Herkesin rızasının oluştuğu durum konsensus kavramına daha yakın bir anlamdır. Meşruiyet kavrayışını aşan bütünlüğü konsensus olarak görebiliriz. Kimseyi dışarıda bırakmayan genel bir kabulleniş ve ikna hali konsensusa işaret etmektedir.
Konsensüs kelimesinin TDK'ya göre Anlamı, uzlaşma demektir. İki kişinin ya da devletin uzlaşmaya varması bu kelime ile ifade edilir.
Sözlüğe baktığımızda konsensüs kelimesinin Fransızca kökenli olduğunu ve “karşılıklı anlaşma, uzlaşma” gibi anlamlara geldiğini görmekteyiz. Aşağıdaki cümleler, konsensüs kelimesinin kullanımını örneklemektedir. Örnek 1: Yapılan görüşmelerde, sendikacılar ve şirket yetkilileri arasında konsensüs sağlandı.
İşlevselcilik toplumu genel bir görüş birliğine sahip bir bütün olarak görür. Konsensüs terimi; Latince '' Birlikte hissetmek'' anlamına gelir. Anlamı bir konu ve olay üzerinde var olan görüş birliği ve uzlaşmadır.
Uzlaşmanın özel bir durumuna işaret eden fikir birliği hâli, konsensus olarak tanımlanabilir. Konsensus, muvafık olma anlamındaki uygun olma hâlini de aşan bir kavramdır.
İlgili 43 soru bulundu
Çoğunlukçu demokrasi veya mutlak demokrasi, çoğunluğun kararlarının uygulandığı ve bu kararların mutlak olduğu demokrasi çeşididir. Yasalar, azınlık hakları, kuvvetler ayrılığı gibi etmenler çoğulcu demokraside alınan kararları sınırlandırırken çoğunlukçu demokraside, çoğunluğun aldığı kararlar sınırsız ve mutlaktır.
Uzlaşı (Konsensüs) Nedir? Uzlaşı, bir topluluğa dâhil üyelerin birbirine karşı olan davranış şekilleri, sahip oldukları roller, sorumluluk, görevler ya da bir konu hakkında bir anlaşmaya varmalarıdır. Uzlaşı (konsensüs) terimi, daha çok demokratik toplumlara özgü bir durumdur.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının konsensus olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı konsensüs olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de konsensüs kelimesi doğru yazım biçimidir.
Uzlaşma durumu anlamına gelen bir fikir birliğinin oluşması haline işaret etmektedir. Kelimenin kökeninde ortak duygu anlayışı bulunmaktadır.
Parsons, kuramının kavramsal düzeyini işlevselciliğin fikir birliği (consensus) kuramına uygun olarak geliştirmiştir. Fikir birliği kuramı, toplumsal düzeyde düzen problemini odak olarak ele almaktadır. Bu bağlamda düzen (order), toplumsal sistemlerin işlevsel zorunluluklarının önemli bir parçasıdır (Buckley, 1967).
Işık tutulan gözün pupilla'sının küçülmesine direkt ışık refleksi, diğer göz pupilla'sının küçülmesine ise indirekt (konsensüel) ışık refleksi denir.
Bilimsel konsensüs, bilimsel bir konuda, bilim insanlarının kolektif görüşü, fikri ve yargısı. Ayrıca bilimsel görüş birliği ya da uzlaşı olarak da bilinir. Bilimsel konsensüsün kendisi bilimsel bir teori ya da yöntem değildir ancak bilimsel yöntemlerle ulaşılan bulgular sonucu bir konuda konsensüs oluşur.
konsensus - Nişanyan Sözlük. Latince consensus “ittifak, görüş birliği, mutabakat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince consentire, consens- “mutabık olmak, razı olmak” fiilinin geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Konsensüs algoritmaları, bir grup veya sistemi yönetmek için ait olunan topluluk tarafından kabul edilmiş kararlar bütünüdür. Bu kurallar çoğunluğu yönetmek ve ortak bir fikir altında toplamak için kullanılır.
Yeni Başlayanlar İçin Rehber. Blok zinciri için mutabakat, bir blok zinciri ağının eşlerinin ağdaki verilerin mevcut durumu hakkında anlaşmaya vardığı bir prosedürdür. Bu sayede mutabakat algoritmaları blok zinciri ağında güvenilirlik ve güven tesis eder.
Türk Dil Kurumu veto kelimesini şu şekilde anlamlandırmıştır: bir şeyi, reddetme, engel koyma ve kararlara karşı çıkma karşılıklarını bulmaktadır. Aynı zamanda vetonun yapılan beyanatlar doğrultusunda kabul görmeme ya da etmeme anlamına da geldiği anlaşılır.
Tıp alanında ise konsensüs şu şekilde ifade edilmektedir; Evrim boyunca korunmuş olan ve canlı veya hücre için hayati fonksiyonu bulunan DNA üzerindeki kodlanmayan dizilimlerdir.
Prezentasyon, bebeğin rahim içinde yerleşme şeklini belirtir. Bebeğin, rahim ağzına en yakın olan bölümü, prezentasyon şeklini ifade etmektedir. Çoğu bebek rahim içinde baş aşağı şekildedir ve yüz kısmı annenin omurgasına doğrudur.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
TDK'ya göre çünkü kelimesinin doğru yazılışı "çünkü"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Bu kelimenin "kayıt etmek mi, kaydetmek mi?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı kaydetmek şeklinde olmalıdır.
Topluluğa dahil üyelerin birbirine karşı olan davranış şekilleri, sahip oldukları roller, sorumluluk ve görevleri konusunda bir anlaşmaya varmaları.
Roma hukuk tarihinde de zamanla karşılıklı ve birbirine uygun rıza uyuşması (consensus), bir borç ilişkisinin geçerli olarak kurulması için yeterli sayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri