Bireyin çevresindeki bireylerle sosyal ilişkiler kurması sonucu; içinde bulunduğu toplumun ve evrensel kültürün ilke ve değerlerine uyum için gerekli olan davranış ve yaklaşımları kazanması sürecinin anlatımıdır.
Birincisi, belli bir plan ve proje dâhilinde yasal düzenlemelerle gerçekleştirilen değişim, ikincisi ise devrim yaparak, otorite oluşturarak, baskı kurarak toplumsal yapıyı devrimin mantığına göre değiştirmektir. Tarihte ve günümüzde toplumsal yapıları baskı kurarak değiştirme örnekleri mevcuttur.
Sosyal değişme, toplumsal yapıda zaman içerisinde meydana gelen değişimlerdir. Hiçbir toplum ve kültür sabit değildir, zaman içerisinde değişime uğramaktadır. Toplumsal değer, norm, davranış, yapı ve kurumların zaman içerisinde farklılaşması ve değişime uğraması kaçınılmaz bir süreçtir.
Sosyo-kültürel değişme, bir toplumun siyasi, idari ve hukuki yapısında, bilgi ve eğitim sisteminde, maddi alet ve vasıtalar ile bunların kullanılması ve tüketilmesinde az veya çok meydana gelen değişimleri içerir.
Sosyolojik olarak değişme, toplumsal tutum ve davranışlarda farklılaşmanın meydana gelmesidir. Her toplumun tarihin belirli bir döneminde içinden geçtiği bir süreç olarak toplumsal değişim, her toplumda doğası gereği mevcut olan bir fenomendir.
İlgili 30 soru bulundu
Toplumsal değişim, tarihsel süreç içerisinde toplumun yapısı- nı oluşturan toplumsal ilişkiler ağının ve toplumsal kurumların farklılaşmasını ya da dönüşümünü ifade etmektedir. Bu itibarla toplumsal değişim, toplum yapısında oluşan ve zaman içerisinde gözlemlenebilen sürekli ve köklü değişimlere işaret etmektedir.
Bir toplumun değişiminde etkili olan faktörler bilimsel ve teknik ilerlemeler, kitle iletişim araçları, nüfus olayları, coğrafi koşullar (fiziksel çevre faktörü), savaşlar ve göçler, ekonomik gelişme, kültürel etkileşimler vb. olarak görülmektedir.
Toplumsal pratikBir toplumdaki toplumsal ilişkilerde, kurumlarda ve yapıda belirli bir durumdan ya da varlık biçiminden başka durum ya da biçime geçişe "toplumsal değişme" denir.
Değişmeye neden olan yenilikler, küreselleşme, modernleşme, endüstrileşme, kitle iletişim araçları ve teknoloji, demokratikleşme, demografik etken, kültür, fiziksel çevre gibi pek çok ögeden oluşmakta ve değişmeye sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla değişme denilen olgu kaçınılmazdır.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Toplumsal değişim, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde “Toplumun siyasal, sosyal ve ekonomik gelişme ve değişmelere paralel olarak gösterdiği eğilim” şeklinde tanımlanmıştır.
Konuyu sosyolojik bir terminoloji ile ifade etmek gerekirse, din ile sosyal değişme arasında üç yönlü bir ilişkiden söz etmek mümkündür. Buna göre bir yandan din, sosyal değişmeyi engelleyici ya da yavaşlatıcı bir faktör olarak rol oynamakta, diğer yandan sosyal değişmenin taşıyıcı/takviye edici gücü olabilmektedir.
Dinin etkili olduğu toplumsal değişim- din ilişkisi, üç ana başlık altında toplanabilir. Birincisi toplumsal değişimi yavaşlatıcı ve engelleyici bir faktör olarak din, ikincisi toplumsal değişimi takviye edici olarak din ve üçüncüsü ise toplumsak değişimin temel faktörü olarak dindir.
Sosyo-kültürel değişme; toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında meydana gelen farklılaşmaların (ekonomik, teknolojik, bilimsel, doğal, vs.) toplumsal ve kültürel boyutuna ya da sosyo-kültürel yapıdaki yansımalarına işaret eden bir kavramdır.
Sosyal teriminin TDK Sözlüğü'ndeki açıklamasında "toplumla ilgili, toplumsal, içtimai" yazıyor. Aynı sözlükte "toplumsal" kelimesinin açıklaması da şöyle: "Toplumla ilgili, topluma ilişkin, içtimai, maşerî, sosyal". Yani üç aşağı beş yukarı bu iki kavram da eşanlamlı olarak açıklanmış.
Değişmenin hızı, toplumdan topluma değişiklik göstermekle birlikte; geleneksel toplumlarda değişme daha yavaş olurken, endüstriyel toplumlarda daha hızlı bir biçimde gerçekleşmektedir (Özkalp, 2015: 307).
Varyasyon ve mübadele kelimeleri ile eş anlamlı olan değişim, bir önceki durumdan başka bir duruma geçmek anlamına gelir.
Bunlar, görev ya da amaç, insan, teknoloji ve yapıdır. Örgütün kapsadığı bu dört öğe, geniş ölçüde, birbiriyle etkileşim içindedir. Bu dört öğeden herhangi birinde meydana gelen bir değişme ötekileri de etkilemekte ve değiştirmektedir.
Değişim, herhangi bir şeyi bir düzeyden başka bir düzeye getirmeyi ifade etmektedir.
Toplumun yapısal, kültürel, kurumsal ve davranışsal farklılaşmasıdır. Nedeni insanlığın bilgi ve deneyim birikiminin artması olabildiği gibi, savaşlar veya doğal felaketlerden sonra yaşanan bir yıkım da olabilir.
Toplum, insanın çalışma temeli üzerinde, hayvansal aleminden kopmasıyla doğmuştur. Bu süreç, doğal gelişen bir süreç olmakla beraber özel mülkiyet hakkı sayesinde gelişmeye başlamıştır. Toplumun gelişimi, ileriye doğru bir değişmeyi (sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik vb. alanlarda) ifade eder.
Sosyal bozulma, sosyolojide, genellikle bir topluluk ortamında sosyal yaşamın değişmesini, işlevsizliğini veya çöküşünü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Sosyal bozulma, modern toplumun eski kesinliklerinin ortadan kalktığı ve oldukça yeni bir şeyin ortaya çıktığı radikal bir dönüşümü ifade eder.
İnsanın manevi varlığı, iman ve ilimle; zekâsı, bilgi ve deneyimle gelişir. İnsanın maddi, çevresel, toplumsal ilişkileri, etkileşimleri ise, genellikle yaşadığı ortamın, tarihi ve kültürel değerlerin, geleneklerin, örf ve adetlerin, iktisadi hayatın, hukuk düzeninin etkisi altındadır.
Toplumsal değişme, değişmeye yol açan faktörlere ve değişmenin biçimine göre ikiye ayrılır. Bunlar “serbest toplumsal değişme” ve “müdahale yoluyla toplumsal değişme” dir.
Toplumsallaşma (Sosyalizasyon, Latince “sociare”, “bağlamak”), sosyal normların içselleştirilmesi yoluyla toplumsal düşünce ve duygu kalıplarına uyum sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri