Otomobillerde aks arızası olması durumunda aks değişimi yapılmaktadır. Gerekli değişimin yapılmaması durumunda aracın yolda kalması mümkündür. AKS arızasının belirtileri, arızanın ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Aks arızalanırsa, direksiyon simidinin dönmesini zorlaştırabilir.
Aksın önemli parçalarından olan keçe deforme olabilir; bu da aracınızda yağ kaçağına neden olacağından frenlerin düzgün çalışması engelleyecektir. Aksın ucuna bağlı olan ve aracınız seyir halindeyken amortisörün aşağı ve yukarı salınımını takip eden aks kafası bozularak direksiyonda titremelere sebep olabilir.
Aks Ömrü Ne Kadar? Aksın belirli bir ömrü yoktur. Aracın kilometresine bağlı olarak akslarda arıza meydana gelebilir.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir. Yaptıkları is garantili olduğu icin riske girmek istemezler. Şasi uçlarına baktırın aracın.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir. Bunu önlemek için araçlarda aks arızasının nasıl analiz edileceğini bilmek önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
Aks değiştirme işlemi orta zorlukta bir işlemdir. El beceriniz ve daha önceden yağ bakımı yapma, fren balatası değiştirme gibi işlemler yaptıysanız aracınızın aksını değiştirebilirsiniz.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır.
Gerekli değişimin yapılmaması durumunda aracın yolda kalması mümkündür. AKS arızasının belirtileri, arızanın ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Aks arızalanırsa, direksiyon simidinin dönmesini zorlaştırabilir. Aks ayrıca direksiyon simidini zıplatabilir veya sallayabilir.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz.
Aks kafası probleminin teşhisini kendi kendinize yapmak için aracı geri vitese takın ve hızlandırın, sonra yavaşlayın. Hızlanma ve yavaşlama arasında gaz verip çekerek aracı çırpın ve daha yüksek vurma seslerini dinleyin. Şayet vurma sesi artıyorsa bu arızalı bir aks kafasının belirtisidir.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda da aks milini komple değiştirmek kaçınılmazdır.
Fakat özellikle viraj dönüşleri sırasında ortaya çıkan tıkırtı sesleri aks kırılması problemine işaret edecektir. Araçlarda yolculuk esnasında istenmeyen şekilde titremeler yaşanıyorsa ve bu titremeler her an daha fazla kendini hissettiriyorsa, bir aks kesmesi arızası ile karşılaşmış olabilirsiniz.
Aks degistirirken neden şanzıman yağı değişiyor.yok öyle bişey hocam.evet akslar şanzımana giriyor ama o girdiği yerin şanzıman yağının geçtiği çalıştığı biter değilki.aks lalesinin zaten çalışması için kendi özel Gres benzeri yağ oluyor.bu yağ eksilmesin toz pislik olmasın diye korukle korunuyoe.bunun dışında iç ...
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Yüksek hızlarda Direksiyonda Titreme Oluşabilir. Araç Esnediğinde ses gelecektir. Kısacası; En bilindik belirtisi titreme ve ses sorunlarıdır.
Ön tekerlerde bulunan aks sisteminin arızalanması halinde sağa ve sola dönüşlerde bilye sesi gelmesi ve tak tak diye ses çıkması aks sisteminin arızalandığının en belirgin göstergesidir. Aks kafası tamiri yapılarak aks sisteminin içinde bulunan bilyeler değiştirilmekte ve sistem eski haline getirilmektedir.
Aracın ilerlemesi esnasındaki titremeler de aks arızasına işaret eden bir başka örnektir. Direksiyonda sarsıntılar veya tam tersi şekilde sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı ve hafif direksiyon da aks arızasının göstergesi olabilir.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Aks körüğünün bozuk olduğunu belli eden bazı belirtiler vardır; Ön tekerleklerinizden gelen hissedilir aşırı titreşimler. Düşük hızlarda yapılan dönüşlerde tıkırtı ve metalin metale değme sesi. Çekiş problemleri yaşayabilirsiniz.
evet araç boştayken şanuzman döner yanlız eğer sanzumandan olsa buses bence dreksiyonla alakası olmaz dreksiyonu sol yapınca şanzumanda ne değişiklik olabilirki ses kesilir bence aks da bir sıkıntı olabilir senin problemin ya aks yada şanzumanın içindeki ıstavruzlarında anlatımına göre ..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri