Kişinin bir topluluk karşısında el ve kollarını anlatımı daha etkili kılmak için kullanması da sosyal jest ve mimiklerdir. Bu jestler taklit ve tanımlama jestleri dir. bir objeyi veya hareketi kusursuz olarak taklit amacıyla yapılan jestlerdir.
Açık, net ve mümkün olduğunca şiddetli olan hapşırık artık ikincil jest olmaktan çıkar. Baş ile selam vermek veya el sallamak gibi hareketlere esas jestler denir. Esas jestler başlangıçtan bitişlerine kadar iletişimin bir parçasıdırlar.
Taklit jestler, rüzgârın veya köpeğin sesini taklidi gibi, bir insanın olmadığı veya olamayacağı bir şeyi taklit etmesidir. Bu jestlerde genellikle eller etkin rol üstlenir. Şematik jestler: Kısaltma ve özetleme ile ilgili taklitler olup mimik jestlerin bir başka türüdür.
Teknik ve Kod Jestler
Bu kişilerin anlatım için kullandıkları jestler birbirleri ve onlarla ilişkili olanların anladıkları teknik jestlerdir. Kod jestler, dilsiz alfabesinin ellerle kodlanması ve ellerle yazılması gibi, bilgiyi sistemli bir şekilde kodlayan jestlerdir (Baltaş, 2000:44).
İlgili 43 soru bulundu
Vücudumuzun baş, el, kol, ayak, beden duruşu ile verdiğimiz mesajlar jest olarak isimlendirilmektedir. Jest, genellikle mimik bütünü içinde ele alınmaktadır. Yani jest, mimiğin başlıca elemanı kabul edilmektedir. Mimik ise, insanların hisleri ve duyguları neticesinde oluşan yüz hareketlerine verilen isimdir.
Bir eylem, şekil, yer, yön veya ha- reket gibi anlamları ifade eden temsili jestler (representational gestures) ise ifade ettikleri kavramla görsel benzerliği bulunan ikonik jestler (iconic gestures), işaret etme jestleri (deictic gestures) veya soyut anlamları metaforik olarak ifade eden jestlerden (metaphoric ...
İkincil jest ve mimikler
Çoğunluğu bedenin gereksinimleri ile ilgili olduğu için, toplumsal nitelikli olmayan bu tür hareketler, iletişim durumunda olunmadığında da ortaya çıkarlar. Esneme, hapşırma, öksürme, kaşınma, uzun süre ayakta durunca bacakları oynatma gibi hareketler buna örnektir.
Taklitçi ya da taklit yapan sanatçı mukallit olarak bilinir. Yabancı kökenli bir kelime olarak farklı anlamlar üzerinden değerlendirilen bir sözcüktür.
Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanımı da jestleri oluşturur. Örneğin genellikle sohbet sırasında göz kırpma, baş sallama, kolları açma gibi hareketler söyledikleriniz veya duyduklarınız hakkında mesajlar verir.
Jest, vücudun tüm yaptığı hareketleri kapsar. El, kol, ayak, baş ve tüm bedenin dışarıya konuşmadan sağladığı mesaja da jest denir. Jest ve mimikler genellikle birlikte kullanılır.
Mimik: his ve düşüncelerimizin etkisiyle ile yüzümüzde beliren kımıldanışlar, hareketlerdir. O halde yüzün hareketi bir yüz jesti; vücutta his ve düşüncelerin etkisi ile meydana gelen hareketler vücut jestidir, zaten söz söyleyenin anlatımına uygun düşerek yaptığı el, kol hareketleri jestin tanımlanmasıdır.
Bir elin diğer bir eli bilekten kavraması (ki genelde sağ el sol eli bilekten kavrar) durumuna “El pençe divan” duruşu denir ve saygı ve çekinme göstergesidir. Elin bileği vücudun arkasında kavraması ise üstünlük ve hâkimiyet göstergesidir.
Her hareketimizi olduğu gibi mimiklerimizi de doğru ve yerinde kullanmak önemlidir. Mimiklerimizi abarttığımızda, karşı tarafın bize güven duymasını engelleriz. Duygularımızı yansıtmaya yeterli olacak şekilde kontrollü mimikler ise konuşmamızı desteklemede bize oldukça yardımcı olabilir.
Jest ve mimikler, "esas" ve "ikincil" olanlar olarak iki ana grupta sınıflandırılırlar. "Esas" jest ve mimikler kendi içinde üç alt gruba ayrılırlar (Baltaş Z. ve A. 1992: 36- 40). Esas jest ve mimikler: Duygu ve düşünceleri destekleyen, onları somut hale getiren hareket- lerdir.
Jest ve mimikler "esas" ve "ikincil" olarak ayrılır.
Ancak Paul Ekman'a göre, 6 mimik evrensel: Sevinç, öfke, korku, üzüntü, tiksinti ve şaşırma.
Jest; Bir duyguyu, düşünceyi yada bir konuyu anlatırken el, kol, ayak veya baş ile yapılan hareketler ve beden hareketlerinin tamamına verilen isimdir. Mimik kelimesi Yunanca “mimesis” Türkçesi "taklit" olan sözcükten türetilmiştir ara sıra tiyatronun eşanlamı olarakta kullanılmaktadır.
Jestler, genel olarak elleri, parmakları, kolları, yüz ifadelerini ve vücut pozisyonlarını kullanarak iletişim amacıyla üretilen eylemler olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda gösterici (deictic) jestler ve temsili (representional) jestler olmak üzere iki tür jest davranışı görülmektedir (Iverson ve Thal, 1998).
Agulama, mırıldanma, boğazından gelen sesler ile bebeğiniz agulayarak çevresindeki herkesi keyiflendirir! Bu ilk agulamalar dünyadaki tüm bebeklerde görülür. Bebeğiniz yaklaşık dört aylıkken başta “a” ve “e” olmak üzere sesli harfler ortaya çıkar. Bir ay sonra bebeğiniz ilk sessiz harflerini söylemeye başlayacaktır.
Sözsüz iletişim çok anlamlıdır. leriyle ilgili olduğu kadar, kültürel çevre ile de yakından ilgilidir. Bu bağlamda her toplumun kendi kültürel yapısı içinde kullandığı jest ve mimikler vardır denilebilir.
1) elini kolunu hareket ettirmek: “Son derece heyecanla konuşuyor, elini kolunu sallayarak birçok jestler yapıyordu.” -A. N. Karacan. 2) mec. hoşa gidecek bir görüş açıklamak veya bir davranışta bulunmak.
1. Herhangi bir şeyi açıklamak için genellikle el, kol ya da başla yapılan içgüdüsel ya da istençli hareket. 2. Genellikle yerinde yapılan ve beğenilen davranış.
Aslında her bir jest, düşünce ve duygu ürünü olduğu için doğal olarak bu özelliklerini barındırır. Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanım de jestleri oluşturur. Jest ve mimikler “esas” ve “ikincil” olarak ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri