Zilyetlik “doktrine göre hukukun koruduğu bir durumdan ibaret uygulamaya göre ayni bir haktır”. Zilyetliğin Konusu Ayni hakların konusu olabilen taşınır ve taşınmaz eşyalar, zilyetliğe de konu teşkil ederler. Ayni haklara konu olmayan; -Bütünleyici parçalar, asıl eşyadan ayrı olarak zilyetliğin konusu olabilirler.
Fiili hâkimiyet, zilyetliği tanımlamada tek başına yeterli değildir. Sonuç olarak, zilyetlik sadece fiili bir durum veya bir ayni hak değil; hukuken korunmuş olan bir durumdur. Hukuk düzeninde korunmuş olan bu durumun temelinde bir hak mevcut olabileceği gibi, zilyetliğin herhangi bir hakka dayanmaması da mümkündür.
Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir. Bu hak ile kişiler bir gayrimenkulün ya da arsanın üzerinde hakimiyet sahibi olurlar.
Dolaysız zilyet, eşya üzerindeki fiili hakimiyeti doğrudan kullanan kişinin zilyetliğidir. Dolaylı zilyet ise eşya üzerindeki fiili hakimiyeti bir başkası aracılığıyla, eşyanın malikinin rızası ile kullanan kişinin zilyetliğidir.
«Zilyetliğe bağlanan Mülkiyet Karinesi», kesin ve mutlak değildir. Bu Karine, aksi her zaman ispat edilebilen, Adi bir Karinedir.
İlgili 27 soru bulundu
Zilyetlik, medeni hukukun eşya hukuku dalında incelenen bir hukuki kurumudur. En basit olarak bir kimsenin taşınır (menkul) veya taşınmaz (gayrimenkul) bir mal üzerindeki fiili hakimiyeti olarak tanımlanabilir. Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet denir. Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade eder.
Bir eşyanın, sahibi tarafından kullanılmasına asli zilyetlik denir. Örneğin: Kişinin tapusu kendi üzerine olan bir evde oturması ya da kendi adına çıkardığı bir kredi kartıyla alışveriş yapması. Diğer zilyetlik türleri ise feri, müşterek ve iştirak halinde zilyetliktir.
Yirmi yıllık zamanaşımı süresi, ola- ğanüstü zamanaşımına konu olan taşınmaz üzerinde malik sıfatıyla zilyetliğin kurulmasıyla başlar88. Olağanüstü zamanaşımı süresinin, kanunda belirlenen diğer şartlarla beraber tamamlanmasıyla taşınmazın zilyedi, mülkiyetin adına tescilini talep hakkını kazanmaktadır.
Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet ismi verilir. Bu konuda malın taşınır veya taşınmaz olması durumu önemsizdir her türlü kanunen mal üzerinde fiili hakka sahiptir. Kanunen belirlenen bu hak ile zilyet olan kişi mülk üzerinde hâkimiyete sahiptir. Zilyetlik aslen, devren veya miras yoluyla bir başka kişiye verilebilir.
Gerçekten, mirasın açılması ile birlikte mirasbırakanın terekesine giren bütün şeylerin zilyetliği kanundan ötürü mirasçılara geçer (MK m. 599/1). Bu sonucun doğması için, mirasçıların mirasın açıldığından haberdar bulunmalarına dahi gerek yoktur.
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen bir haktır. Bu hakların konusu eşyalardır. Bu yönüyle aynî haklar, malvarlığı hakları kategorisinde incelenir. Kişiliğe ilişkin haklarla herhangi bir ilişkisi yoktur.
Zilliyet tapusu, resmi olarak tapu özelliği olan belge değildir. Zilliyet tapusu, tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu belirtmektedir. Zilliyet tapunun alınması mümkündür.
Zilyetliğin kazanımı hukuki bir ilişkiye dayanabileceği gibi hırsızlık gibi olaylar neticesinde de elde edilebilir. Kişi bir kere zilyet olduktan sonra başka bir kimse bu malı zilyetlik iradesi ile ele geçirmedikçe iradeye ve fiili hakimiyete bakılmaksızın zilyet olarak kabul edilir.
Sınırlı Ayni hak ve sınırsız ayni hak olarak ikiye ayrılır: Sınırsız Ayni Haklar: Sadece mülkiyet haklarından bahseder. Sınırlı Ayni Haklar: Ayni haklardan bazıları, sahiplerine mülkiyet hakkı gibi tam ve geniş yetkiler vermeyip, sınırlı yetkiler tanımaktadır ki bunlara sınırlı ayni haklar diyoruz.
Zilyetliğin hukuki niteliği tartışmalıdır. Bir görüşe göre, zilyetlik haktır. Çünkü zilyedin menfaatleri dayanabileceği haktan bağımsız olarak korunmaktadır. İkinci görüşteki yazarlar, zilyetliğin ayni hak olduğunu ileri sürerler.
Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Olağan Zamanaşımı
TMK madde 712'de belirtildiği üzere; tapu kütüğünde, geçerli hiçbir hukuki sebep olmaksızın malik olarak kayıtlı bulunan kişi, söz konusu taşınmazın zilyetliğini davasız ve aralıksız olmak koşuluyla ve iyiniyet ile 10 sene boyunca sürdürür ise; taşınmazın mülkiyetini kazanacaktır.
Zilliyet tapusu olarak bilinen belge , resmi olarak tapu özelliği olmayan fakat genelde tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu belirtir. Zilliyet tapulu bir yerin satışı söz konusu ise bu taşınmaz ile ilgili iyi bir araştırma yapılmalıdır. Bu araştırma Kadastro müdürlüğüne giderek yapılabilir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Kiracı, Dolaysız Zilyet olur, ancak o da bu Malı bir başkasına kiralayıp teslim ederse, Birinci Kiracı da, Malik gibi dolaylı, İkinci Kiracı ise, Dolaysız Zilyet olur. Bu bağlamda, sadece Malik Sıfatıyla Zilyet olan kimse değil, Fer'i Zilyet de, Dolaylı Zilyet olabilir.
Zilyet mal üzerinde kendi zilyetliğine son vererek başkasına devrederse örneğin malı satarsa , bağışlarsa , başka bir mala trampa edip teslim ederse hukuki işlem yoluyla zilyetliğini iradi olarak sona erdirmiş olur. Zilyedin kendi arzusu dışında zilyetliğinin ortadan kalkmasıdır.
İade talebinin karşı tarafı da nesne üzerinde zilyetliği devam ettiren fakat bu zilyetliği herhangi bir nedene dayanmayan kişidir. Böyle durumlarda zilyetliği elinde bulunduran kişi hak sahibi olmadığı için haksız zilyet olarak adlandırılır[2] ve zilyedi olduğu şeyi iade etmesi gerekir.
Tek Başına Zilyetlik – Birlikte Zilyetlik
Bir eşya üzerinde birden fazla kişi aynı anda ve aynı sıfatla zilyetlik icra ediyor ise birlikte zilyetlik; eşya üzerinde bir kişinin zilyetliğine ise tek başına zilyetlik denir.
Zilyetlik Arapça kökenli bir kelime olup, Türkçe anlamı “el sahipliği” şeklindedir. Zilyetlik; bir şey üzerinde iradi olarak fiili hâkimiyet kurmakla başlayıp, o şey üzerindeki fiili hâkimiyetin iradi olarak ya da irade dışı bir şekilde kaybedilmesine kadar süren hukuki ve fiili durumdur.
Zilyetlik konusu şeyi ayni veya şahsi hakka dayanarak fiili hakimiyetinde bulunduran kimse, hakka dayanan zilyettir. Örneğin, malikin, kiracının, intifa hakkı sahibinin zilyetliklerinin ardında birer ayni veya şahsi hak yatmaktadır ve bu sebeple bu kişilerin zilyetlikleri hakka dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri