970'lerde varsayımlarını belirlediği Sosyal Kimlik Teorisi'dir ve bu sosyal psikoloji çalışması ile Turner ve Tajfel; bireylerin benlik algılarını, grup üyeliği ve süreçlerini, gruplar arası ilişkileri incelemişlerdir.
Sembolik Etkileşimin en önemli kuramcılarından biri olan Erving Goff- man, kuramına ilişkin çalışmalarında özellikle Cooley ve Dewey'in yaklaşım- larından oldukça etkilenmiş ve bu kapsamda “Toplumsal Benlik Kuramı” nı önermiştir (Lazar, 2009, s. 44).
Sosyal kimlik kuramı, grup olgusunun analizinde iç grup dinamikleri, gruplar arası ilişkiler ve kolektif benliğe yönelik açıklamalar getiren bir sosyal psikoloji kuramıdır. Sosyal psikologlar Henri Tajfel ve John Turner tarafından geliştirilmiştir.
Sosyal kimlik kuramı (Tajfel ve Turner, 1986), bireyin refahı için dahil edilmenin önemini vurgular ve önemli sosyal gruplardan reddedilmenin acı verici olacağını, kişinin kendisini bir önyargı sonucu ayrı tutuluyor görmesinin bireyin iyi olma halini düşürdüğünü belirtir.
Kimlik inşasına ilişkin yaklaşımlar modernizm, postmodernizm, küreselleşme, bilgi-iktidar, birey-toplum/devlet, din, etnisite vb. ile kimlik etkileşimlerini temel alan yaklaşımlar olarak ele alınabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Marcia'nın kimlik keşfi (seçeneklerin araştırılması) ve içsel yatırım (bağlanma) tanımlamalarına dayalı olarak ayrıştırdığı bu statüler başarılı kimlik statüsü, askıya alınmış kimlik statüsü, ipotekli kimlik statüsü ve dağınık kimlik statüsüdür.
Sosyal kimlik, çalışmanın temel aldığı kuramın yaratıcısı Tajfel'e göre “bireyin benlik algısının, bir sosyal gruba ya da gruplara üyeliğine ilişkin bilgisinden ve bu üyeliğe yüklediği değerden ve duygusal anlamlılıktan kaynaklanan parçasıdır (Tajfel, 1982, s. 2).
Sosyal Kimlik Kuramı; bireyin üyesi olduğu sosyal grupların, bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını belirlemede önemli bir etkisi olduğunu öne sürer, kısacası bu kuram, sosyal kimliğin bireyin ait olduğu gruplara bağlı olarak geliştiğini öngörmektedir (Tajfel, 1982; Turner, 1978).
Sosyal Psikolojinin öncüsü, 1924 yılında yazdığı Sosyal Psikoloji kitabıyla, Floyd Henry Allport olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda, Alport modern sosyal psikolojinin öncüsü olarak da kabul edilmektedir.
Sosyal psikoloji bireylerin düşüncelerinin, iç dünyalarının ve davranışlarının başkalarının gerçek, hayalî ve anlaşılan oluşundan nasıl etkilendiğine dair bir bilimsel çalışmadır. Bu alanda araştırma yapanlar genellikle psikolog veya sosyolog'lardan oluşmaktadır.
Kendini tanıma ile ilgili bir teori, kavramı, kişinin duyumların, düşüncelerin, zihinsel durumların ve tutumların kendisine ait olduğunu algılama kapasitesi olarak tanımlar. Öz-farkındalık ve benlik kavramı gibi diğer kavramlarla bağlantılıdır.
Mead, değerlerin bireylerin yaşamını anlamlı kıldığı kadar tikel formlar olarak bireylerin de, değerlerin var olmaya devam edebilmesi için, değerleri yeniden inşa etmeleri gerektiğini savunur.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur.
Charles Cooley: Ayna Benlik.
İnsan ilişkilerini düzenlemesi bağlamında toplumsal kimliğin üç bileşeni ön plana çıkmaktadır: Kişilik, kendilik kavrayışı ve rol.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Völkerpscychologie'nin (Halk Psikolojisi) sosyal psikolojinin kökeni olarak kabul edilmesi, Wundt 'un sosyal psikolojinin kurucusu olarak görülmesini sağlamıştır.
Modern sosyal psikoloji deneysel yönteme ağırlık veren bir bilim dalıdır ve 1890 yılında Binet ve arkadaşları tarafından yapılan sosyal etki, 1898'de de Triplett'in sosyal kolaylaştırma deneyleri, sosyal psikoloji alanında yapılan ilk deneyler olarak kabul edilirler.
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Tarihi eski “yunan felsefesine” kadar gider. Yunan filozofu EFLATUN insan-toplum ilişkilerini incelemiştir. Öğrencisi olan ARİSTO sosyal etki ve uyma konusunda –bugün bile geçerli olan –ilkeler geliştirmiştir.
Sosyoloji veya toplumbilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Kategori, ortak bir takım özelliklere sahip olan, genellikle birbirleriyle fiziksel yakınlık ve ilişkisi bulunmayan insanların gruplandırılmasını ifade eder. Yaş, eğitim, meslek gibi ölçütlere göre kategoriler oluşturulur.
Sosyal özdeşleşme “bazı insan gruplarına aidiyetin ve birlik olmanın algılanması” (Ashforth ve Mael,1989;21) ya da “kişinin belirgin bir gruba duygusal katılımı” (Van Dick ve diğerleri, 2004) şeklinde tanımlanabilir.
Kişisel kimlik, herhangi bir bireyin hangi koşullar ve durumlar dahilinde bir 'kişi' sayılabileceğini, 'kişi kimliğine' sahip olabileceğini konu alan felsefî meseledir.
Sosyal kategorizasyon, insanları çeşitli özelliklerine göre gruplara ayırma sürecidir ve Sosyal Kimlik Kuramı'na göre sosyal kimlik oluşumunun ilk aşamasını oluşturur (Tajfel ve Forgas, 2000).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri