Özetle bireyin etkileşim içinde bulunabildiği çevrimiçi bir platform olarak da ifade edilebilen sosyal medya araçlarına; forumlar, bloglar, wikiler, paylaşım siteleri, sosyal ağ siteleri, mikro-blog siteleri ve çevrimiçi diğer sanal dünyalar örnek olarak gösterilebilir.
Facebook (1,184 milyar)
Facebook'un dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olduğunu söylemeye gerek yok artık.
Sosyal medya, insanların birbirleriyle paylaşımda bulunmalarına ve bağlantı kurmalarına olanak tanıyan çeşitli çevrimiçi platformları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. En bilinen sosyal medya platformları Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram'dır.
İlgili 23 soru bulundu
Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya'dan Web 2.0'ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir.
Facebook 34,4 milyon, Tiktok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip.
Hayır, Whatsapp bir sosyal medya platformu değil. Zira Whatsapp daha ziyade haberleşmek, konuşmak için kullanılıyor ve telekomünikasyon amaçlarına hizmet ediyor. Bu yönüyle Facebook, Twitter veya Instagram gibi gönderilerin, belirsiz sayıdaki kişi için sosyal etkileşime açıldığı ve paylaşıma dönük bir uygulama değil.
TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü.
İnternet ünlüsü, sosyal medya kişiliği, fenomen, influencer veya mikro ünlü, şöhretlerini internet aracılığıyla edinmiş veya geliştirmiş kişidir. Sosyal medyanın yükselişi insanların küresel bir hayran ve takipçi kitlesine ulaşmalarına yardımcı olmuştur.
Sosyal medya platformları, insanların anında ve eşzamanlı olarak bilgi paylaşabildiği dijital platformlardır. Geleneksel medya (TV, radyo, gazete vb.) ile sosyal medya arasındaki temel iletişim farkları bu veri paylaşımı, interaktif iletişim ve sürekli gündemi takip etme biçimi ile ilgilidir.
Sosyal medya en basit ifadeyle internet kullanıcılarının birbirleriyle çevrimiçi iletişim kurmalarına olanak veren, içerik paylaşımı ve kişisel yorumlar gibi aktivitelere dayalı sosyal ağ siteleri olarak tanımlanabilir (Kirtiş ve Karahan, 2011).
Medya; radyo, televizyon, gazete, dergi, İnternet ve benzeri iletişim için kullanılan araçları kapsayan genel bir terimdir.
Yeni yasa, aylık kullanıcı sayısı, AB nüfusunun yüzde 10'undan, yani 45 milyondan fazla olan 19 internet kuruluşlarını kapsıyor. Yasa kapsamında önlem alma zorunluluğu bulunan sosyal medya platformları Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest ve Snapchat.
Yani WhatsApp üzerinden yapılan bir yazışmada hesabın sahibi, o yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanabilmektedir. Öte yandan grup halinde yapılan konuşmalarda da o grupta bulunan tüm kişiler yazışmadaki ifadeleri yine delil olarak kullanılabilecektir.
Google ise, arama motoru ve çeşitli hizmetler sunarak kullanıcıların bilgi arayışlarını destekleyen, e-posta, harita, haber ve sosyal ağ gibi geniş bir dizi servis sağlayıcısıdır. Bu özelliklerle, Google da sosyal medya kavramı içerisinde yer alır.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Sosyal medyanın temel özelliği, kullanıcıların açık ve kullanıcı dostu bir ortamda bilgiye erişmesine, bilgiyi yapılandırmasına, dağıtmasına ve paylaşmasına izin vermesidir. Genellikle tek maliyet, kullanıcının zamanıdır. İçerik üzerinde çok sınırlı bir kontrol vardır.
Sosyal medya uygulamaları; insanların sosyalleşebileceği, ürün alışverişinde bulunabileceği ve bilgilenebileceği ağlardır. İnsanların büyük bir çoğunluğu sosyal medyayı aktif olarak kullanır.
Instagram uygulaması, 2012 yılında 1 milyar dolara Facebook tarafından satın alındı.
En çok kullanılan mobil uygulamalarda Türkiye sıralamasına baktığımızda da sıralamanın şu şekilde olduğunu görüyoruz; WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Google Maps, Messenger, e-Devlet, Sahibinden, Twitter, Letgo, Garanti BBVA, LinkedIn, TikTok, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Yandex Haritalar, n11, Trendyol, ...
Katılımcıların sosyal medyayı kullanmalarının ana nedenlerine baktığımızda; %24'ü boş zamanını değerlendirmek, %22'si eğlenmek, %18'i yeni şeyler öğrenmek, %14'ü ise tanıdıklarıyla iletişimde kalmak için sosyal medya kullandığını ifade etti.
Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri