Gömlek, don ve pantolon gibi giyecekler için herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. Ayakta veya oturarak giyinmesi kişinin tercihine kalmış, hangisi kolayına gelirse öyle giyinir. Her iki durum da mubahtır.
Her türlü dengesizliğe karşı çıkan Peygamber Efendimiz (asm), insanın yürüyüş dengesini bozacağı için, bir ayağında ayakkabı diğeri çıplak dolaşmaktan sakındırmış, yapılması gerekeni ise, "ya ikisini giymek yahut da ikisini çıkarmak" olarak belirlemiştir.
Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) yeşil hırka giymişlerdir. Onun için yeşil giymek sünnettir.
Ancak şimdilerde bu durum kibir değil, aksine pasaklılık, hoş olmayan bir durum olarak görülmektedir. Bu sebeple eteği uzun olan elbise ile namaz kılmakta bir sakınca yoktur; namazın kabul olmaması gibi bir durum da söz konusu değildir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken husus: Müslümanın elbisesi temiz olmalıdır.
Bir kişi güzel ve pahalı elbise giymekten dolayı kibirleniyorsa, onun daha sade elbise giymesi onun manevi hayatı için daha hayırlıdır. Hadiste, sade elbise yamalı elbise olarak ifade edilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Kafirlere benzeme yasağından dolayı Müslüman erkek ve kadının kafirlere has elbiseleri giymeleri haramdır. Gayrimüslim ve facirlerin giyinme tarzından olmayan normal gündelik iç çamaşırlar ise ihtiyaç halinde giyilebilir, bunda bir sakınca yoktur. Bu hususta kadın erkek ayrımı olmaksızın ruhsat ve müsade vardır.
(bk. İbn Hacer, a.g.e). İmam Nevevi'ye göre –bir kısım alimlerin mekruh görmelerine mukabil-sahabe, tabiîn ve onlardan sonra gelen alimlerin büyük çoğunluğuna göre, kırmızı-sarı (muasfer) boyayla boyanmış elbiselerin giyilmesi caizidir.
Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde, örtünme şekli bildirilmemiştir. Belli bir şekil olsaydı, elbette Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açıkça bildirilirdi. Bunun için, (Entari veya ferace giymek şarttır) demek yanlış olduğu gibi, (Çarşaf giymek şarttır) demek de yanlıştır.
Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
Giyilen tunik dizlere kadar geliyorsa altına giydiğimiz pantolonun dar olması (yani dizden aşağıda gözüken pantolon kısmı) tesettür açısından günah mıdır ? Dizden yukarıda kalan pantolon kısmı dar olsa da tunik o bölgeyi örttüğü için vücut hatları görülemez ve bu sebeple sakıncası yoktur.
İSLAMİYETİN KUTSAL RENGİ; YEŞİL!
Yeşili çok seven Hz. Muhammed, savaş zamanlarında cephede siyah veya yeşil elbiseler giymiştir. Bu yüzden Hz. Muhammed döneminden itibaren bu gelenek bozulmayarak, zamanla bütün Müslüman âlemini temsil eden ve birleştiren kutsal bir renk olarak benimsenmiştir.
Efendimizin en sevdiği renk beyazdı.
Allah'a hamd olsun. (6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
Kadınların örtmeleri gereken yerleri; el ve yüz hariç diğer uzuvlardır. Sahih olan görüşe göre ayaklar da avret değildir. Ayakların açık olması veya ayakların göründüğü ayakkabının giyilmesi caizdir.
Topuklu ayakkabılar giymek haram mı? Burdan kadının topuklu ayakkabı giymesi yasaklanmış mıdır, bu anlamı mı çıkarmalıyız? Değerli kardeşimiz, Kadınların topuklu ayakkabıları giymesi haram değildir.
Ses çıkartmak maksadıyla bir tür giysinin veya ayakkabının giyilmesi elbette caiz olmaz. Sağlık nedeniyle elbise altında ses yapmayan topuklu ayakkabı giymekte bir beis (Engel) olmaz. Ayak inciklerinin görülmesi ise zaten tesettürle bağdaşmaz.''
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
Tesettür farzdır; ancak çarşaf giymek farz değildir. Pardesü ile de tesettür sağlanabilir, illa da çarşaf giyilecek diye bir şey yoktur. Bir hocaya bağlanmak gibi bir mecburiyet bulunmamaktadır.
Bunların içinde tesettür maksadıyla (yani ziynet/avret olan yerleri örtmek için) belli bir kıyafet şartı yoktur; nerelerin, kimlere, ne kadar örtüleceği açıklanmıştır. Ahzâb sûresinin 59. âyetinin meali şöyledir: “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine bürünsünler.
Allahü teâlâ cemal sahibi olmayı övmektedir. Cemal için temiz, güzel giyinmek mubahtır. Kibir, gösteriş için giyinmek haram olur. Makam ve mevki sahiplerinin, zenginlerin, mesela genel müdürlerin, patronların, fabrikatörlerin, içinde bulundukları durumlarına göre, çok iyi giyinmeleri gerekir.
Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesine sahip olmamalarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı renkli kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh olduğu görülmüştür.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Erkeklerin za'feran veya safranla boyanmış katıksız sarı renkli elbiseler giymesi mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri