Sosyal gelişme teorisi, toplumun amaç ve hedeflerini daha iyi gerçekleştirmesine yardımcı olan, toplumun yapısı ve çerçevesindeki nitel değişiklikleri açıklamaya çalışan bir teoridir.
Sosyal gelişim; bireyin içinde yaşadığı toplum tarafından kabul edilir biçimde davranmayı öğrenme sürecidir. Sosyal gelişim, toplumsal beklentilere uygunluk gösteren kazanılmış davranış yeteneği olarak da tanımlanabilir.
Sosyal gelişim diğer insanlarla olumlu ilişkiler geliştirebilme ve bu ilişkileri uygun şekilde sürdürebilmek için gerekli değerleri, bilgi ve becerilerin kazanılmasıdır. Yaşamın ilk yıllarından itibaren çocukların sosyal gelişimlerinin iyi olması daha sonraki yaşam deneyimlerini belirlemektedir.
Sosyolojik bir kavram olan toplumsal gelişim, herhangi bir toplumun düzenli bir biçimde, birden fazla konuda, ayriyeten kalkınma olarak da sayılabilecek toplumsal gelişim faaliyetine verilen isimdir.
İlgili 37 soru bulundu
Sosyal gelişme; bir toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel seviye bakımından yükselişine işaret eder. Ekonomik gelişme, genelde niteliksel değişikliğe işaret eder. Örneğin, bir ülkenin tarım sektöründen sanayi sektörüne doğru gelişimi niteliksel bir değişimdir.
Sosyal gelişimin ilk kaynağı annedir, daha sonra bebek büyüdükçe ve etrafıyla iletişim becerileri arttıkça davranışlarını ortama uygun olarak ayarlama, karşısındaki insanın düşünce ve davranışlarını anlama ve kendini ifade edebilme yetenekleri gelişir.
Sosyal ve duygusal gelişimde etkili olan pek çok etmen bulunur. Olgunlaşma, mizaç gibi kişilik, cinsiyet, zekâ gibi genetik etmenlerin yanında, aile ilişkileri, arkadaşlık, gruba katılma, oyun, işbirliği, rekabet, kız-erkek ilişkileri gibi çevresel etmenler çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkilidir.
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
Bu kuramın en önemli temsilcilerinden biri Alfred Bandura'dır. Sosyal davranış gelişimini açıklarken öğrenme ilkelerinin yanı sıra düşünme, yorumlama gibi bilişsel unsurların önemine vurgu yapar.
Bireyler ortamlarında mutlaka başkaları ile iletişim halinde olmaktadır. Dolayısıyla bir kişinin duygusal gelişimi olarak adlandırılan kendi iç sesi, değer yargıları, doğru ve gerçeklerinin etrafındaki diğer kişiler ile ortak paydada buluşması durumuna Sosyal gelişim denmektedir.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Sosyal duygusal gelişim, çocuğun kendisini ifade edebilmesi, duygularını kontrol edebilmesi, kendisiyle ve çevresiyle barışık ve uyum içinde olabilme becerilerini içerir. Duygu kontrol edebilme becerisi çocukların ilişki sürdürebilme becerilerini geliştirecektir.
Sosyal alanda gelişim geriliği bulunan çocuklarda; güvensizlik, sosyalleşememe, inatçı tavırlar gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca bu çocuklar, ileriki yaşantılarında bencil davranış sergilerler ve sosyal oyunları oynamazlar. Hırçınlık, saldırganlık gibi davranışlar gösterebilirler.
Sosyal ve Duygusal Becerileri
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir.
Freud'un psikoseksüel, Erikson'ın psikososyal ve Piaget'nin bilişsel gelişim kuramları insanın gelişimine ilişkin farklı yönleri ele alan 3 klasik kuramdır. Davranışçı ve sosyal öğrenme kuramları ise gelişimi dönemler halinde ele almayan ancak gelişimsel değişmelere ilişkin de açıklamalar olan kuramlardır.
Kişilik gelişimini 3 temel kuram altında açıklamıştır: Topografik, Yapısal ve Psikoseksüel Gelişim Kuramı.
Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi ile gerçekleşir. İç salgı bezlerinin ve hormonların salgılanması kişinin büyümesini, fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevre faktörleri hastalık beslenme, stres, kültür, sosyal grup ve kurumlardır.
Aile faktörü: Aile faktörü çocukların gelişiminde belki de en önemli faktördür. Her ailenin kendine has farklı özellikleri, kültürü, gelenekleri ve değerleri vardır. Çocukların değer yargıları da ailelerinden geçer.
İki yaşından sonra özerkleşme ile beraber çocuk toplumda sosyal olarak kendini göstermeye başlar. Büyüdükçe ailesine olan bağımlılık düzeyinde azalma görülür. Kendine göre belli sınırları ve kazanımları oluşur. Sosyal yaşantısında kendisine başkalarıyla anlaşabileceği, rahat iletişim kurabileceği alanlar yaratır.
Gelişim evreleri genel olarak 4 kısımdan oluşur: Bebeklik, çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik dönemleridir. Bebeklik dönemi, çok hızlı bir gelişim gösterdikleri dönemdir (kemik gelişimi, zihinsel gelişim gibi). Çocuğun fiziksel olarak gelişim göstermesi bu yıllarda gösterilen özene bağlıdır.
Hem çocuklar hem de yetişkinler için sosyal duygusal beceriler "duyguları anlayıp yönetmek, olumlu hedefler belirleyip bu hedeflere ulaşmak, empati duymak ve göstermek, pozitif ilişker kurmak, bu ilişkileri sürdürmek ve verdiği kararların sorumluluğunu üstlenmek için gerekli olan bilgi tutum ve beceriler" olarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri